Hyppää sisältöön

Uusien ajotapasääntöjen siirtymäjakso on käynnissä – sääntömuutokset voimaan kokonaisuudessaan 1.3.2022 alkaen

Kuva: Ville Vuorinen

Ravikilpailusääntöihin on tulossa merkittäviä muutoksia vuoden 2022 alkupuolella. Ajotapoja koskevat sääntömuutokset kirjataan ravikilpailusääntöihin vuodenvaihteessa, ja ajotapojen uudet rangaistusmääräykset otetaan käyttöön siirtymäjakson jälkeen 1. maaliskuuta.

Ajotapojen osalta ravikilpailusääntöihin sekä rangaistusmääräyksiin tulleet muutokset ovat valmistuneet. Niin ravikilpailusääntöihin kuin niitä täydentäviin rangaistusmääräyksiin on luvassa merkittäviä tiukennuksia.

Uusien sääntöjen mukaan ajovitsaa ja ohjia saa käyttää vain kevyeen merkinantoon siten, ettei käyttöön liity erityistä voimaa. Hevosen käskeminen on kiellettyä.

Siirtymäjakso on aloitettu tuomareiden koulutuksilla, ja ensimmäiset ohjastajat ovat jo saaneet neuvontaa uusiin sääntöihin liittyen. Siirtymäjakso on käynnissä 1.3.2022 saakka ja sen aikana rangaistukset määrätään vuoden 2021 rangaistusmääräysten mukaisesti.

Siirtymän aikana ajotapoja kuitenkin seurataan uusien sääntöjen mukaisesti, ja ohjastajia neuvotaan niiden mukaiseen ajotapaan.

”Uudet sääntömuutokset ovat jopa historiallisesti merkittäviä. Hevosta ei saa jatkossa käskeä ollenkaan, vaan merkinantojen tulee olla kevyitä”, Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen taustoittaa.

”Kilpailijat ja tuomaristo ovat ottaneet uudet muutokset positiivisesti vastaan. Siirtymäaikaa kuitenkin tarvitaan, jotta ajotaparikkeiden tulkinta on kaikkialla mahdollisimman yhdenmukaista.”

Ajotapojen ravikilpailusäännöt 1.1.2022 alkaen:

56 § Ajotapa ja hevosen käsittely


Ajovitsa on merkinantoväline. Ajovitsaa ja ohjia saa käyttää vain kevyeen merkinantoon muutamia yksittäisiä kertoja lähdön aikana siten, ettei käyttöön liity erityistä voimaa. Hevosen käskeminen on kiellettyä. Kielletty ajotapa ja sopimaton hevosen käsittely sekä niistä määrättävät rangaistukset on määritelty ravikilpailujen rangaistusmääräyksissä.

Ajotapojen rangaistusmääräykset 1.3.2022 alkaen:

Kielletty ajotapa 

Ajovitsaa ja ohjia saa käyttää vain kevyeen merkinantoon, siten ettei käyttöön liity erityistä voimaa. Kevyt muistuttaminen ajovitsalla ja ohjilla on sallittua eikä sitä lasketa merkinannoksi. 

Ajovitsan ja ohjien liiallinen käyttö on kiellettyä. Kielletyksi katsotaan, jos ohjastaja käyttää ajovitsaa tai ohjia yli sääntöjenmukaisen määrän (n. 5 kpl) tai jos ajotavassa havaitaan muita kiellettyjä tunnusmerkkejä. Ajovitsan ja ohjien käytön määrää arvioidaan lukumäärällisesti (ajovitsan tai ohjaksien käyttöä sekä ohjaksilla nyppimistä). Kielletyt tunnusmerkit pitää huomioida kokonaisuutena ohjastajan ajotapaa arvioitaessa.  

Kielletyn ajotavan tunnusmerkkejä ovat mm.: 

  • Liiallinen (> n. 5 kertaa) ajovitsan tai ohjaksien käyttö tai ohjaksilla nyppiminen 
  • Hevoseen koskeminen (esim. häntään koskeminen tai pöyhiminen ohjaksilla) merkinantotarkoituksessa. 
  • Ajovitsan tai ohjien käyttäminen siten, ettei hevosella ole aikaa reagoida. Merkinantojen välin tulee olla vähintään n. 30 metriä. 
  • Molempien käsien käyttö samanaikaisesti tai vuorotellen nopeaan tahtiin. 
  • Montéssa ajovitsan käyttö taaksepäin (hevosen lautasille), jaloilla kannustaminen, satulassa pomppiminen tai hevoseen tarttuminen. 
  • Muu ruma ajotapa, kuten pitkäkestoinen heiluminen. 
  • Ajotapa, joka kohdistuu väsyneeseen tai haluttomaan hevoseen. 

Sopimaton hevosen käsittely 

Sopimatonta hevosen käsittelyä on mm.: 

  • Ajovitsan käyttö voimaa käyttäen eli mm. käyttö olkavartta nostaen, kyynärvartta kiertäen tai käyttö sivusuunnasta. 
  • Jalan pudottaminen jalkarampilta ja hevoseen koskeminen jalalla. 
  • Ohjaksilla tehdyt repäisyt. 
  • Ajovitsan paksummalla päällä tökkiminen
  • Ohjien yhteen käteen ottaminen ja ajovitsan käyttö vapaalla kädellä
  • Montéssa siten, että ajovitsan käyttö kohdistuu hevosen päähän
  • Laukkaavan hevosen hidastaminen voimakkaalla ohjasotteella (ei koske vaara- tai häiriötilannetta) tai rihlaamalla
  • Ajovitsan käyttö laukkaavaan hevoseen (ei koske vaara- tai häiriötilannetta tai muiden alta pois ajamista) tai heti laukan päätyttyä
  • Hevosen liiallinen rasittaminen (konsultoitava kilpailueläinlääkäriä)