Hyppää sisältöön

Maailman parasta ravihevosta odotetaan Mikkelin ennätysradalle – ”Päätettiin laittaa homma isolle”

Face Time Bourbon on esiintynyt Suomessa kerran aikaisemmin. Vuonna 2019 ori voitti Vermossa ajetun UET Grand Prix -lähdön näytöstyyliin. Kuva:Hippos/Ville Vuorinen

Ranskalaisori Face Time Bourbon on monien papereissa maailman paras ravihevonen. Kuusivuotias lahjakkuus on voittanut Euroopan suurimman ravikilpailun Prix d’Ameriquen kaksi kertaa ja seuraavan kerran ranskalaissuuruuden on määrä startata Mikkelin ennätysradan St Michel –ajoon 18. heinäkuuta.

Kuluneen 20 vuoden sisällä suomalaisen raviurheilun historiankirjoihin on mahtunut toinen toistaan upeampia urheilusuorituksia, mutta varsinkin raviurheilua vähemmän seuraaville Varenne ja vuoden 2002 St Michel –ajo ovat jääneet mieleen.

Tuolloin italialaisori starttasi Mikkelin kaviouralla, tarkoituksena rikkoa kilometrien ratojen absoluuttinen maailmanennätys. Tuolloin syntynyt maailmanennätys 09,3a on jo ohitettu, mutta Varenne ei ole poistunut mihinkään ravikansan mielistä.

”Ainakin kolme asiaa nostaa Varennen niin vahvasti suomalaiseen ravihistoriaan. Absoluuttisia maailmanennätyksiä nähdään todella harvoin paikan päällä, varsinkin Suomessa. Toiseksi Varennella oli vahvat suomalaistaustat, kun valmentaja sekä hoitaja olivat Suomesta. Lisäksi Kimmo Jokiniemen legendaarinen selostus oli huippuluokkaa”, Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen pohtii.

Vuonna 2020 leppävirtalaisruuna Next Direction laittoi absoluuttisen SE-tuloksen sekä rataennätyksen uusiksi Mikkelin uusitulla kaviouralla lukemiin 08,9a.

Mikkelin nopeus ei keskity pelkästään vuosittain ajettavaan St Michel –ajoon, vaan monien ravureiden ennätysajat ovat juuri Etelä-Savossa juostuja. Epäilijät ovat kyseenalaistaneet, milloin radan pituutta, ja milloin ajanottoa.

Viime vuoden St Michel –viikonloppuna nähtiin peräti kolme Suomen ennätystä ja startanneista hevosista yli 100 paransi omaa ennätystään.

”Uskon, että viimevuotinen rataennätys oli vasta alkusoittoa. Alkukausi on näyttänyt, että ratamestari on päässyt entistä paremmin kiinni uuden radan hoitoon ja entistä parempaa on luvassa. Jokainen näkee omin silmin, että uusi rata on muodoiltaan upea”, Tiainen pohtii uuden radan ominaisuuksia.

Rataennätys on vaarassa tänäkin vuonna, kun Face Time Bourbonin italialainen pääomistaja Antonio Somma vastasi myönteisesti St Michel –kutsuun. Face Time Bourbonin edellinen startti Ranskan Vincennesissä päättyi maailmanennätystulokseen 09,1a, ja kilpailtava matka oli tuolloin 2100 metriä.

Mikkeliin saapuessa spekuloinnit maailmanennätysajasta (07,7) eivät ole tuulesta temmattuja. Pelkästään SE-tuloksia vertaillessa, 500 metrin ero kilpailumatkaan tekee noin kahden sekunnin eron kilometrivauhtiin, jolla ravien kilpailutuloksia mitataan.

Face Time Bourbonin kaltainen maailmantähti on lähes jokaisen ravien suurkilpailujärjestäjän unelma. Miten on mahdollista, että kaikista paikoista Mikkeli on ranskalaissuuruuden seuraava määränpää?

”Toimittaja Riku Niittystä käy kiittäminen jo tässä vaiheessa. Rikun kanssa asiasta keskusteltiin syksyllä 2019. Sitten tammikuussa 2020 etenimme asiassa ja tapasimme Face Time Bourbon valmentajan Sébastien Guaraton Vincennesissä tammikuussa 2020 ja hänelle lyötiin St Michel –brosyyrii tuolloin käteen. Silloin tarkoitus oli lähinnä saada Bold Eagle vuoden 2020 St Micheliin, mutta korona sotki tuolloin suunnitelmat.”

”Kun St Micheliin kaavailtu Ecurie D sitten lähtin valtaamaan Amerikkaa, päätettiin laittaa ”homma isolle”. Riku oli yhteydessä Face Time Bourbonin kasvattajaan, joka kuitenkin kehotti olemaan pääomistaja Sommaan yhteydessä. Sähköposti hänelle tuotti heti vaaleanvihreää valoa. Siitä prosessi sitten lähti liikkeelle”, Tiainen taustoittaa.

Kun viivalla nähdään myös viime vuoden suomalaisvoittaja Next Direction sekä jenkkimaileri Seismic Wave, ei Mikkelin maililta tule puuttumaan vauhtia.

Vaikka täysin voittamaton Face Time Bourbon ei ole urallaan ollut, ei pääkilpailun ennakkosuosikista jää epäselvyyttä.

”Uskon, että tasaisen kovaa mennään, Face Time Bourbon saa ajoissa keulat ja lopussa hevonen karkaa selvään voittoon. Ennätysajalla, totta kai.”

Face Time Bourbon on esiintynyt Suomessa kerran aikaisemmin. Syksyllä 2019 ori voitti nelivuotiaiden lämminveriravureiden Euroopan mestaruuden näytöstyyliin. Jo tuolloin ajateltiin, että ori nähdään ensimmäistä ja viimeistä kertaa Suomen maaperällä. Maailman paras ravihevonen, maailman nopeimmaksi tituleeratulla raviradalla onkin ainutlaatuinen yhdistelmä.

Toistaiseksi St Michel –kutsuun myönteisesti ovat vastanneet:  Face Time Bourbon, Next Direction. Grainfield Aiden, Seismic Wave, Billie de Montfort, Run For Royalty ja Vitruvio.

Korjaus: Seismic Wave ei esiintynyt tämän vuoden Finlandia-ajossa. 7.7.2021 16.46