Hyppää sisältöön

Ravihevosille kengät jalkaan 15. marraskuuta alkaen

Ravikilpailusääntöjen mukaan ilman kenkiä kilpaileminen on kielletty 15.11.–15.3. välisenä aikana.

Tiistaista 15.11.2022 alkaen hevosilla on oltava ravikilpailuissa kengät jalassa. Seuraavan kerran hevosilta saa sääntöjen puitteissa riisua kengät kilpailuissa 16.3.2023 alkaen.

Kenkäpakko alkaa sääntöjen mukaisesti joka vuosi 15. marraskuuta. Taustalla on hevosen hyvinvoinnin varmistaminen, ja selkeyden vuoksi kenkäpakon alkamista ei siirretä, vaikka olosuhteet jonakin vuonna sallisivat silloin vielä kengittä ajamisen.

Kengän tehtävä on suojata kaviota liialta kulumiselta. Kengäksi määritellään tavanomaisten kenkien lisäksi päärynä-, muovi- ja idioottikenkä. Kengän voi kiinnittää nauloilla tai liimalla. Kavion pohjan pinnoitus ei ole kenkä. Kuvamateriaalit kengän määritelmästä löydät täältä. 

Kärkikenkä määritellään kesäaikana (16.3.-14.11.) kengäksi, mutta talvella (15.11.-15.3.) kärkikenkä ei ole kenkä, eikä se siten ole riittävä kengitys ko. ajanjaksolla.

Mikäli esittelyyn tultaessa tai esittelyn jälkeen havaitaan, ettei hevosella ole kaikki kengät jalassa, hevonen jää lähdöstä pois. Jos kilpailun jälkeen havaitaan, että hevonen kilpaili ilman kenkiä, suoritus mitätöidään, palkintoa ei makseta ja valmentajalle määrätään karkea, vähintään 300 euron sakko ja mahdollinen ajo-/kilpailukielto.

Kengittä ajaminen