Hyppää sisältöön

Uupumusdiagnoosi antoi valmentaja Kati Lindsbergille uuden alun – ”Väsyneenä ajattelin, että tämä on ainoa mitä osaan”

”Uupumista en toivo kenellekään. Viisaammin toimimalla varmistamme, että sekä ihmiset että hevoset voivat hyvin. Sen kautta raviurheilulla ja hevosalalla on turvattu tulevaisuus.” (Kuva: Hevosurheilu / Jarno Unkuri)

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 30.11.2022.

Kun uupumus pysäytti yritystoiminnan, menestynyt ja arvostettu ammattivalmentaja Kati Lindsberg oivalsi, että elämässä on muutakin kuin hevoset. Ennaltaehkäisevä työterveys ja keinot jaksamisesta huolehtimiseen ovat hevosalan yhteinen haaste – turvallinen ja yhdenvertainen hevosyhteisö kuuluu kaikille.

”Elämään on tullut niin paljon muuta, että entisiä ei juuri tule muisteltua. Hyviä hetkiä ja onnistumisia kaipaan, mutta en sitä työmäärää”, Kati Lindsberg summaa kuulumisiaan.

Lindsberg ehti työskennellä ravivalmentajana yli kymmenen vuotta. Hänen valmentamansa hevoset voittivat 279 kertaa ja ansaitsivat lähes 1,9 miljoonaa euroa palkintorahoja. Uralle mahtui muun muassa St Michel -ajon voitto Maxwell Maydayn kanssa vuonna 2012, jonka jälkeen Lindberg palkittiin Ravigaalassa vuoden ravivalmentajana.

Loppuunpalamisen myötä työ ammattivalmentajana pysähtyi täysin keväällä 2021.

”Minulla oli hyvät hevoset ja asialliset omistajat, joille saan edelleen olla kiitollinen niin luottamuksesta kuin tuestakin. Omassa asenteessa työhön alkoi vuosien saatossa olla tuhoisia piirteitä. Vaadin itseltäni järjettömiä asioita.”

Lindsbergin pysäytti lopulta fyysinen romahtaminen.

”Oli kyllä pinnakin niin kireällä, että jos joku olisi minulle aiheestakin sanonut, olisin varmasti suuttunut. Mutta lopulta oli pakko myöntää, että nyt eivät asiat ole enää hyvin.”

Ajat ja asenteet muuttuvat

Kati Lindsberg on nähnyt valmentajauransa aikana muutoksen niin hevosalan kulttuurissa kuin työnteossakin.

”Vaatimuksia työntekoon kasaavat sellaisetkin tahot, joilla ei esimerkiksi ole käsitystä hevosesta eläimenä. Väitän, että kaiken hössötyksen keskellä hevonen ei ole aina voittaja.”

Lindsberg pyrki tekemään työnsä niin, ettei kenelläkään olisi ollut huomautettavaa. Mutta kaikille ei sekään riittänyt.

”Alalla vallitsi naisia väheksyvä asenne. Väsyin myös jatkuvaan itseni puolustamiseen ja tekemiseni oikeutuksen anelemiseen.”

Hevosala on kehittynyt jo pitkään tasa-arvoisempaan suuntaan, ja raviurheilu saa jatkuvasti uusia lupaavia naisvalmentajia ja -ohjastajia. Työtä yhdenvertaisuuden eteen on kuitenkin yhä tehtävänä. Lindsberg uskoo, että asenteet ovat muutettavissa.

”Tällä alalla ei osaaminen ole esimerkiksi sukupuolesta kiinni. Pitäisi katsoa ammattitaitoa, eikä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Ilkeily on aina inhottavaa, oli sen taustalla mitä vain. Ei kenenkään kuuluisi joutua sietämään sellaista.”

Jos ei hevosia, niin mitä sitten?

Kun Kati Lindsberg kotiutui lääkäristä uupumisdiagnoosin kanssa, edessä oli kysymys, että jos ei hevosia, niin mitä sitten.

”Terapia on ollut avuksi siinäkin, että hyväksyn sen, etten tiedä vieläkään.”

Artikkelin kirjoittamishetkellä marraskuussa 2022 Lindsberg opiskeli jaksamisensa ehdoilla luonto- ja ympäristönhoitoalalla. Ja keskittyi huolehtimaan hyvinvoinnistaan, johon parasta lääkettä ovat välillä esimerkiksi hyvät kirjat, karkkipussi ja sohvannurkka.

”Elämää on raviurheilun ulkopuolellakin. Väsyneenä en sitä muistanut, ja ajattelin, että tämä homma on ainoa mitä osaan. Mikä ei ole totta minun, eikä kenenkään muunkaan kohdalla.”

Muille tilannettaan pohtiville Lindsberg antaa kaksi tärkeää miettimisen aihetta.

”Meistä kukaan ei ole kuolematon ja jossain vaiheessa väsymys voi mennä liian pitkälle. Hyvä mittari on myös raha. Jos työtä täytyy tehdä omasta selkänahasta tai velaksi, täytyy viimeistään siinä vaiheessa herätä.”

Raviurheilu ja hevoset ovat antaneet Kati Linsdbergille paljon, mutta loppuunpalaminen auttoi katsomaan elämää laajemmin.

”Uupumusdiagnoosi ei ole mikään kuolemantuomio. Päinvastoin. Minun kohdallani se oli tärkeä ja tarpeellinen. Sen kautta sain kokonaan uuden alun.”

Tutustu TTS Työtehoseuran artikkelikokoelmaan Hevostallien työ – Työprosessit kuntoon ja tuottavuutta hevosyrityksille

Pyydä ajoissa apua jaksamiseen

Tukea ja apua jaksamiseen tarjoavat akuutisti oma terveyskeskus, työterveyshuolto tai opiskeluterveydenhuolto.

Suomen Mielenterveys ry:n Mieli-palvelut
Julkisen terveydenhuollon palveluita Mielenterveystalosta

ProAgria palvelee alueellisesti:
Muutos-hanke (Pohjois-Pohjanmaa)
Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hanke (Etelä-Savo)

Suomen Yrittäjien jäsenille:
Henkinen hyvinvointi
Yrittäjän talousapu

MTK:n jäsenilleen tarjoamat edut:
Välitä viljelijästä -hanke

Ely-keskus:
Yrittäjän talousapu
Yrityksen kehittämispalvelut

Koulutettujen vapaaehtoisten tarjoamaa keskusteluapua:
Maaseudun tukihenkilöverkko