Hyppää sisältöön

St Michel –ajossa viime vuonna häikäissyt Next Direction on valmis kohtaamaan maailman parhaan – ”On syytä odottaa, että se tekee hyvän suorituksen”

Next Direction oli vuoden 2020 St Michel -ajon sankari. Kuva:Hippos/Ida Laine

Leppävirtalaisen Timo Hulkkosen valmentama Next Direction hurmasi ravikansan vuoden 2020 St Michel –ajossa voittamalla kilpailun absoluuttisella SE-tuloksella 08,9a. Tänä vuonna radalta neljä matkaan starttaava ruuna on valmis haastamaan maailmaan parhaaksikin ravihevoseksi kutsun Face Time Bourbonin.

Suomen lämminverihuippua viime vuosina hallinnut Next Direction on valmis sunnuntaina 18. heinäkuuta ajettavaan St Michel –ajoon. Viime vuonna kilpailun SE-ajalla 08,9a voittanut ruuna starttaa suurkilpailuun radalta neljä ja tähtäimessä on jälleen mitalisijat.

Viime vuonna Iikka Nurmosen ohjastama ruuna syöksyi lähtökiihdytyksen jälkeen kärkipaikalle, mistä se irtosi maalisuoralla ylivoimaiseen voittoon. Suurkilpailujen suomalaiskonkari starttasi edellisen kerran juhannuksena Härmässä.

Tuolloin hevonen ei ollut parhaimmillaan, mutta vaisuuteen löytyi selkeä ja lopulta vaaraton selitys.

”Se oli köhinyt siellä. Hyvä että mentiin ja asia tuli ilmi. Samalla jäi myös aikaa parannella. Verikoetulokset otettiin perjantaina ja ne näyttivät hyviltä. Vaisuus johtui kaiketi tuosta kurkunpääntulehduksesta”, Hulkkonen kertoo.

Tulosrivi voisi olla St Micheliin lähdettäessä paremmassakin jamassa, mutta Leppävirralla hevosten valmistelu taidetaan loistavasti ilman voitokkaita viimeistelystarttejakin. Viime vuonna Next Directionin St Michel –voittoa edelsi neljä nelossijaa.

Next Direction on menestynyt monipuolisesti eri matkoilla, mutta Mikkelin maili sopii tuliselle avaajalle erinomaisesti. Vaikka startissa sisäpuolella onkin useita huippunimiä, luottavat kotijoukot omaansa. Next Directionia ohjastajaa luottokuski Iikka Nurmonen.

”Uskon, että jos kaikki on kunnossa, niin kyllä se aika liukkaasti lähtee liikkeelle ja että se saa kohtalaisen hyvän juoksupaikan. Ensimmäinen ajatus on, että päästäänkö siitä keulaan. Siitähän se lyhyin matka on maaliin. Se on sitten hevosen ja ohjastajan käsissä.”

Vauhtia löytyy mm. ykkösradan Vitruviosta, joka voitti vuonna 2020 Kouvolan Kymi Grand Prix’n keulajuoksun myötä. Loistavilta lähtöpaikoilta matkaan kiihdyttävät myös Yhdysvalloissa syntyneet, mutta parhaillaan Ruotsissa valmennuksessa olevat Evaluate sekä Seismic Wave. Amerikkalaiskaksikon takaa löytyy myös suomalaisväriä. Evaluaten omistaa seinäjokinen Reima Kuisla kun taas Seismic Wavea valmentaa Timo Nurmos.

Hulkkonen, kuten moni muukin, nostaa lähdöstä esille erityisesti yhden vastustajan. Face Time Bourbonin kaltaisen maailmantähden saapuminen Suomeen on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

”Hattua pitää ottaa päästä sille, että Mikkelin porukka on jaksanut tehdä töitä tapahtuman eteen. Face Time Bourbon kävi nelivuotiskaudella Suomessa, ja nyt tällä välillä se on tehnyt itseään tunnetuksi aivan loistavana hevosena. Täytyy arvostaa mikkeliläisten osaamista”, Hulkkonen kiittelee.

Kotimaassaan Ranskassa supertähden mainetta nauttiva ori on lähdön suuren suuri ennakkosuosikki. Siitä huolimatta, että voitto ei viime vuoden tapaan leppävirtalaistalliin matkaisikaan, lähdetään Mikkeliin todella odottavaisissa tunnelmissa.

”Kun tuommoista Face Time Bourbonia vastaan pääsee ajamaan, niin se on hieno lähtökohta koko kisalle. Kun meidän hevosen ongelmat löytyivät viime startin jälkeen ja laajojen testien jälkeen kaikissa palaa vihreä valo, on syytä odottaa, että se tekee hyvän suorituksen”, Hulkkonen pohtii viikonlopun asetelmia.

Mikkelin vauhtiviikonlopusta puhuttaessa ei voi olla myöskään spekuloimatta päälähdön tulostasoa. Viimevuotinen 08,9a oli ensimmäinen St Michel uusitulla kaviouralla, ja koko viikonlopun aikana yli sata hevosta paransi omaa henkilökohtaista ennätystään.

Painuuko rataennätys vielä alemmaksi?

”Olen valmis kuvittelemaan, että rata on parempi kuin viime vuonna, vaikka tuolloinkaan siinä ei ollut moitteen sijaa. Useammalla hevosella on mahdollisuus tehdä se aika paremmaksi, mikä me saatiin viime vuonna aikaiseksi”, Hulkkonen pohtii.

Mikkelin kaksipäiväiset St Michel –ravit käynnistyvät lauantaina 17. heinäkuuta. Lauantain päälähtönä ajetaan kylmäveristen perinteinen Suurmestaruus, jossa mukana nähdään mukana useita aikaisempien vuosien voittajia, kun Evartti, Jokivarren Kunkku, Camri sekä Välkyn Tuisku kohtaavat toisensa. Lähtöön starttaa myös kotiradan tähtiravuri Lissun Eerikki sekä alkuvuoden parhaimpiin suomenhevosiin lukeutuva H.V. Tuuri.

Molemmat ravipäivät starttaavat kello 12.00 ponilähtöjen merkeissä.

St Michel –ajo 2021, lähtölista, 18.7.2021

  1. Vitruvio / Alessandro Gocciadoro
  2. Evaluate / Santtu Raitala
  3. Seismic Wave / Hannu Torvinen
  4. Next Direction / Iikka Nurmonen
  5. Billie de Montfort / Gabriele Gelormini
  6. Run For Royalty / Pekka Korpi
  7. Face Time Bourbon / Eric Raffin
  8. Grainfield Aiden / Hannu Korpi

Suurmestaruus 17.7.2021, lähtölista

Lue myös:

St Michel –ajon lähtöradat selvillä – Face Time Bourbon matkaan radalta seitsemän 12.7.2021

Maailman parasta ravihevosta odotetaan Mikkelin ennätysradalle – ”Päätettiin laittaa homma isolle” 7.7.2021