Hyppää sisältöön

Varsalive 2024

TERVETULOA VARSALIVEN 2024 PARIIN

Suomen Hippos on avaa suomenhevosten Varsaliven jälleen toukokuussa 2024! 

Varsaliveä seurattiin ensimmäisen kerran vuonna 2022, jolloin Tiina Levanderin tamma Nevan Karamelli varsoi livessä terveen orivarsan. Suosittu live saa nyt jatkoa varsallisten tammojen parissa! Ainutlaatuisessa Varsalivessä pääset seuraamaan Kari-Markku Karjalaisen Kara-tallin varsallisten suomenhevostammojen ensi viikkojen ulkoilua ennen kesälaitumille siirtymistä. 

 

Varsalive lyhyesti 

Varsalivessä seurataan Kari-Markku Karjalaisen tallin varsallisten suomenhevostammojen ensiulkoiluja.

  • * Varsaliveä voi seurata 15.5.-22.5.2024 välisenä aikana.
  • * Tammat varsoineen näyttäytyvät livessä noin klo 8-17 välisenä aikana.
  • * Hevoset ovat tottuneet kameroihin. Lähetys on äänetön.
  • * Varsat ulkoilevat ensi alkuun hiekkatarhassa, jonka jälkeen siirtyvät kesälaitumelle kesäkuun alussa.
  • * Varsojen ensiviikkojen ulkoiluun käytetty aika arvioidaan jaksamisen ja keliolosuhteiden mukaan.
  • * Hevosten juottoautomaatti rajautuu vasemmalta kuvakulman ulkopuolelle.
  • * Varsakamera hiljenee öiden ajaksi sekä mahdollisen poikkeustilanteen sattuessa.
  • * Varsaliveä voi seurata Suomen Hippoksen YouTube -kanavalla.
  • * Hevoskasvatuksen päivityksiä voit seurata Suomen Hippos ry – Hevoskasvatus somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa.
  • * Varsaliven teknisen toteutuksen mahdollistaa Norppalivestäkin tuttu Live Eye Oy.

Kuvituskuvana kartta 10 askelta varsan kasvattaksi

  • Hevoskasvatuksen kipinän iskiessä tarvitaan ensimmäisenä jalostukseen sopiva ja hyvinvoiva emätamma. Tamman valintaan kannattaa ajallisesti panostaa ja vinkkejä hevoskasvatuksen saloihin voit saada vaikka Suomen Hippoksen järjestämien Heila -jalostustuntien kautta. Huolellisen tamman valinnan jälkeen voikin hyvillä mielin siirtyä varsaprojektin seuraavaan vaiheeseen.

    VINKKI:
    Tutustu Hippoksen sivuilla: muistilista kasvattajalle
    Katso Heila-jalostustunnit Hippos Akatemiassa
    Perehdy emälinjan tuotantoon Heila-jalostusjärjestelmässä

  • Nyt meillä on terve tamma valittuna, joten on aika siirtyä seuraavaan mielenkiintoiseen vaiheeseen eli isäoriin valitaan. Käytettävissä olevia jalostusoriita ja niiden sopivuutta tammalle voi tutkia todella helposti Suomen Hippoksen Heila-jalostusjärjestelmän kautta. Heilasta näet myös  millä oriilla on jalostukseen tarvittava orilisenssi maksettuna. Myös oriasemat tarjoavat sivuillaan paljon tietoa oreista ja niiden meriiteistä.

    VINKKI: Tee testiparituksia Heila –jalostusjärjestelmässä

  • Käyttötarkoituksen mukainen tamma on löydetty ja sille sopiva ori valittu, on aika siirtyä eteenpäin. Tammat astutetaan maalis-elokuun aikana ja tamman kiimakierrosta kannattaa pitää kirjaa. Tammalle voi sopia ultra-aikoja tai viedä sen siittolaan astutuksen ajaksi. Nykyisin tammat astutetaan pääasiassa keinosiemennyksellä ja siemennys tuleekin aina tehdä koulutetun henkilön toimesta. Astuttamisen jälkeen tammalle tehdään tiineystarkastus ultraäänilaitteella noin 14–16 vuorokauden kuluttua hedelmöityksestä.

    VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: Tamman astutus  ja tiineysaika

  • Kun tamma on kantavana, on aika jännittävän odotuksen! Normaalisti tamma kantaa varsaa 11 kuukautta, keskimääräinen noin 340 vuorokautta. Tiineyden aikana on tärkeää jatkaa tamman hyvästä kunnosta huolehtimisesta kuten rokottamisesta, hampaiden ja kavioiden huollosta sekä tarvittavien valkuaisten, kivennäisten ja vitamiinien saannista. Varsan kehitys alkaa jo kohdussa ja tamman hyvä fyysinen kunto tekee varsan syntymisestäkin helpompaa.

    VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: Tamman astutus  ja tiineysaika

  • Nyt ollaan kaikista jännittävimmässä pisteessä: varsan syntymä lähestyy. Hevonen on lähtökohtaisesti hyvä synnyttäjä. Noin pari viikkoa ennen varsan syntymää tamma on alkanut kehittää varsalle elintärkeää ternimaitoa. Varmin merkki synnytyksen lähestymisestä on yleensä noin 48 tuntia ennen varsomista tamman utareisiin ilmestyvät vahatipat. Tammat synnyttävät usein öisin ja synnytys on kolmivaiheinen käsittäen avautumis-, ulostyöntö- ja jälkeisvaiheen.

    VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: Varsominen ennakointi ja vaiheet 

  • Varsan napanuora katkeaa noin viisi minuuttia synnytyksen jälkeen. Edessä ovat tärkeät kolme ensimmäistä vuorokautta. Noin tunnin kuluttua syntymästä varsan tulee olla pystyssä ja on myös aika ensimmäisten pikikakkojen. Ternimaidon sisältämiä tärkeitä vasta-aineita varsan tulee nauttia ensimmäisen vuorokauden aikana. Vaikka varsat ovat aivan ihania, tulee niiden antaa levätä rauhassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että terve varsa on aina hieman leikkisä ja vallaton.

    VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskukseen sivuilta: Varsan kolme ensimmäistä elinvuorokautta

  • Seuraavaksi on aika tärkeiden paperitöiden. Kasvattajan tulee muistaa ilmoittaa varsan syntymä Suomen Hippokseen, huolehtia rekisteröinti kuntoon, lunastaa syntymätodistus oriinpitäjältä sekä tilata varsalle tunnistus. Nämä kaikki tulee olla kunnossa, jotta varsalle voidaan myöntää hevospassi. Vaikka paperityöt eivät yleensä ole kenenkään suosikkiasia, on niissä myös ainakin erittäin miellyttävä tehtävä: varsan nimen keksiminen!

    VINKKI: Katso lisää Hippoksen sivuilta: Varsan rekisteröinti ja Varsan nimisäännöt

  • Varsan elämän ensimmäinen kesä kuluu yleensä emän kanssa laitumella. Laitumella voi olla myös muita varsallisia tammoja ja varsojen leikki onkin mitä mieluisampaa touhua. Usein ainakin 1- ja 2-vuotiskesäksi varsat viedään laiduntamaan vielä muiden ikätovereiden kanssa. Vanhempana tutustuminen uuteen laumaan voi olla aluksi varsinkin orilaitumella hyvinkin vauhdikasta painia poikien kesken. Laiduntaminen on hyväksi sekä hevosen fyysiselle, että psyykkiselle kehitykselle.

    VINKKI: Kesälaitumia voi tiedustella esimerkiksi alueellisilta hevosjalostusliitoilta

  • Kaikkien hevosten yhteistä syntymäpäivää vietetään aina 1. tammikuuta. Tämä tarkoittaa sitä, että varsa kääntyy 1-vuotiaaksi vuoden vaihteessa ja silloin eletään jo itsenäistymisen aikaa. Varsa ja tamma vieroitetaan toisistaan pienin askelin, jokaisen yksilön omassa tahdissa. Alkeita, kuten totuttaminen riimuun ja narussa kulkeminen, on tietysti opetettu varsalle ihan pienestä pitäen. Kaikki varsat ovat yksilöitä ja jokainen kulkee omaa polkuaan omassa tahdissa kohden aikuisen hevosen elämään. Vieroittamiseen ja opettamiseen kannattaa ottaa mukaan kokeneiden ammattilaisten apu, jotta hevosen alku saa parhaat mahdolliset lähtökohdat elämän polulle.

    VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: varsan vieroitus ja hoito

  • Miksi kasvattaa hevosia? Hevosen kasvattaminen ja omistaminen on poikkeuksellinen kokemus. Hevosia voi kasvattaa yksin tai kimpassa. Kasvattaminen vaatii sitoutumisesta, taloudellista panostusta, aiheeseen perehtymistä ja pitkäjänteisyyttä. Pettymyksiltä ei aina voi välttyä, mutta parhaimmillaan hevosen kasvattamien antaa ainutlaatuisia kokemuksia, yhteisöllistä ajanvietettä ja elämyksiä useiksi vuosiksi eteenpäin.

    Onnea matkaan kaikille hevosia kasvattaneille ja sitä suunnitteleville!