Hyppää sisältöön

Salama-, Monte- ja Ponikypärien hakuaika on alkanut – Salamakypäriin saa hakea myös harrastajalisenssillä

Montekypärät-osalähdön voittaja Sara Hautamäki

Vuoden 2023 Montekypärät-sarjan voitti Sara Hautamäki. Kuva: Kaisa Stengård

Suomen Hippoksen ohjastajasarjojen hakuaika on käynnistynyt. Salama-, Monte- ja Ponikypäriin voi hakea 13.3.–3.4.2024. Monte- ja Ponikypärien hakuehdot ovat samat kuin viime vuonna. Salamakypärien hakuehtoja on muutettu niin, että myös harrastajalisenssin haltija voi hakea sarjaan.

Salamakypärät-kilpailusarjan tarkoitus on toimia ponnahduslautana kohti ammattilaisuutta ja tarjota näkyvyyttä tavoitteellisille nuorille ohjastajille.

”Haluamme avata Salamakypäriä myös niille nuorille, jotka eivät työskentele ammattivalmentajan tallilla. Raviurheilussa on myös sellaisia nuoria ohjastajia, jotka opiskelevat tai työskentelevät jollain muulla alalla, mutta ovat silti tavoitteellisia ja sopivat hyvin Salamakypärien profiiliin”, kertoo Hippoksessa sarjoista vastaava Hanna Närhinen.

Salamakypärät on ollut ainoa pelkästään kokelaslisenssin haltijoille suunnattu kilpailusarja. Siksi sarjassa halutaan edelleen säilyttää vahva painotus kokelasohjastajissa, vaikka muutkin nuoret saavat hakea mukaan. Kilpailusarjaan valitaan enemmän kokelaslisenssin haltijoita, ja jotta harrastajalisenssin haltija voidaan valita sarjaan, tulee hänen olla ohjastanut vähintään 30 lähtöä hevosilla. Vähimmäismäärä ohjastetuissa lähdöissä ei koske kokelaslisenssin haltijoita.

Ohjastaja voi hakea sekä Salama- että Montekypäriin. Silloin hakemuksessa tulee täsmentää, hakeeko ensisijaisesti Salamakypäriin vai Montekypäriin.

Kaikkiin kilpailusarjoihin haetaan videohakemuksella. Valinnat sarjoihin tehdään viikolla 15.

Salamakypärät

Sarjaan saavat hakea vuosina 1995–2008 syntyneet ohjastajat, joilla on kokelaslisenssi tai harrastajalisenssi sekä voimassa oleva ajolupa.

Harrastajalisenssin haltijalla täytyy olla ohjastettuna vähintään 30 lähtöä hevosilla hakuajan loppuun mennessä, jotta hänet voidaan valita sarjaan. Vähimmäismäärä ohjastetuissa lähdöissä ei koske kokelaslisenssin haltijoita.

Salamakypäriin voi osallistua enintään kolme kertaa.

Sarjaan valitaan 12 osallistujaa, joista vähintään kahdeksan on kokelaslisenssin haltijoita.

Sarjassa ajetaan kymmenen osalähtöä toukokuun ja lokakuun välillä.

Katso tarkat hakuohjeet ja kauden aikataulu tästä.

Montekypärät

Sarjaan saavat hakea vuonna 2008 tai aiemmin syntyneet ohjastajat, joilla on voimassa oleva ajolupa. Sarjaan voi osallistua millä tahansa lisenssillä. Sarjaan saavat hakea ohjastajat, jotka ovat ohjastaneet enintään 75 montelähtöä (tilanne 31.12.2023). Sarjaan saavat hakea myös ohjastajat, jotka ovat ohjastaneet urallaan yli 75 montelähtöä, mutta ovat ohjastaneet yhteensä enintään 15 montelähtöä vuosien 2022 ja 2023 aikana.

Montekypäriin voi osallistua enintään kaksi kertaa.

Sarjaan valitaan 10 osallistujaa.

Sarjassa ajetaan seitsemän osalähtöä toukokuun ja lokakuun välillä.

Katso tarkat hakuohjeet ja koko kauden aikataulu tästä.

Ponikypärät

Sarjaan saa hakea poniohjastaja, jolla on omassa valmennuksessa poni, tai ohjastaja, joka saa säännöllisesti kilpailla ulkopuolisen henkilön valmennuksessa olevan ponin kanssa. Ponikypärissä ei ole ikärajaa eikä lisenssirajoituksia.

Ponikypärät-sarjassa ei ajeta osalähtöjä kuten muissa Hippoksen ohjastajasarjoissa, vaan osallistujat kilpailevat poneineen tavallisissa ponilähdöissä sen mukaan, minkälainen poni osallistujalla on. Mukaan voi hakea A- tai B-kategorian ponilla.

Sarja järjestetään 1.5.-31.8.2024. Toukokuun ja elokuun välisenä aikana ohjastajat kilpailevat valitulla ponillaan vapaasti omissa sarjoissaan ympäri Suomen. Pisteitä lasketaan A-kategorian poneilla kahdeksasta parhaasta lähdöstä, B-kategorian poneilla kuudesta parhaasta lähdöstä.

Ponikypärät-sarjaan valitaan enintään 50 osallistujaa. Sarjaan voi osallistua yhdellä ponilla. Jos hakijalla on useampi poni valmennuksessaan, hänen tulee päättää etukäteen, millä ponilla hän haluaa osallistua Ponikypäriin.

Katso tarkat hakuohjeet ja tiedot tästä.

Lisätietoja:

Hanna Närhinen
hanna.narhinen@hippos.fi
040 621 4424