Hyppää sisältöön

Ravihevosten kenkäpakko alkaa 15. marraskuuta

Selkeyden vuoksi kenkäpakon alkamista ei siirretä, vaikka olosuhteet jonakin vuonna sallisivat kengittä ajamisen pidempään. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Ravikilpailusääntöjen mukaan ilman kenkiä kilpaileminen on kielletty 15.11.-15.3. välisenä aikana. Taustalla on hevosten hyvinvoinnin varmistaminen. Kengän tehtävä on suojata kaviota liialta kulumiselta.

Keskiviikosta 15.11.2023 alkaen hevosilla on oltava ravikilpailuissa kengät jalassa. Seuraavan kerran hevosilta saa sääntöjen puitteissa riisua kengät kilpailuissa 16.3.2024 alkaen.

Kenkäpakko alkaa sääntöjen mukaisesti joka vuosi 15. marraskuuta. Selkeyden vuoksi kenkäpakon alkamista ei siirretä, vaikka olosuhteet jonakin vuonna sallisivat kengittä ajamisen pidempään.

Kengäksi määritellään tavanomaisten kenkien lisäksi päärynä-, muovi- ja idioottikenkä. Kengän voi kiinnittää nauloilla tai liimalla. Kavion pohjan pinnoitus ei ole kenkä. Kärkikenkä määritellään kesäaikana (16.3.-14.11.) kengäksi, mutta talvella (15.11.-15.3.) kärkikenkä ei ole kenkä, eikä se siten ole riittävä kengitys ko. ajanjaksolla.

Kuvaesimerkit kengän määritelmästä löytyvät täältä

Mikäli esittelyyn tultaessa tai esittelyn jälkeen havaitaan, ettei hevosella ole kaikki kengät jalassa, hevonen jää lähdöstä pois. Jos kilpailun jälkeen havaitaan, että hevonen kilpaili ilman kenkiä, suoritus mitätöidään, palkintoa ei makseta ja valmentajalle määrätään karkea, vähintään 300 euron sakko sekä mahdollinen ajo-/kilpailukielto.

Lue lisää kengittä kilpailemisesta