Hyppää sisältöön

Työmestaruus 2022: Suomenhevoset ratkovat työmestaruuden Joutsassa 23.7. – osallistujien esittely ja päivän aikataulu

Suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruuskilpailu järjestetään lauantaina 23. heinäkuuta Joutsan raviradalla. Mukana on niin ensikertalaisia kuin yksi takavuosien mestarikin. Yleisö on lämpimästi tervetullutta nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta paikan päälle. Lisäksi kilpailua voi seurata suorana verkkolähetyksenä Suomen Hippoksen Youtube-kanavalla.

Työmestaruuskilpailuun osallistuu tänä vuonna monipuolinen joukko hevosia: kolmentoista kilpailijan joukkoon mahtuu niin ensikertalaisia kuin yksi takavuosien mestarikin, tamma Tähden Piirros. Sääntöuudistuksen myötä tapahtuma on nyt toistamiseen avoin myös jalostusarvostelemattomille hevosille, ja mukana on tänä vuonna kaksi ruunaa. Myös ohjastajissa nähdään sekä noviiseja että vuosikymmenien kokemusta: Pelitintä ja Tähden Piirrosta ohjastava Kauko Tuominen on voittanut mestaruuden viisi kertaa.

”Suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruus on tärkeä osa elävää perinnettä ja suomenhevosen elinvoimaisuutta. Kilpailu on yksi osoitus siitä, että suomenhevonen on tänäkin päivänä merkityksellinen, ja sen menestyksestä ja hyvinvoinnista pidetään huolta perinteitä vaalien. Myös se talkootyö, jota Joutsan Hevosystäväinseura on tehnyt tapahtuman eteen, on elävää perinnettä aidoimmillaan”, kiittää Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää.

Myös kilpailijoiden määrä on hieno osoitus työhevosharrastuksen ja -perinteen elävyydestä. Työhevoset ja niiden käyttö ovat vahvasti tätä päivää ja tulevaisuutta. Kasvattajat uskovat kansallisrodun monipuolisuuteen, ja monimuotoisuutta tuetaan suomenhevosen uudistuneella jalostusohjelmalla. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa jalostusarvosteltu oriita työ- ja käyttöhevossuunnalle.

”Työhevosyhteisö on tärkeä osa suomalaista hevosalaa: työ- tai juhla-ajossa, katukuvassa tai kaupunkipuistossa hevonen tulee lähelle muitakin kuin hevosharrastajia. Näin erityisesti työhevostoiminnalla on edellytykset tavoittaa uusia ihmisiä myös hevosalan ulkopuolelta”, muistuttaa Minna Mäenpää.

 

Työmestaruuskilpailun aikataulu:

Klo 7.00 Eläinlääkärin tarkastus

Klo 8.00 Kilpailijoiden esittely, Maamme-laulu (Seppo Pänkäläinen), lipunnosto, Suomen Hippoksen suoratoistolähetys alkaa

Klo 9.00 Juoksukoe 1000 metriä

Klo 9.45 Käyntikoe 500 metriä 500 kilon kuormalla

Klo 13.45 Juhlapuhe, kansanedustaja Jari Leppä

Klo 14.00 Vetokoe

Palkintojenjako vetokokeen päätyttyä, palkinnot jakaa kansanedustaja Anne Kalmari

 

Työmestaruuden tunnelmasta voi nauttia joko paikan päällä Joutsan raviradalla tai verkkolähetyksenä Suomen Hippoksen Youtube-kanavalta.

Koko perheen tapahtumassa Joutsassa on elävän perinteen ja uljaiden suomenhevosten lisäksi kahvio, makkaragrilli ja soppatykillinen hernekeittoa, jota tarjoillaan kello 11 alkaen. Ohjelmassa on myös valjastusnäytöksiä (kello 12 ja 13) ja keppihevoskisa perheen pienimmille (kello 13.30). Joutsan Hevosystäväinseuran lainakepparitalli saapuu paikalle, ja kaikki osallistujat palkitaan.

 

Liput: 5 euroa sisältäen painetun käsiohjelman, alle 16-vuotiaat pääsevät alueelle maksutta

Livelähetys Suomen Hippoksen Youtube -kanavalla

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestarin SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2000 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä suomenhevosen monikäyttöisyyden ja geneettisen vaihtelun edistäminen. Työmestaruuskilpailun vuonna 2022 järjestää Joutsan Hevosystäväinseura ry yhteistyössä Suomen Hippoksen ja Etelä-Suomen hevosjalostusliiton kanssa.

Osallistujat:

Etutopeva / Matti Pakarinen

1519-00, ori, s. 2015 (Etupassi–Volsukas, Kihin Hiski)

Etutopeva ja Matti Pakarinen, Kuva: Satu Tinakari

Kasvattaja Jukka Mononen
Omistaja Juha Matti Pakarinen, Rautalampi
Ohjastaja Matti Pakarinen
Hoitaja Tarja Pakarinen

”Kun oriista saa tehtyä työhevosen, siitä tulee hyvä. Etutopeva on juuri sellainen – nöyrä, sinnikäs ja työmoraaliltaan vahva. Kyllähän se huutelee mutta työhön se keskittyy. Kasvattaja Jukka Mononen teki hyvän taustatyön, ja viime talvi ajettiin pitkällä reellä 2–3 kertaa viikossa. Oriilla on hieno luonne ja komiakin se on kuin mikä”, Matti Pakarinen ihastelee.

Vetokisassa Mikkelin Farmari-messuilla 2.7. Etutopeva voitti ylivoimaisesti huikealla 28 portaan tuloksella.

Yhteistyössä Maaseudun Tulevaisuus / MT Hevoset

 

Pelitin ja Kauko Tuominen

1924-06T, tamma, s. 2006 (Romeo Lax–Pelotin, A.T. Vinski)

Pelitin  Kuva: Pirje Fager-Pintilä

Kasvattaja      Kauko Tuominen

Omistaja        Sanna Tuominen, Sysmä
Ohjastaja        Kauko Tuominen
Hoitaja           Sanna Tuominen

”Pelitin on vähän hätäinen, eikä varsominen rauhoittanut sitä. Reipas se on ja kova kävelemään. Vetämistä ei varsinaisesti ole treenattu; uskon, että tamma vetää vanhasta muistista sen minkä vetää, ja loppu jää muille”, Kauko Tuominen myhäilee.

Pelittimen emä Pelotin voitti työmestaruuden vuonna 2008 Seinäjoella Kauko Tuomisen ohjastamana. Tuominen aloitti työhevosuransa 15-vuotiaana savotoilla. Viidellä voitollaan hän on mestaruuskisahistorian menestynein ohjastaja.

Yhteistyössä Keskisuomalainen

 

3 Tyngän Tykki / Tiina Isotalus

1011-08, ruuna, s. 2010 (Romeo Lax–Elekia, Jaanen Suikku)

Tyngän Tykki Kuva: Kirsi Kettunen

Kasvattajat     Aaro, Heidi & Tiina Isotalus

Omistajat       Tiina Isotalus & Heidi Kortesluoma, Kalajoki
Ohjastaja        Tiina Isotalus
Hoitaja           Heidi Kortesluoma

”Olemme ensikertalaisina mukana nyt, kun kilpailu on avoin myös ruunille. Tykki on kiltti, innokas ja rehti käyttöhevonen, jonka kanssa kaikki onnistuu. Toukokuussa osallistuimme valmennukseen, jossa perehdyttiin mestaruuskisan eri osa-alueisiin, joten opit ovat tuoreessa muistissa.”

Tyngän Tykki on Tiina Isotaluksen oma kasvatti ja työhevosharrastus koko perheen yhteinen. Mentorina Isotaluksen työhevosuralla on toiminut länkiseppä ja työhevosmies Teuvo Isokääntä.

Yhteistyössä Proopelti Oy

 

4 Tirre / Mika Karttunen

 

1112-94T, tamma, s. 2011 (Hovi-Hannu–Ilon Riemu, Tähti-Tili)

Tirre ja Mika Karttunen. Kuva: Rita Makkonen

Kasvattaja      Sari Valo

Omistajat       Taimi Heiskanen & Mika Karttunen, Kesälahti

Ohjastaja        Mika Karttunen
Hoitaja           Taimi Heiskanen

”Kisa on kokeneelle Tirrelle neljäs. Erityisesti juoksukoe on tammalle vaivaton suoritus, toki vetäjänäkin se on varma ja luotettava”, Mika Karttunen luonnehtii. ”Tirre on kahdesta tammastani vireämpi. Kilpailuun valmistaudutaan ihan vain rauhoittumalla, talvella ajettu pohjakunto tuli testattua Mikkelin Farmari-messujen vetokisassa.”

Mika Karttunen odottaa tammaltaan hyvää suoritusta. Mikkelissä 2.7. Tirre veti 14 porrasta ja 240 cm ja sijoittui kolmanneksi.

Yhteistyössä Hevosklinikka Laukaa ja Kuopio

 

Einon Albert / Heidi Myllysaari (juoksukokeessa Annika Räisänen)

1094-07, ruuna, s. 2007 (Apassi–Taria, Spiraali)

Einon Albert Kuva: Heidi Myllysaaren albumi

Kasvattaja      Petri Taimi
Omistaja        Heidi Myllysaari, Hämeenkyrö
Ohjastajat       Heidi Myllysaari, juoksukokeessa Annika Räisänen
Hoitaja           Annika Räisänen

”Eino on hyväluontoinen ruuna, joka tekee mitä pyydetään. Joskus yritystä voi olla liikaakin. Työhommat ovat sille toinen ammatti raviuran jälkeen, joten juoksukoe sujuu, ja eiköhän se 500 kilon aloituspainokin vetokokeessa liikahda. Yhdessä olemme työhommat opetelleet”, kertoo Heidi Myllysaari.

Einon Albert osallistuu työmestaruuskilpailuun ensimmäistä kertaa. Heidi Myllysaaren lisäksi ohjissa nähdään hevosen hoitaja Annika Räisänen, joka ajaa juoksukokeessa.

Yhteistyössä Konetyö Haikula Oy

 

Kikan Sälli / Heini Kuukka

Kikan Sälli Kuva: Satu Pitkänen

1012-56T, ori, s. 2010 (Joihuri–Kihin Kikka, Kihin-Muisto)

Kasvattaja      Kristiina Peltonen
Omistaja        Kristiina Peltonen, Kauhajoki
Ohjastaja        Heini Kuukka
Hoitaja           Hanna Kuukka

”Kikan Sälli on mukava monitoimihevonen, jolle kelpaavat niin ravurin kuin ratsunkin hommat. Työajoa treenataan reellä ja ratsastuskenttää lanaamalla. Ori on ollut minulla vuoden verran, ja yhteistyötä opetellaan pikkuhiljaa. Kilpailuun lähdetään maltillisin odotuksin: hyväksytty tulos ja ensimmäinen porras riittävät meille”, kertoo komeajouhista liinakkoa ohjastava Heini Kuukka.

Heini Kuukka on osallistunut työmestaruuskilpailuun neljästi kantakirjaori Esun kanssa.

Yhteistyössä Stora Enso

 

Pikku-Hilma Kuva: Petra Särkelä

Pikku-Hilma / Petra Särkelä

1315-93Ta, tamma, s. 2013 (Huldan Veto–Napsun Tyttö, Ulrik)

Kasvattaja      Petra Särkelä
Omistaja        Petra Särkelä, Tyrnävä
Ohjastaja        Petra Särkelä
Hoitaja           Marie Kerttula

”Hilma on juuri sellainen monitoimihevonen kuin suomenhevonen voi parhaimmillaan olla! Sille käy kaikki. Ensikertalaisina tavoittelemme onnistunutta suoritusta. Tamma on kunnossa”, paljastaa Petra Särkelä.

Petra Särkelän kasvatilla on 10 pisteen luonne. I palkinnon tamma työskentelee myös sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa ja harrastekilparatsuna. Mikkelissä 2.7. valjakko sai symppispalkinnon. Särkelän työhevosharrastus alkoi Pikku-Hilman emän Napsun Tytön kanssa.

Yhteistyössä Metsä-Pirkka Ky

 

 

8 Miljan Mimmi / Kirsi Kettunen

1313-41, tamma, s. 2013 (Ture–Miljami, Poika Wiljami)

Miljan Mimmi ja Kirsi Kettunen. Kuva: Kirsi Ruotsalainen

Kasvattaja      Sakari Tikkanen

Omistaja        Sähkötalli Ky, Pielavesi
Ohjastaja        Kirsi Kettunen
Hoitajat          Katja Vola & Minna Jauhiainen

Monitoimitamma Miljan Mimmi on emänsä puolelta työsukua ja ulkonäöltään perinteinen työhevonen. Veto lienee sille kilpailussa vahvin osa-alue, koska se ei kävele tai juokse kovinkaan vauhdikkaasti. Viimeistelyt tehdään kevyellä reellä ja kärryillä, ja liikutetaan ehkä selästäkin”, Kirsi Kettunen kertoo.

Valjakko työskentelee KPEDUlla Kaustisella kouluttamassa tulevaisuuden hevosammattilaisia. Mikkelin Farmari-messuilla 2.7. Miljan Mimmi oli 400 kilon sarjassa toinen.

Yhteistyössä Hevosurheilu-lehti

 

 

Kukka Meeri / Pekka Vilkuna

Kukka Meeri Kuva: Pekka Vilkuna

1217-14, tamma, s. 2012 (Pikku-Laakeri–Salama Sopu, Piirron-Tähti)

Kasvattaja      Raili Sarja
Omistaja        Pekka Vilkuna, Nivala
Ohjastaja        Pekka Vilkuna
Hoitaja           Esa Jylhä-Ollila

”Minulla on tässä koko lailla vetokykyinen suomenhevostamma. Luonnetta riittää ja on kuulemma vähän kuin isäntäkin, itsepäinen ja hätäinen”, Pekka Vilkuna hymyilee. Yhteistyömme on varsin tuoretta mutta yhteinen sävel on löytynyt ratsastamalla ja arjen ajoissa. Talven puut haimme metsästä. Nyt kokeillaan, kuinka sujuu maksimiveto.”

Pekka Vilkuna on seurannut työmestaruuskisoja yli kolmen vuosikymmenen ajan. Tänä vuonna hän on ensimmäistä kertaa mukana hevosen kanssa.

Yhteistyössä VAPO-kuivikkeet

 

10 Piknen Lyyli / Mika Karttunen

Piknen Lyyli ja Mika Karttunen. Kuva Rita Makkonen

1115-13P, tamma, s. 2011 (Jaapeli–Merlinin Tähti, Kipparin Merlin)

Kasvattaja      Hanna Puustinen
Omistajat       Taimi Heiskanen & Mika Karttunen, Kesälahti
Ohjastaja        Mika Karttunen
Hoitaja           Taimi Heiskanen

”Piknen Lyyli on pienikokoinen tamma. Se on erittäin miellyttävä käsiteltävä ja todella rauhallinen käytökseltään. Se on mukava hevonen, jolta vetokin onnistuu”, Mika Karttunen sanoo. ”Kahden hevosen kanssa kisapäivästä tulee työntäyteinen, ja kaikissa osakokeissa on onnistuttava tasaisesti. Odotan myös Piknen Lyyliltä hyvää suoritusta.”

Farmari-messuilla Mikkelissä 2.7. Piknen Lyyli ja Mika Karttunen sijoittuivat vetokisassa toiseksi tuloksella 15 porrasta ja 80 cm.

Yhteistyössä MTK

 

11 Tähden Piirros / Kauko Tuominen

Tähden Piirros Kuva: Emmi Korpiola

2294-07T, tamma, s. 2007 (Ventterin Vili–Jojon Tähti, Jaavan Jojo)

Kasvattaja      Kauko Tuominen
Omistaja        Kauko Tuominen, Joutsa
Ohjastaja        Kauko Tuominen
Hoitaja           Sanna Reinikainen

”Tähden Piirros on kotona tehnyt arkista työajoa. Hiljattain äestettiin iso tarha, ja sähköpylväitä on siirrelty. Tänä vuonna treeni eroaa edellisvuosista siinä, että nyt ei ole päästy treenaamaan vedessä. Siksi on ollut pohtimista, miten voimaharjoittelu toteutetaan”, Kauko Tuominen taustoittaa.

Valjakko voitti työmestaruuden vuonna 2017 Ypäjällä. Reippaasti kävelevä Tähden Piirros on Kauko Tuomisen oma kasvatti. Tuominen on ohjastanut työmestaruuden viisi kertaa.

Yhteistyössä Joutsan kunta

 

12 Pimpulan Vire / Seppo Kauppinen

Pimpulan Vire ja Seppo Kauppinen Kuva: Eija Lehtimäki

1593-06T, tamma, s. 2006 (Suikun Ero–Sadun Pimpula, Luonto-Oku)

Kasvattaja      Veikko Tikkinen
Omistaja        Seppo Kauppinen, Rautalampi
Ohjastaja        Seppo Kauppinen
Hoitaja           Seppo Kauppinen

”Mielelläänhän sitä olisi kärkikahinoissa! Treenaaminen on kuitenkin ollut kevyempää, koska kunnon työajoa ei viime talvenakaan ollut. Pimpulan Vire on maailman paras metsätyöhevonen: pysähtyy, odottaa ja tulee perässä vihellyksestä. Se vetää suoraan eikä mutkittele. Umpirehellinen vetäjä”, Seppo Kauppinen kehuu.

Seppo Kauppinen on kokenut työhevosmies, joka on osallistunut työmestaruuskilpailuun useita kertoja. Pimpulan Vire oli mukana Kajaanin kisassa vuonna 2018.

Yhteistyössä Rengasliike Paussu

 

13 Luomuksen Lahja / Matti Makkonen

Luomuksen Lahja ja Matti Makkonen. Kuva: Pirje Fager-Pintilä

0922-04T, tamma, s. 2009 (Suikun Ralli–P.V. Luomus, Patrik)

Kasvattaja      Pekka Vehviläinen
Omistaja        Matti Makkonen, Hankasalmi
Ohjastaja        Matti Makkonen
Hoitaja           Matti Makkonen

”Luomuksen Lahja tekee maatilan töitä. Lisäksi sillä ajetaan kilpaa ja ratsastetaan. Työhevoset ovat harrastukseni ja siksi käytän hevosta metsä- ja peltotöissä”, Matti Makkonen kertoo. ”Luomuksen Lahjalle vieraissa paikoissa käynti ilman kaveria on haaste. Ravi- ja käyntikokeissa uskon tamman suoriutuvan hyvin, ja vetää minkä vetää.”

Matti Makkonen ja Luomuksen Lahja osallistuivat mestaruuskisaan myös viime vuonna Kokemäellä. Vuonna 2012 Makkonen ohjasti Vinpotarta.

Yhteistyössä Norra-hevosrehut / Lantmännen Agro

 

 

– –

Lisätietoja:

Pasi Haapasaari, tapahtuman johtaja

Joutsan Hevosystäväinseura

0500 187 614

joutsanhys@gmail.com