Hyppää sisältöön

Riihimäen ravikausi starttaa sunnuntaina – ”Ollaan toiveikkaita”

Riihimäki, tutummin Riksu on yksi Suomen 24:stä kesäraviradasta. Riihimäellä ravataan kesässä viidet ravit aina sunnuntaisin klo 17 alkaen. Tämän vuoden kesäravikausi starttaa nyt sunnuntaina 5.6. ja kauden päättää raviradan päätapahtuma Riihimäki Grand Prix 21.8.

”Meillä on aika perinteinen kattaus luvassa. Eilan maankuulut letut, rento fiilis ja hyvä tunnelma – hyvät ravit. Ilmoitettujen hevosten määrästä voi päätellä, että innostusta on”, kommentoi Riihimäen raviseuran uusi puheenjohtaja Jori Hovi.

Uusi-vanhaksi puheenjohtajaksi itseään kutsuva Hovi toivoo, että pandemiavuosien jälkeen ihmiset lähtisivät taas liikkelle ja löytäisivät tapahtumiin. Yleisöllä on kaikille kesäraveille valtava merkitys, niin taloudellisesti, kuin myös tunnelman luojana.

”Ollaan toiveikkeita ja uskotaan, että yleisö löytää paikan päälle. Riksussa on sellainen käsin kosketeltava tunnelma, kun katsomo on niin lähellä kaviouraa. Yleisö pääsee hyvin lähelle hevosta”

Jokainen kesäravirata on tunnettu omista erikoispiirteistään, kuten mahtavasta tunnelmasta, upeista maisemista tai herkullisista purtavista. Riihimäellä tämä erikoisuus on puheenjohtajan jo mainitsemat Eilan suussa sulavat letut, sekä kesäterassi, jonka nurmikukkulalta on huippunäkymät raviradalle. Vaikka Eila ei lettuja koronatauon jälkeen ole palannut paistamaan, tuttu resepti on yhä tallella.

Keppihevosia Riihimäen kesäraveissa
Riihimäellä on myös viime vuosina panostettu paljon nuorisotoimintaan. Kepparitalli on aina avoinna ravien aikana. Kuva: Riihimäen Raviseura ry.

Kesäratojen kasvoina ja äänenä toimivat yleensä seurojen puheenjohtajat. He muistavat kuitenkin korostaa, että itse kesäravit mahdollistavat sadat talkoolaiset.

Outi Kanervalla on talkookokemusta Riihimäen raveista jo toista kymmentä vuotta. Talkootoimintaan Kanerva tuli luonnollisesti hevosten kautta.

”Asun vajaan kymmenen kilometrin päässä raviradalta ja kotona on hevosia, joita tulee käytyä siellä treenailemassa. Sitä kautta sitten tulin mukaan talkootoimintaan”, summaa Kanerva.

Riihimäen kesäraveissa Kanerva on tuttu näky varikkoalueella, vaikka talkoissa tehtäviä on laidasta laitaan. Ravien aikana Kanervan titteli on jo useita vuosia ollut lähdönjärjestäjä. Lähdönjärjestäjän tehtäviin kuuluvat muun muassa hevosten kokoontumisen ohjaaminen esittelyyn, hevosten kilpailukelpoisuuden ja varusteiden valvonta sekä tuomariston yhteydenpidon avustaminen.

Kesäravien talkoot ovat monille tärkeä jokavuotinen perinne. Kun Kanervalta kysyy, mikä saa hänet tulemaan talkoisiin joka vuosi uudelleen, vastausta ei tarvitse miettiä hetkeäkään.

”Olen henkeen ja vereen ravi-ihminen. Kiva porukka siellä talkoissa on, ja nyt kun lapsenlapsi alkaa olla mukana talkoissa, niin se on meille yhteistä tekemistä”

Tulevalta ravikesältä Kanerva odottaa yleisöä, joka on tervetullut Riksuun nyt sankoin joukoin, kun koronarajoitukset eivät enää rajoita yleisömäärää.

”Kyllä se tuo talkoolaisillekin hienon fiiliksen, kun Riksun katsomoalueet olisivat täynnä”, haaveilee Kanerva.

Kesäraveissa kiistattomasti paras asia on tunnelma, joka näkyy niin katsomossa, varikolla, että raviradalla. Riihimäellä nähdäänkin harvoin vajaita lähtöjä – yleensä pikemmin lähtöihin on tungosta. Esimerkiksi kauden avausraveihin ilmoitettiin yhteensä 187 hevosta ja 6 ponia.

Riihimäen kauden avausravit ravataan 5.6.

Kanerva haluaakin toivottaa uudet ihmiset lämpimästi mukaan Riksun ravien talkootoimintaan.

”Kaikki ovat tervetulleita meidän hienoon porukkaan. Yhdessä on mukavampi tehdä hommia ja uusille on aina tilaa!”

Vuonna 2022 Riihimäellä ravataan: 5.6. | 19.6. | 24.7. | 7.8. | 21.8. sunnuntaisin klo. 17.

Riihimäen kesäravit löydät sosiaalisesta mediasta nimimerkillä @riksunravit.

Tutustu kaikkiin Suomen kesäraviratoihin ja vuoden 2022 kesäravipäiviin.