Hyppää sisältöön

Ravikilpailusääntöjen muutokset 1.1.2022 alkaen

Tiedotteeseen on listattu merkittävimmät sääntömuutokset vuodelle 2022. Kilpailutoiminnassa käytettävät lopulliset säännöt päivitetään Hippoksen verkkosivuille sekä uuteen sääntökirjaan vuoden 2021 loppupuolella. Poniraviurheilun sääntömuutoksista tiedotetaan erikseen.

2§ Kilpailusääntöjen noudattaminen

Lisätään erikseen liitteinä julkaistaviin: antidopingohjelma, kilpailumanipulaation vastainen ohjelma sekä eettiset periaatteet

4§ Kilpailujen toimihenkilöt

Lisäys: Raviradat voivat hakea toimihenkilöiden yläikärajaan jatkoa vuosittain (enintään kolme vuotta). Tuomareiden osalta vuosittainen jatkoaika alentaa tuomariluokitusta luokittain alaspäin.

Tarkennettu kilpailun toimihenkilöiden jääviyskohtaa. Kilpailun toimihenkilön isovanhemmat ja lapsenlapset eivät ole uusissa säännöissä jääviyden piirissä.

8§ Kilpailueläinlääkäri

Lisäys: myös eläinlääkärin avustajan toimiaika alkaa vähintään kaksi tuntia ensimmäisen lähdön esittelyä.

18§ Ulkomaan rekisterissä olevan ravihevosen kilpaileminen Suomessa

Lisätty kellonaika: Ulkomaan rekisterissä ja ulkomaisessa valmennuksessa kilpailuun osallistuva hevonen on ilmoitettava viimeistään kello 10 vähintään yhtä arkipäivää ennen normaalia ilmoittamista.

19§ Hevosen ikä ja kilpailuoikeus

Muutetaan kohta: Tamma saa kilpailla 180 vuorokauden kuluttua varsomisesta (aikaisemmin 150 vuorokautta).

Lisätään teksti: Hevonen saa kilpailla 30 vuorokauden kuluttua ruunauksesta.

Lisätään teksti: Suomen Hippoksen Tammasarjoissa ja Nuorten sarjoissa on kilpailuoikeus Suomessa syntyneiden (kts. 16.1. §) lisäksi viimeistään 2-vuotiaana suomalaisen lämminverisen ravihevosen kantakirjaan siirtyneillä tammoilla.

21§ Koelähtöjärjestelmä

Muutos tekstiin: Koelähtövaatimus poistuu tilanteissa, joissa hevosella on kolme peräkkäistä hylkäystä tai hevosen viidestä viimeisimmästä kilpailusta tai koelähdöstä neljä on päättynyt hylkäykseen tai keskeytykseen.

24.1.§ Tasoitusajot

Tasoitusajossa käytetään tasoitusperusteena hevosen parasta ennätystä lähetystavasta riippumatta

25.5.§ Juniorilähtö

Muutos: Juniorilähtöön osallistuvan tulee olla korkeintaan 25-vuotias (aikaisemmin J-lisenssi)

28§ Käsiohjelma

Tekstiä täydennetty: pykälässä 4 mainitut toimihenkilöt sekä veryttelyajat tulee julkaista järjestävän radan internetsivuilla, käsiohjelmassa tai 7oikein-lehdessä.

35.1.-35.3.§ Ajoluvat

Muutos: Ohjastajan lähtöihin lasketaan jatkossa myös lähiravien lähdöt.

38§ Ilmoittaminen ulkomaisiin kilpailuihin

Lisätty kellonaika: Ilmoittamisen Suomen Hippokseen tulee tapahtua viimeistään ennen varsinaista ilmoittautumispäivää edeltävänä arkipäivänä kello 10.

40§ Karsintajärjestelmä suurkilpailuissa ja vakiosarjoissa

40.1.§ Suurkilpailut

40.1.1.§ Yleistä

Lisätty: Suurkilpailujen palkintoraja on 15 000 euroa.

41§ Osanoton varmistaminen

Lisätään tekstiin: Hevosen tulee olla kilpailualueella viimeistään ennen hevosen omaa lähtöä edeltävän lähdön esittelyä. Mikäli hevonen ei ole kilpailualueella aikarajan umpeutuessa, se poistetaan lähdöstä.

Hevosen poisjäännin ja ohjastajan poisjäännin ilmoittamisen aikaraja poistuu, mutta poisjäänti on ilmoitettava välittömästi, kun se on tiedossa

Mikäli hevonen ei ole ollut oikeutettu osallistumaan lähtöön ja virheellinen osallistuminen on johtunut karkeasta huolimattomuudesta tai tahallisuudesta, niin menetellään niin kuin hevonen ei olisi osallistunut. Näissä tapauksissa ei sovelleta 41 §:ssä mainittua 30 vrk:n aikarajaa tapauksen huomaamisessa.

45.3.§ Lääkeainetestinäytteen otto

Muutettu ikää: Valmentaja tai valmentajan valtuuttama henkilön tulee olla näytteenottotilanteessa vähintään 18 vuotta (aiemmin 16 v.)

47.2.§ Kilpakärryt

Lisätty tekstiin:

Jenkki- ja offsetkärryjen käyttäminen tasoitusajoissa on kielletty.

48§ Kilpailuasu

Lisätty tekstiin: Turvaliiviä tulee käyttää aina kilpailualueella ratsastettaessa (myös varikkoalueella).

51.1.§ Poikkeukset volttaussäännöissä kapeilla radoilla ja tilapäisradoilla

Muokattu tekstiä: Juoksuratalähetys poistuu käytöstä kapeilla radoilla. Jatkossa ensimmäisestä lähtörivistä lähtevät hevoset 1-4 ja takarivistä hevoset 5-8.

52§ Autolähetys

Lisätään teksti: Autolähdön harjoitus järjestetään kaikissa enintään 2000 euroa voittaneiden hevosten lähdöissä ja kaikissa 2-vuotiaiden lämminveristen ja 3-vuotiaiden suomenhevosten lähdöissä sekä muulloin pyydettäessä.

52.1.§ Poikkeukset osanottajamäärissä autolähetyksessä kapeilla radoilla

Lisätään teksti: Montelähdöissä hevosten enimmäismäärä tulee määritellä kilpailukutsussa.

52.2.§ Linjalähetys

Lisätty tekstiin: Linjalähetyksessä voidaan käyttää siivekkeetöntä autoa. Tällöin auton kiihdytysmatka on 150 metriä. Autoa lähestytään kuten ryhmäajossa. Auton takalinjaa ei saa ohittaa ennen lähtölinjaa.

54§ Ohjeita kilpailusuorituksen aikana ja sen jälkeen

Muutettu tavoitettavuuden pituutta: Ohjastajan tulee olla tavoitettavissa ja hevosen tulee olla kilpailualueella 20 minuuttia lähdön maalintulon jälkeen (aikaisemmin 15 minuuttia)

56§ Uusi otsikko: Ajotapa ja hevosen käsittely

Tekstikokonaisuutta muutettu: Ajovitsa on merkinantoväline. Ajovitsaa ja ohjia saa käyttää vain kevyeen merkinantoon muutamia yksittäisiä kertoja lähdön aikana siten, ettei käyttöön liity erityistä voimaa. Hevosen käskeminen on kiellettyä. Kielletty ajotapa ja sopimaton hevosen käsittely sekä niistä määrättävät rangaistukset on määritelty ravikilpailujen rangaistusmääräyksissä. (Linkki ajotapatiedotteeseen)

59§ Rangaistusmääräykset

Lisäys kokonaisuuteen: Kilpailutuomariston lisäksi Suomen Hippos voi rangaista henkilöä, joka kuuluu ravikilpailusääntöjen piiriin. Rangaistukset kilpailuajan ulkopuolella tapahtuneista rikkomuksista määrää Suomen Hippoksen sääntövaliokunta tai hallitus toimivaltansa puitteissa.

59.2.3.2.§ Kilpailukiellon määrääminen

Lisätty tekstiin: kilpailukielto koskee jatkossa myös harjoitusraveja.

59.2.3.4.§ Poikkeusmenettely ajokiellon aikana ohjastamisessa

Lisätty poikkeusmenettelyä koskevaan kohtaan: Poikkeusmenettelyä ei käytetä ajotaparikkeiden yhteydessä.

Poikkeusmenettelyä voi hakea pykälässä mainittujen kilpailujen lisäksi myös muihin suurkilpailuihin

61§ Muutoksenhaku

Lisätään teksti: Kilpailupäällikkö voi ottaa käsittelyyn annettuja rangaistuksia tai rankaisematta jääneitä tilanteita ja viedä asian suurkilpailuvalvojia kuultuaan muutoksenhakulautakunnan käsittelyyn.

65§ Rajoituksia hevosvedonlyöntiin

Lisäys: Ohjastajan lisäksi valmentaja ei saa osallistua hevosvedonlyöntiin niissä raveissa, joihin ottaa osaa.