Hyppää sisältöön

Santtu Raitala edustaa Suomea raviohjastajien MM-kilpailuissa

Santtu Raitala ohjasti Mister Herculesta Elitloppet-karsinnassa toukokuussa (Kuva: Maisa Hyttinen)

Pihtiputaalainen Santtu Raitala on saanut paikan raviohjastajien MM-kilpailuun, joka järjestetään 13.–18. elokuuta Hollannissa, Saksassa ja Belgiassa. Kilpailuun osallistuu kymmenen ohjastajaa ympäri maailman. 

Neljänä viime vuonna Raitala on ollut Suomen voitokkain raviohjastaja ja johtaa ajajaliigaa tälläkin hetkellä 157 ykkössijalla. Kausi 2022 oli historiallinen ja voittoja kertyi yhteensä 402. Suomalaisohjastajista vain Jorma Kontio on aikaisemmin pystynyt ylittämään 400 voiton rajan. 

Syyskuussa 2022 Santtu Raitala osallistui ohjastajien Euroopan mestaruuskilpailuun Belgiassa. Sijoitus EM-kilpailussa oli viides.  

”Reissu on ollut kaikin tavoin mukava ja mukana on ollut hieno porukka ihmisiä. Miellyttävää, että kaikki ovat olleet mukavia ja koko reissun ajan iloisia”, Raitala kertoi uransa ensimmäisen kansainvälisen ohjastajakilpailun jälkeen. 

20 kilpailua neljällä raviradalla kolmessa maassa

Raviohjastajien maailmanmestaruus ratkaistaan 20 osalähdöllä. Ensimmäiset viisi kilpailua ajetaan sunnuntaina 13.8. Wolvegan raviradalla Hollannissa, toiset viisi tiistaina 15.8. Gelsenkirchenissä Saksassa, seuraavat viisi keskiviikkona 16.8. Monsissa Belgiassa ja viimeiset viisi perjantaina 18.8. Berliinissä Saksassa. 

Osalähtöihin osallistuvat hevoset on jaettu kahteen ryhmään niiden aiemman kilpailumenestyksen perusteella. A-ryhmään kuuluvat ennakkosuosikkeihin lukeutuvat hevoset ja B-ryhmässä ovat arvioidut haastajat. Jokainen ohjastaja ajaa yhtä montaa hevosta sekä A- että B-kategoriasta. 

Pisteitä jaetaan jokaisessa osalähdössä maaliintulojärjestyksen mukaisesti. Lähdön voittaja saa 17 pistettä ja seuraavat ohjastajat 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. Voittaja ratkeaa 20 osalähdön kokonaispistemäärän perusteella.