Hyppää sisältöön

Vielä on kesää jäljellä – vielä tulee kesäravipäiviä

Kaukosen ravirata Kuva: Kittilän hevosystäväinseura ry

Elokuu on Suomessa viimeinen kesäkuukausi ja se tarkoittaa, että pian upeat kesäravit ovat ohi ja seuraavia saa odotella ensi kesään. Kesää on kuitenkin vielä vähän jäljellä. Kun toiselle kesäradalle luvassa ovat kauden päätösravit, toiselle ne ovat avausravit. Tällainen tilanne nähdään esimerkiksi, kun Kokkolan kesärata päättää ja Kaukosen kesärata aloittaa ravikautensa elokuun ensimmäisillä viikoilla.

Kokkolan seudun Hippos ry on yli 100-vuotias yhdistys, joka järjestää kesän aikana kahdet kesäravit Heimarin raviradalla. Kauden päätösravit ravataan keskiviikkona 3.8. klo 18. alkaen.

”Ravien valmistelu on aloitettu jo keväällä, kun tallialueelle pystytettiin kymmenen uutta valjastustustolppaa. Rata-alue kaipaa fiksausta moneen otteeseen. On maalausta, korjaamista, raivausta sekä ruohon trimmaamista. Talkooporukka on ollut hyvin mukana näissä. Monet käyvät ihan omaehtoisesti siistimässä aluetta, kun heille parhaiten sopii”, kertoo Kokkolan seudun Hippos ry:n sihteeri Maj-Britt Vikman.

Tulevissa kauden päätösraveissa on luvassa ohjelmaa koko perheelle. Kahden ponilähdön lisäksi luvassa ovat keppihevoslähdöt, jotka juostaan radan keskikentällä ravien aikana. Lisäksi keppihevosia voi treenata esteradalla, sekä omaa hevostaitoa poniratsastuksessa.

”Nuorisotoiminta on radallamme todella aktiivista. Sanna Jokela luotsaa lapsia ja nuoria ponien käsittelyssä sekä hoidossa. Innokas keppihevosjoukko kokoontuu säännöllisesti radan katsomotiloissa ja näistä nuorista on kuoriutunut myös uusia poniohjastajia”, summaa Vikman.

”Kokkolan raveihin kannattaa tulla, koska rata sijaitsee ihan kaupungin kupeessa, Koivuhaan alueella, johon helppo tulla. Paikoitustilaa on hyvin ja sisäänpääsy ainoastaan 5 euroa. Alle 16-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Tervetuloa seuraamaan raveja ja tapaamaan tuttuja! Välkommen på trav!”

Kokkola kesäravit kuva Teija Virkberg

Kaukosessa vuoden ainoaan ravipäivään panostetaan täysillä

Suomen pohjoisin ravirata löytyy Kaukosen kylästä Kittilästä. Ravirata on 800 metriä pitkä ja liikkeelle lähdetään takasuoralta. Moni onkin laskenut Kaukosen hornankattilassa kierrokset väärin ja ajoittanut kirinsä kierrosta liian aikaiseksi. Luvassa on perinteistä ravitunnelmaa ja aidot lappilaiset maalaisravit.

”Pienenä yhdistyksenä ja pienenä ratana nautimme suunnattomasti yhdestä ravipäivästä kesällä. Siihen me panostamme täysillä. Toiveissa olisi onnistunut ravipäivä ja tapahtuma vauvasta vaariin”, tiivistää Maija Satokangas Kittilän Hevosystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Raveihin valmistatuminen Kaukosessa on sujunut suunnitelmien mukaan. Muutamia kunnostustalkoita on ollut ja jännityksellä odotetaan, minkä verran hevosia raveihin ilmoitetaan.

”Naapurikesäratojen vetovoima on tänä vuonna ollut hyvä. Rajallisen tilan vuoksi joudumme varautumaan erikoisjärjestelyhin mikäli paikalle saapuu paljon hevosia ja ravikansaa. Kaikki ovat erittäin lämpimästi tervetulleita”

Kaukosen kesäradalla ravit ovat hieman erilainen kokemus, sillä ravirata on pienen pieni 800 metrin pituudeltaan, mutta myös kapeudeltaan.

”Kaukosessa on lyhyet suorat ja tiukat kurvit ja volttaus perusmatkalle tapahtuu takasuoralla, joten juostavaksi tulee yksi kaarre lisää. Hyvä kaarrejuoksija sekä etenkin keulajuoksulla on Kaukosessa vahvoilla. Ravikansalle löytyy perinteisesti makkaraa, muurinpohjalettuja, pullaa ja kampanisuja eri pisteistä ympäri tapahtuma aluetta”

Talkoolaisten valtava merkitys ei jää epäselväksi Satokankaan sanoista ja sen voivat kaikki kesäradat allekirjoittaa.

”Talkoolaisten rooli on korvaamaton. Ilman talkoolaisia ei raveja voida järjestää. Kittilän Hevosystävät ry on pieni yhdistys ja päätapahtumamme on Kaukosen kesäravien järjestäminen. Päätapahtumaa varten talkoilemme ympäri Kittilää ja erityisesti Levillä auttamassa paikallisissa tapahtumissa. Raveihin olemme hienosti saaneet talkooväen paikalle, iso kiitos siitä. Mutta tänä päivänä ihmisten vapaa-aika on ”kallista” ja talkookulttuuri on mielestäni katoavaista. Arki ja vapaa-aika on kiireistä, joten vapaaehtoistyö jää helposti pois ensimmäisten joukossa. Palkitsemme vuosittain talkoolaiset yhteisellä ruokailulla ja illanvietolla”

Kaukosen kesän ainoat ravit ravataan sunnuntaina 14.8. klo 12 alkaen. Kaikki osallistujat palkitaan.

Tutustu kaikkiin Suomen kesäraviratoihin ja vuoden 2022 kesäravipäiviin