Hyppää sisältöön

Ravihevosten hyvinvointitarkastukset jatkuvat – suunnitteilla syventävä suututkimus

Suomen Hippos on tehnyt vuoden 2019 heinäkuusta lähtien hyvinvointitarkastuksia kilpaileville ravihevosille. Tarkastukset ovat osa ravihevosen hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa, jota tukee myös vuodelle 2020 suunniteltu syventävä suututkimus.

Ravihevosten hyvinvointitarkastukset aloitettiin viime vuonna viidellä maakuntaradalla pilottihankeen tapaan. Ravikilpailujen yhteydessä hevosilta tarkastettiin yleiskunnon lisäksi muun muassa jalat, kaviot ja suu. Hankkeen vastaanotto oli positiivinen, ja loppuvuodesta tarkastuksia laajennettiin kuudelle muulle raviradalle.

Tarkistukset tehdään ennen kilpailusuoritusta ja niiden tavoitteena on saada lisätietoa kilpailevien hevosten hyvinvoinnista, varusteista ja valjastamisesta. Tarkoituksena on edistää hevosten hyvinvointia ja kilpailujen turvallisuutta yhdessä hevosten taustavoimien kanssa.

Hyvinvointitarkastusten tuloksissa ei ole todettu merkittävästi suuhun liittyviä vaurioita, mutta Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala painottaa laajemman tutkimuksen merkitystä vammojen selvittämiseksi ja ehkäisemiseksi.

”Tarvitsemme lisää tietoa suun alueen vaurioista. Tämän vuoksi tänä vuonna on tarkoitus käynnistää jatkotutkimus suun alueen vammojen selvittämiseksi. Viimeksi julkaistun tutkimuksen tulokset ovat oleellisesti poikenneet hevosia hoitavien eläinlääkäreiden havainnoista”, Tala kertoo viitaten vuonna 2017 tehtyyn selvitykseen.

Tala muistuttaa, että riittävän kuvan saamiseksi sama hevonen olisi tutkittava riittävän kauan ennen starttia, välittömästi startin jälkeen ja vielä muutama päivä startin jälkeen. Näin saadaan tärkeää lisätietoa mahdollisten vaurioiden merkittävyydestä ja palautumisesta.

”Toivomme, että kerätyn tiedon lisäksi tutkimus rohkaisee hevosten taustavoimia huolehtimaan entistä paremmin niin hevosista kuin sen varusteistakin”, Tala sanoo.

Hyvinvointitarkastuksia tehdään tällä hetkellä ravikilpailujen yhteydessä Forssassa, Kaustisella, Kuopiossa, Kouvolassa, Oulussa sekä pilottijakson jälkeen mukaan tulleilla radoilla Vermossa, Teivossa, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Lahdessa. Tarkastukset kirjataan Hippoksen Heppa-järjestelmään kilpailueläinlääkärin raporttiin, josta ne ovat myös hevosen taustavoimien nähtävissä.

Kilpahevosten hyvinvointia ja terveydentilaa tarkastellaan kaikissa ravikilpailuissa Suomessa. Hyvinvointitarkastukset ovat erillisiä valjakkotarkastuksia, kilpailueläinlääkärin normaalien valvontatoimien lisänä.

Lue lisää:
Suomen Hippos rohkaisee hevosten suututkimuksiin – hevosten hyvinvointi raveissa on tarkassa seurannassa (26.7.2019)

Lisätietoja: 

Martti Tala, asiantuntijaeläinlääkäri, Suomen Hippos

martti.tala@hippos.fi
020 760 5244 / 040 354 0338