Hyppää sisältöön

Teivon Kriterium raveissa ratkotaan myös Ponikriteriumin voittaja – Iida Vastamäelle kovasta kilpailusta riittää hyväksytty suoritus

Aarteen Fanni ja Iida Vastamäki starttaavat Ponikriteriumiin numerolta viisi. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen.

Aarteen Fanni ja Iida Vastamäki starttaavat Ponikriteriumiin numerolta viisi. Kuva: Hippos / Siiri Haapalainen

Teivon Kriterium raveissa kohtaavat tulevana lauantaina myös A-ponit, jotka ratkovat vuoden 2021 Ponikriteriumin voittajan. Ponikriterium on 4-vuotiaille A-poneille suunnattu ikäluokkakilpailu, jonka aiempia voittajia ovat muun muassa tämän vuoden ponikuningatar Jumi, viisinkertainen monten Suomen mestari Saphira ja tämän vuoden poniderbyn voittaja Pikku Humanteri. Lietolainen Iida Vastamäki tuo tämän vuoden taistoon valmennettavansa Aarteen Fannin.

”Olisihan se hienoa pärjätä, mutta vastustajat on sen verran kovia, ettei meillä ole oikein asiaa ainakaan kolmen parhaan joukkoon. Hienoa olisi, jos päästään ravilla matkaan ja saadaan hyväksytty suoritus”, kommentoi Aarteen Fannin valmentaja ja ohjastaja Iida Vastamäki.

17-vuotiaan Vastamäen elämään raviurheilu tuli samoin kuin monilla muilla lajin parissa perheen kautta. Ensimmäisen startin Vastamäki ajoi vuonna 2015 valmennettavallaan Skogbölen Nättalla. Aarteen Fannin, tutummin Fannin, kanssa yhteinen matka alkoi vuoden 2020 syksyllä.

”Fanni tuli minulle valmennukseen sen omistajan innostuttua enemmän raveissa käymisestä. Fannille juokseminen on helppoa, silloin kun poni keskittyy siihen. Sillä on myös aivan mahtava kilpailupää”, kertoo Vastamäki.

Urallaan Aarteen Fanni on juossut yhteensä 11 starttia, joista se on voittanut kaksi ja sijoittunut toiseksi kaksi kertaa. Aarteen Fannin omistaa Lammastila SikkaTalu ja sen on kasvattanut Taina Lehtinen. Vastamäen valmennuslistalta löytyy myös ensimmäisen voiton poniohjastajan uralle tuonut 15-vuotias Skogbölen Nätta, sekä 10-vuotias tamma Sandbackas Fuchsia.

Vastamäen tulevaisuuden haaveissa olisi voittaa omalla valmennettavalla joku suurempi kilpailu. Hyviä muistoja uralta on kertynyt jo jokaisesta voitosta ja siitä, että on saanut toimia lainaohjastajana.

Ponivuosien jälkeen Vastamäki aikoo jatkaa aktiivista harrastamista raviurheilun parissa. Vastamäki on ajanut jo C-ajoluvan ja sitä myöten ajanut kilpaa myös hevosilla. Vastamäki osallistuu myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyyn Montekypärät kilpailusarjaan. Kilpailusarjan viimeinen osalähtö ravataan Turussa 10.10. Vastamäki on kilpailusarjan nuorin osallistuja ja tällä hetkellä pistetaulukossa sijalla kahdeksan.

”Monte on aina kiinnostanut minua lajina. Kilpailusarja on mahtava mahdollisuus ja oli todella huippua, että pääsin siihen mukaan”, kertoo Vastamäki

Iida Vastamäki ohjastaa Wallanderia Montekypärien lähdössä
Iida Vastamäki ohjasti Wallanderia ensimmäisessä Montekypärien osalähdössä. Kuva: Hippos / Hanna Närhinen.

Ponikriterium 2021 lähtölista

  1. Brigatin Kaira Prinsess / Siiri Kanniainen
  2. Pioggia / Elmeri Pussi
  3. Stinde / Veera Pasanen
  4. Aarteen Flapjap / Aada Ristola
  5. Aarteen Fanni / Iida Vastamäki
  6. Jalo Herman / Ilona Rekilä

Aiempiin Ponikriteriumin voittajiin pääset tutustumaan täältä >

A-ponien seuraava suurkilpailu ravataan 13.10, kun Vermo Areenalla ratkotaan vuoden 2021 Helsinki-ajon voittaja. Ponien suurkilpailukalenterin löydät täältä >