Hyppää sisältöön

Suomenhevosen päivää vietetään maanantaina 6.9. – kansallisaarteemme saa oman brändi-ilmeen

Rehulan Nopee juhlavaunujen edessä

Suomenhevonen on tunnettu monipuolisuudestaan - kuvassa Rehulan Nopee juhlavaunujen edessä. Kuva: Hippos/Pirje Fager-Pintilä

Suomen Hippos suosittelee liputtamista suomenhevosen päivänä maanantaina 6.9. Juhlapäivänä julkaistaan myös suomenhevosen oma brändi, ja kansallisaarteemme saa omat verkkosivut osoitteessa www.suomenhevonen.fi.

Suomenhevosen virallisena juhlapäivänä 6.9. kotimaista hevosrotuamme voi juhlia monella eri tavalla. Suomen Hippos haastoi suomenhevosihmiset toteuttamaan yhteistä juhlapäivää erilaisten tapahtumien kautta, ja suomenhevonen nähdäänkin tulevana maanantaina muun muassa kouluilla, toreilla ja vanhainkodeissa. Suomen Hippos suosittelee myös liputtamista 6.9.

Tapahtumien ohella suomenhevosen tunnettuuden lisäämiseksi otetaan uusi askel maanantaina, kun kansallisaarteemme brändi-ilme julkaistaan. Samalla avautuu uusi verkkosivusto www.suomenhevonen.fi, joka kokoaa yhteen suomenhevosta koskevaa tietoa ja muun muassa ohjaa ja kannustaa hevosen kanssa harrastamisen pariin.

Suomenhevosen tunnettuuden ja kysynnän kasvattamista niin Suomessa kuin kansainvälisesti lähdettiin pohtimaan suomenhevosyhdistysten voimin muutama vuosi sitten. Suomenhevosliitto ry, Suomenratsut ry, Suomenpienhevosyhdistys ry ja Suomen työhevosseura ry yhdistivät voimansa, ja myös keskusjärjestö Suomen Hippos ry on ollut alusta lähtien mukana brändityössä.

”Totesimme, että suomenhevosen tunnettuutta on lisättävä, kerrottava hevosesta heillekin, jotka eivät sitä vielä tunne. Kaupungistumisen kiihtyessä on yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole enää ”kotoperäistä” mahdollisuutta tutustua hevoseen. On pidettävä huoli, että ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu tunnetaan mahdollisimman laajalti, jotta sitä kohtaan on riittävästi kysyntää. Kysynnän kasvu puolestaan vaikuttaa myönteisesti kasvatukseen ja varsamääriin ja siten rodun elinvoimaisuuteen – tämä on tavoitteemme”, kertoo Suomenhevosliiton Tuula Pihkala brändityöryhmästä.

Vain suomenhevoselle omistettujen verkkosivujen avulla halutaan ohjata uudetkin ihmiset suoraan suomenhevosta koskevan tiedon pariin ja innostaa tutustumaan hevoseen. Kyse ei ole vain lyhytkestoisesta kampanjasta, vaan tavoitteena on pysyvä kotipaikka suomenhevoselle verkkoympäristössä.

”On äärimmäisen hienoa, että suomenhevosyhdistykset ovat yhdistäneet voimansa suomenhevosen brändityöhön. Suomenhevonen on erittäin tärkeä osa maamme historiaa ja kulttuuria, joten toivon, että tällä yhteisellä työllä ainutlaatuinen alkuperäinen hevosrotumme saa lisää ansaitsemaansa näkyvyyttä ja arvostusta. Suomenhevonen ja sen ympärillä järjestettävä toiminta on parhaimmillaan elävän kulttuuriperinnön säilyttämistä. Suomenhevonen on maailman monipuolisin hevosrotu, monelle tärkeä harrastus- ja kilpakumppani ja sen vaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan ja elinkeinotoimintaan”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää jatkaa.

Tänä päivänä suomenhevosia on noin 20 000. Monipuolinen rotumme on osoittanut muuntautumiskykynsä – joka talon työhevosesta on vuosikymmenten saatossa jalostunut paitsi äärimmäisen nopea kylmäveriravuri, myös monipuolinen käyttöhevonen niin kilparatsastuskentille kuin monipuoliseen harrastamiseen eri lajeissa.

Suomenhevosvarsoja syntyy vuosittain noin 1000, ja määrä on pysynyt ilahduttavasti tasaisena ja jopa kasvanut viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Valtaosa suomenhevoskasvattajista kasvattaa kotitallissaan yhden tai kaksi varsaa per vuosi, joten suomenhevonen on lähellä suomalaista ihan ensihetkistään lähtien.

Suomenhevonen tuo urheiluelämyksiä, liikuttaa, terapoi, hoitaa maisemaa, ylläpitää elävää maaseutua ja luo yhteyttä historian, nykyhetken ja tulevaisuuden välille. Poikkeusaikana, jälleen kerran, on suomenhevonen osoittanut tarpeellisuutensa: hevosen kanssa harrastaminen, urheileminen sekä ulkona ja luonnossa liikkuminen on turvallista ja mielekästä myös koronarajoitusten aikana.

Upean rotumme tähdittämää huippu-urheilua nähtiin Kuninkuusraveissa elokuun alussa, kun Evartti ja Suven Sametti kruunattiin ravikuninkaallisiksi Seinäjoella. Tulevana viikonloppuna parrasvaloissa ovat puolestaan suomenratsut, kun Suomenratsujen Kuninkaalliset kilpaillaan Ypäjällä.

Lisätietoa suomenhevosesta:
Suomenratsut ry
Suomenhevosliitto ry
Suomenpienhevosyhdistys ry
Suomen Työhevosseura ry (Facebook)
Suomen Ratsastajainliitto ry

Jaa suomenhevosen päivän tunnelmia sosiaalisessa mediassa – hyödynnä sinulle mieluisat kanavat sanoin, kuvin ja videoin aihetunnisteella #suomenhevonen #suomenhevosenpäivä #aitosuomalainen #suokkionkaikkien!