Hyppää sisältöön

Työmestaruuskilpailu 2023 osallistujaesittelyt – koe tunnelma paikan päällä, tai virittäydy livestreamin pariin

Viime vuoden ensikertalainen, tämän hetken hallitseva Työmestari Etutopeva saapuu myös Pietarsaareen ohjastajansa Matti Pakarisen kanssa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Suomenhevosten valtakunnallinen Työmestaruuskilpailu järjestetään lauantaina 17. kesäkuuta 12 hienon suomenhevosen voimin. Yleisö on lämpimästi tervetullut nauttimaan ainutlaatuisen perinnetapahtuman tunnelmasta Pietarsaaren raviradalle.  Tapahtumasta tarjoillaan myös livelähetys Haven Liven kautta.

Tänäkin vuonna Työmestaruuskilpailussa nähdään ilahduttava määrä suomenhevosia, joissa on mukana niin kokeneempia kisakävijöitä kuin ensikertalaisiakin.

”Itse lähden ensikertaa tapahtumaan paikan päälle, ja erittäin mielellään lähdenkin. Olen kuullut sen tunnelmasta vain hyvää, ja onkin hienoa päästä näkemään suomenhevosia niille perinteisessä toimessa”, kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen kertoo.

”Luvassa on varmasti vaikuttava tapahtuma, jossa korostuu hevosen ja hevosihmisen yhteistyö. Kiitollisena voidaankin todeta, että kiinnostusta tähän suomenhevosperinnettä ja monimuotoisuutta ylläpitävään tapahtumaan on edelleen olemassa”, Lampinen kertoo kiittäen kaikkia suomenhevosen kanssa monipuolisesti toimivia taustavoimia.

Kuvassa Tapsan Tahti vetää lanaa perässä
Työhevoset ja niiden käyttö on voimissaan tänäkin päivänä. Kuvassa aikanaan Kuninkuuskilpailuun osallistunut Tapsan Tahti täyttämässä eläkepäiviään edelleen pirteänä työhevosena. Kuva Milka Kurkisuo.

Konkareita ja ensikertalaisia

Työmestaruus-kilpailun sääntömuutos vuonna 2021 avasi kilpailumahdollisuuden kaikille suomenhevosille, ja se onkin piristänyt perinnetapahtuman osallistujamäärää. Mukana on tammoja, oriita ja ruunia. Kurkistaessa osallistujien taustoihin voidaan todeta, että suomenhevonen ja sen työkäyttö yhdistää ihmiset nuorista varttuneempaan väkeen:

  • Kilpailun nuorin hevonen: 6-vuotias
  • Kilpailun vanhin hevonen: 21-vuotias
  • Kilpailun nuorin ohjastaja: 21-vuotias
  • Kilpailun vanhin ohjastaja: 74-vuotias
  • Ensikertalaisia hevosia: kuusi
  • Ensikertalaisia ohjastajia: kolme

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat Työmestarin SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1 000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2 000 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä suomenhevosen monikäyttöisyyden ja geneettisen vaihtelun edistäminen. Työmestaruuskilpailun 2023 järjestää Pietarsaaren Raviystävät ry / Jakobstads Travvänner rf yhteistyössä Suomen Hippos ry:n kanssa.

Aikataulu

Klo 8.30 Eläinlääkärin tarkastus
Klo 9.00 Lipunnosto
Klo 9.30 Juoksukoe 1 000 metriä
Klo 10.15 Käyntikoe 500 metriä 500 kilon kuormalla
Klo 13.00 Vetokoe 500 kilon aloituspainolla
Palkintojenjako vetokokeen päätyttyä.

Liput 5 euroa, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi.

Osallistujaesittelyt 2023

 

Pikku Hilma. Kuva Pirje Fager-Pintilä

1. Pikku-Hilma/ Petra Särkelä

Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 2013
Suku: Huldan Veto–Napsun Tyttö, Ulrik
Kasvattaja: Petra Särkelä
Omistaja: Petra Särkelä
Hoitaja: Maija Tiitinen
Ohjastaja: Petra Särkelä, TYRNÄVÄ

”Hilma osallistui viime vuonna ensimmäistä kertaa ja kokemus oli hyvä, joten samaa lähdetään hakemaan tänäkin vuonna. Työmestaruuskilpailuissa yhteishenki on kaikki kaikessa, ei sitä oikein edes kilpailuna pidä. Kaikki auttaa ja kannustaa toisiaan. Hilma on hevosena sellainen, että sen kanssa voi tehdä ihan mitä vain, oikein suomenhevosen ihannekuva. Ollaan valmistauduttu monipuolisesti puuhaillen sosiaalipedagogisen hevostoiminnan, harrastekilparatsastuksen ja perinnetöiden voimin. Eri tapahtumissa ja kotona ollessa asiakkaat toimivat hyvänä voimaharjoittelun painona”, Petra Särkelä kertoo iloisesti.  

Yhteistyössä: Speedex

 

Tirre. Kuva Pirje Fager-Pintilä

2. Tirre/ Mika Karttunen 

Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 2011
Suku: Hovi-Hannu–Ilon Riemu, Tähti-Tili
Kasvattaja: Sari Valo
Omistajat: Taimi Heiskanen & Mika Karttunen
Hoitaja: Taimi Heiskanen
Ohjastaja: Mika Karttunen, KESÄLAHTI

”Olisikohan viides kerta, kun ollaan Tirren kanssa mukana, ohjastajana olen taitanut osallistua kuusi kertaa. Tammalle kuuluu hyvää. Muutimme asuinpaikkaa isommalle tilalle ja treenimaastot hieman muuttuivat. Viime talvi oli treenimielessä hieman hankala kelien puolesta, mutta reellä ja painavilla kärryillä on ajeltu. Tänäkin vuonna haetaan ehjää suoritusta. Hyvänä päivänä Tirren mielen malttaessa kaikki osakokeet tulevat onnistumaan hyvin.  Ennakkoon vaikein on arvioida, miten vetokoe tulee menemään”, Mika Karttunen kertoo.  

Yhteistyössä: Osuuspankki

 

Miljan Mimmi. Kuva Pirje Fager-Pintilä

3. Miljan Mimmi/ Kirsi Kettunen

Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 2013
Suku: Ture–Miljami, Poika Wiljami
Kasvattaja: Sakari Tikkanen
Omistaja: Sähkötalli Ky
Hoitaja: Joanna Viljanen
Ohjastaja: Kirsi Kettunen, PIELAVESI

”Miljan Mimmi on nyt niin kovassa kiimassa, että sillä taitaa olla enemmän siitostamman ura mielessä”, Kirsi Kettunen naurahtaa. ”Tamma on edelleen opetuskäytössä meillä täällä KPEDU:lla ja tehnyt normaalisti töitä opetushevosena. Se on kyllä kaikkeen sopiva hevonen, eilen harjoiteltiin niittokoneen vetämistä perässä, eikä se ihmetellyt sitäkään. Vetoviimeistelyt käytiin tekemässä Power Parkin vetonäytöskisassa. Olimme viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana ja kyllä se vetokokeen osuus on koko kilpailun hienoin juttu. Tänä vuonna mukaan lähtee myös naapurin Satkun Tähti” Kettunen jatkaa.  

Yhteistyössä: MT hevoset

 

Kukka Meeri. Kuva Pirje Fager-Pintilä

4. Kukka Meeri/ Pekka Vilkuna

Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 2012
Suku: Pikku-Laakeri–Salama Sopu, Piirron-Tähti
Kasvattaja: Raili Sarja
Omistaja: Pekka Vilkuna
Hoitaja: Esa Jylhä-Ollila
Ohjastaja: Pekka Vilkuna, NIVALA

”Kukka Meerin kanssa on kaikki sujunut hyvin viime kisojen jälkeen, ja ollaan liikuttu enemmän kuin aikaisemmin. Talvi haettiin puita metsästä, tammalla olisi haluja tehdä enemmänkin töitä. Se juoksee aina tarhassa portille, kun ollaan johonkin lähdössä. Viime vuoden toinen sija tuli meille ensikertalaisille pienenä yllätyksenä. Tänä vuonna lähdemme hyvillä mielin hakemaan tulosta, tiedossa onkin mielenkiintoiset kisat. Kukka Meeri on hieman itsepäinen ja hätäinen. Vaimo sanookin, että meitä on kaksi samanlaista, joten eiköhän me pärjätä, ja hyvin meillä on mennytkin”, Työmestaruuskilpailuja vuosikymmeniä seurannut Pekka Vilkuna kertoo.  

Yhteistyössä: Sjöblom Infra

 

Softis. Kuva Pirje Fager-Pintilä

5. Softis/ Reetta Tervonen

Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2017
Suku: Suivikas – Rita Rols, Turon Into
Kasvattaja: Mika Karhinen
Omistaja: Reetta Tervonen
Hoitaja: Niko Ärling
Ohjastaja: Reetta Tervonen, VIRRAT

”Sohvi osallistui Työmestaruuskilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 2021 olleessaan 4-vuotias. Viime vuonna kilpailut jäivät väliin asiakasajon vuoksi. Pari vuotta sitten Sohvi toimi hyvin ja tapahtumasta jäi hyvä fiilis, joten tänä vuonna tavoitteena olisi saada tulos nuorelle hevoselle. Sohvi kilpailee edelleen raveissa, ja sillä ratsastetaan sekä ajetaan asiakasajoa. Lisäksi se on korvannut meillä traktorin, sen kanssa voi tehdä kaikki hyötyajot pyöröpaalien vetämisestä teiden lanaukseen. Sohvissa onkin ihan parasta sen monipuolisuus. Se on kyllä yltiösosiaalinen, joten jännä nähdä alkaako se tuollakin hirnumaan yleisön edessä, niin kuin se teki Farmari-messujen yhteydessä järjestetyssä vetokoenäytöksessä”, Reetta Tervonen naurahtaa.  

Yhteistyössä: SHKL Pohjanmaa

 

Satkun Tähti. Kuva Justiina Laulumaa

6. Satkun Tähti/ Reeta Röpelinen

Sukupuoli: ruuna
Syntynyt: 2012
Suku: Lennox – Satku, Suikku
Kasvattaja: Tapio Saarinen
Omistaja: Ronja Röpelinen
Hoitaja: Kimmo Röpelinen
Ohjastaja: Reeta Röpelinen, SUKEVA

”Siskoni Ronja osallistui Mörön kanssa viime kesänä Mikkelin vetokisoihin, joten siitä innostus lähti. Ronja on nyt Australiassa, joten naapurin Kettusen Kirsi kannusti meitä osallistumaan. Itseänikin kyllä kiinnostaa, mutta vähän jännittääkin,” Reeta Röpelinen kertoo. ”Mörkö on tosi hyvä hevonen, mutta toisinaan hieman hermostuneisuuteen taipuva. Se on tullut meille 2020 syksyllä ja talvisin ollaan ajeltu reellä, kesäisin käyty uittamassa. Ratsastaa sillä voi myös. Ihan rennolla otteella harrastetaan ja Työmestaruuteenkin lähdetään ihan vaan kokeilumielessä. Siellä tunnelma on sellainen, että varmaan unohdan ajatella kyseessä olevan kilpailu.” Röpelinen naurahtaa.

Yhteistyössä: Hevosurheilu

 

Vinhan Välke. Kuva Tarja Kiviranta

7. Vinhan Välke/ Anu Peräaho

Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 2012
Suku: Vinha Paanari – Parel, K.M. Nopsa
Kasvattaja: Ville Vilkuna
Omistaja: Anu Peräaho
Hoitaja: Ilona Savolainen
Ohjastaja: Anu Peräaho, NIVALA

”Välke on vähän herkkä hevonen, mutta oppii nopeasti. Itse tykkään opetella ja touhuta kaikenlaista, joten suomenhevosen monimuotoinen käyttö kiinnostaa. Välkkeen kanssa on myös ratsastettu, ajettu reellä ja työkärryillä sekä lanattu hiekkaa. Tullaan nyt ensikertalaisina mukaan. Ollaan Kukka Meerin kanssa samasta tallista, joten Pekan opastuksella on harjoiteltu. Kotona on pystytty kaikkea tekemään, pari kuormaa puitakin haettu, joten jos kuski ja hevonen pysyy rauhallisena, niin voi tulla hyvä suoritus. Nyt jännittää, mutta jos saadaan hyväksytty suoritus kaikista, niin tavoite on täyttynyt.” Anu Peräaho kertoo.  

Yhteistyössä: NCE

 

Einon Albert. Kuva Heidi Myllysaaren albumi

8. Einon Albert/ Heidi Myllysaari

Sukupuoli: ruuna
Syntynyt: 2007
Suku: Apassi–Taria, Spiraali
Kasvattaja: Petri Taimi
Omistaja: Heidi Myllysaari
Hoitaja: Annika Räisänen
Ohjastajat: Heidi Myllysaari, juoksukokeessa Annika Räisänen, HÄMEENKYRÖ

”Einon piti osallistua jo viime vuonna, mutta jalkaan tuli vaivaa, joten hevonen jätettiin pois. Tänä vuonna tulemme ensimmäistä kertaa, minä ja hevonen. Einon raviuran jälkeen mietin, että mitähän se kanssa alkaisi tekemään. Kun osallistumismahdollisuus Työmestaruuskilpailuun avattiin kaikille, niin ajattelin, että kerrankos sitä elämässä voi osallistua vaikka Työmestakilpailuun. Katsotaan miten käy, vetokoe vähän jännittää, mutta hienoa olla mukana jo ihan perinteenkin vuoksi.” Heidi Myllysaari kertoo. 

Yhteistyössä: Pietarsaaren kaupunki

 

Tapsan Tahti. Kuva Milka Kurkisuo

9. Tapsan Tahti/ Markku Mässeli 

Sukupuoli: ori
Syntynyt: 2002
Suku: Turo – Vipo, Vieteri
Kasvattaja: Tapio Perttunen
Omistaja: Markku Mässeli
Hoitaja: Milka Kurkisuo
Ohjastaja: Markku Mässeli, VIROLAHTI

”Usein on tullut käytyä hevosella äänestämässä, niin myös tänä vuonna Tapsan Tahdilla. Siinä heräsin ajatukseen, että voisinhan vaikka ilmoittaa sen tämän vuoden kisoihin. Oriilla on ajettu puita, heinäkuormia ja muutakin maatalousajoa. Tammoja se on astunut myös. Ikää hevosella on, mutta se on kyllä vielä pirteä. Työmestaruuskilpailuun osallistumisella yhdistetään huvi ja hyöty, otetaan sellainen kolmen päivän lomamatka mielenvirkistykseksi ja on hienoa saada kilpailun perinne jatkumaan tänäkin vuonna”, Työmestaruuskonkari Markku Mässeli kertoo. Mässelin tamma Vilpotar lunasti aikoinaan menestyneimpänä työhevosena Pekka Vilkunan lahjoittaman Hilppa-patsaan.  

Yhteistyössä: Svarvars

 

Savon Sutku. Kuva Mika Kimonen

10. Savon Sutku/ Mika Kimonen   

Sukupuoli: ruuna
Syntynyt: 2009
Suku: Jaanen Suikku ­– Savon Susanna, Fabian
Kasvattaja: Jari Tiitinen
Omistaja: Mika Kimonen
Hoitaja: Tapio Karhunen
Ohjastaja: Mika Kimonen, KUOPIO

”Savon Sutku on ollut minulla nelisen vuotta. Se on hyväluonteinen hevonen, mutta nimensä mukaan vähän sellainen sutkuilija”, Mika Kimonen vitsailee. ”Työhevoshommia me on harjoiteltu puiden ajolla talvella, ja nyt olen juuri valjastamassa heinäkärryn eteen. Syksyllä olisi ajatuksena kokeilla kyntämistä. Viime kesänä osallistuimme Mikkelissä vetokisoihin, mutta Työmestaruuskilpailussa tulee olemaan ensimmäinen kerta. Entisenä ravihevosena se saattaa innostua radalle tulosta, joten katsotaan millä päällä se sattuu olemaan. Harrastusmielessä osallistutaan, mutta kyllä me tulosta tavoitellaan”, Kimonen päättää.  

Yhteistyössä: Suomenhevosliitto

 

 

Etutopeva. Kuva Pirje Fager-Pintilä

11. Etutopeva/ Matti Pakarinen 

Sukupuoli: ori
Syntynyt: 2015
Suku: Etupassi–Volsukas, Kihin Hiski
Kasvattaja: Jukka Mononen
Omistaja: Juha Matti Pakarinen
Hoitaja: Tarja ja Inari Pakarinen
Ohjastaja: Matti Pakarinen, RAUTALAMPI

”Viime vuoden voiton jälkeen Topi sai hieman huilata, mutta muuten on treenattu ihan samalla tavalla kuin aina. Hangessa on ajeltu talvella ja ori on saanut massaa. Jotenkin se on vanhentunut viime vuodesta ja kasannut vähän energiaa. Jännityksellä, mutta rennolla meiningillä lähdetään kilpailemaan. Tämä kilpailu vaatii myös vähän tuuria ja onnistumista, sillä eläin on eläin, vaikka Topi on nöyrä, eikä koskaan siihen ole joutunut pettymään.” 

Yhteistyössä: Nikulan eläinklinikka

 

Hotleri. Kuva Justiina Laulumaa.

12. Hotleri/ Jarmo Korkeaniemi 

Sukupuoli: ori
Syntynyt: 2015
Suku: Villihotti – Laippa, Pysteri
Kasvattaja: Sanna Tuominen
Omistaja: Jarmo Korkeaniemi
Hoitaja: Jarmo Korkeaniemi
Ohjastaja: Jarmo Korkeaniemi, KARVONEN

”Tämä ori tuli minulle 4-vuotiaana Tuomisen Kaukolta. Se on kaunis ja hyvin suorituskykyinen, toisinaan hieman erikoinen, niin kuin minäkin”, Jarmo Korkeaniemi naurahtaa. ”Puita olen sillä metsästä ajellut, ja viime vuonna voitimme hevoskynnön suomenmestaruuden. Hevonen on kunnossa, mutta ei meillä mitään korkeita panoksia ole. Hyvä suoritus, mitä nyt hevonen haluaa tehdä ja kaunis käytös, sitä lähdetään hakemaan. Hotleri osallistuu ensimmäistä kertaa, itselläni on jonkin verran kokemusta”, vuonna 2012 Työmestaruuden hevosella Suikun Lukko voittanut Korkeaniemi kertoilee.  

Yhteistyössä: Nykarleby Saneringstjänst AB – Uudenkaarlepyyn Saneerauspalvelu Oy 

www.hippos.fi/tyomestaruus