Hyppää sisältöön

Kuninkuusravien ensimmäisten osamatkojen voitot jälleen Hetviinalle ja Evartille – uudet ravikuninkaalliset seppelöidään sunnuntaina

Evartti ja Santtu Raitala pääsivät jälleen tuulettamaan kuninkuuskilpailun ensimmäisen osamatkan voittoa. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Evartti ja Santtu Raitala pääsivät jälleen tuulettamaan kuninkuuskilpailun ensimmäisen osamatkan voittoa. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Forssan kuninkuus- ja kuningatarkilpailuiden ensimmäiset osamatkat kilpailtiin lauantaina. Kuningatarkilpailun nopein oli Hetviina ja kuninkuuskilpailussa maalilinjan ylitti ensimmäisenä Evartti. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen kaksi viimeistä osamatkaa kilpaillaan sunnuntaina. Ravikuninkaallisiksi kruunataan hevoset, joilla on kolmesta osalähdöstä nopein yhteisaika. 

Yksi ravivuoden odotetuimmista kilpailupäivistä nähtiin lauantaina Forssassa, kun Kuninkuusravien pääkilpailut starttasivat Pilvenmäen raviradalla. Oriiden sekä tammojen osallistujat ovat valmistautuneet kilpailuihin koko alkuvuoden ajan, joten tunnelma yleisössä sekä kilpailualueella oli käsinkosketeltava.

Tammojen avausmatkalla voiton vei vakuuttavan esityksen päätteeksi Hetviina. Petäjäveden tamma on voittanut kuningatarkilpailun ensimmäisen matkan nyt kolmena vuonna peräkkäin. Valmentaja Antti Tupamäki seurasi lähdön tapahtumia tallialueelta.

”Hevonen pääsi johtavan rinnalle jo hyvissä ajoin ja se ei ole tälle hevoselle ehkä se paras paikka. Tasainen matkavauhti ja selkä edessä, niin ei voi paremmin ajo mennä”, Antti Tupamäki kertoi radan voittajahaastattelussa.

Hetviina palautuu sunnuntaita varten tutun seuraponinsa Frodon kanssa.

”Lähetään Ypäjälle, siellä on tuttu poni Hetviinan kaverina, jospa se osaisi yöpyä vieraassa paikassa”, Tupamäki jatkaa.

Hetviinan ohjastustyöstä vastasi Iikka Nurmonen, jolle osamatkan voitto kuningatarkilpailussa oli uran ensimmäinen. Maaninkalaiselle Nurmoselle voitto kuningatarkilpailussa merkitsi paljon.

“Kyllä tämä on hienoimpia kokemuksia minulle. Yleisö on mahtava ja kelikin oli äsken hieno. Täällä on mukava olla”, Nurmonen kiitteli.

Evartti johtaa jälleen avauskisan jälkeen 

Myös oriiden puolella suosikit olivat vahvoilla, kun loppusuoran alussa toisistaan mittaa ottivat rinta rinnan Evartti, Parvelan Retu, H.V Tuuri ja Vixeli. Maalilinjalla kovin oli kuitenkin vielä hallitse ravikuningas Evartti, jonka ohjastuksesta vastasi tuttuun tapaan pihtiputaalainen Santtu Raitala.

“Tiloja syntyi mukavasti, takasuoralla oli pitkään sellainen olo, että me ei sitä kiritilaa saada mutta viimeiseen kurviin näki, että kova kärkikolmikko lähti kiriittämään vauhtia ja päästiin sieltä ohi. Mietin että polle on aika hyvän tuntuinen ja oli semmoinen olo, että tänään veto voi kestää perille asti ja niin se kesti”, kertasi ohjastaja Santtu Raitala. 

Evartin pihtiputaalainen valmentaja Antti Ojanperä piti tärkeänä koko vuoden kruunaavasta viikonlopusta nauttimista jännittävien lähtökohtien rinnalla.

“Evartti on hyvä matkamies ja siihen tulee vaan lisää virtaa ja iloisuutta. Tultiin tänne jo eilen, ja käytiin kattelemassa maisemia, otettiin monta selfietä ja hengailtiin vaan, oli hauskaa. Tämän viikonlopun pitää olla fiilisteltyä, pitää osata ottaa myös rennosti”, Ojanperä kertoi. 

Uudet ravikuninkaalliset ratkeavat sunnuntaina iltapäivällä ja ensimmäisten osakilpailujen jälkeen tilanne on kummassakin vielä täysin auki, sillä erot loppuajoissa ovat kokonaiskilpailua ajatellen hyvin pienet. Päivä alkaa vauhdikkailla 1609 metrin ryhmäajoilla ja uudet kuninkaalliset ovat selvillä 3100 metrin maratonmatkojen jälkeen. Hevoset, joilla on kolmen lähdön jälkeen pienin yhteisaika, seppelöidään ravikuninkaallisiksi.

Kokonaiskilpailun tilanne kuningatarkilpailu ensimmäisen osamatkan jälkeen  

1. Hetviina / Iikka Nurmonen

2. Lakan Leija / Santtu Raitala, ero +0.4 sekuntia

3. Ciiran Tähti / Esa Holopainen +0.5

4. Hulluduunari / Antti Teivainen +0.6

5. Taksvenla / Hannu Torvinen +0.7

6. Suven Sametti / Tapio Perttunen +0.7

7. N.P. Liitotähti / Ari Moilanen +1.1

8. M.A. Piste / Kari Rosimo +1.2

9. Lily / Mikko Huttunen +2.1

10. Liisan Tulilintu / Harri Kotilainen +2.7

11. Vennelmon Varma / Janne Räisänen +3.1

Varjonova / Olli Koivunen hpl

Kuninkuuskilpailun tilanne ensimmäisen osamatkan jälkeen 

1. Evartti / Santtu Raitala

2. Parvelan Retu / Hannu Torvinen ero +0.7

3. Vixeli / Tapio Perttunen +1.0

4. H.V. Tuuri / Iikka Nurmonen +1.2

5. Välkyn Tuisku / Kimmo Taipale  +1.6

6. Sheikki / Arto Hammar +2.2

7. Veeran Poika / Jarmo Saarela +2.3

8. Uljas Suomalainen / Antti Teivainen +2.5

9. Herra Heinämies / Ville Pohjola +2.9

10. Kujanpään Jyräys / Ari Moilanen +3.6

11. Enon Vilppi / Markku Hietanen +4.4

12. Rokin Maxi / Teemu Okkolin +7.0