Hyppää sisältöön

Norjalaisvieras Hickothepooh järjesti jymy-yllätyksen Finlandia-Ajossa, Next Direction toinen

Hickothepoohin omistaja Ernestas Tijunelis ja ohjastaja Vidar Hop pääsivät juhlimaan voittoa ja Elitloppet-kutsua Vermo Areenan podiumilla.

Hickothepoohin omistaja Ernestas Tijunelis ja ohjastaja Vidar Hop pääsivät juhlimaan voittoa ja Elitloppet-kutsua Vermo Areenan podiumilla. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Vermo Areenalla kilpaillut kaksipäiväiset Finlandia-ravit huipentuivat kansainvälisten tähtien kohtaamiseen perinteisessä Finlandia-Ajossa. Tulisella maililla nähtiin jättiyllätys, kun norjalainen Hickothepooh spurttasi hurjalla loppukirillä 110 000 euron arvoiseen voittoon.

Norjalainen Hickothepooh osoitti vuoden 2021 Finlandia-Ajossa, että jokainen ravilähtö tulee kilpailla maaliviivalle asti ennen voittajan julistamista. Lähdön voitto vaikutti jo olevan kahden kauppa Milliondollarrhymen ja Vernissage Grifin välillä, mutta viime metreillä kentän käänsi takajoukoissa juossut Hickothepooh. Kova matkavauhti kostautui pahimmille vastustajille, ja Vidar Hopin ohjastama ruuna tuli lopun kuin lentäen. Voittoajaksi kirjattiin kilpailuhistorian toiseksi kovin kellotus 09,9/1620 metriä.

”Lähtöpaikkamme oli huono, joten toivoin, että juoksusta tulee kovavauhtinen. Hevosen paras ominaisuus ei ole lähtönopeus, vaan että se tulee aina vauhdikkaasti maaliin asti. Meidän ainoa menestysmahdollisuus oli, että mennään kovaa, ja kovaa mentiin”, radalta kuusi startanneen Hickothepoohin ohjastaja Vidar Hop kertasi voittajahaastattelussa.

Hickothepooh jätti muut taakseen Vermo Areenan loppusuoralla. Lähimmäs kiri Suomen Next Direction (10).
Hickothepooh jätti muut taakseen Vermo Areenan loppusuoralla. Lähimmäs kiri Suomen Next Direction (10). Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Trond Anderssenin valmentama norjalaishevonen on tunnettu kanuunakireistään, mutta Finlandia-Ajon ennakkospekulaatioissa se jäi lähdön muiden tähtien varjoon. Nyt sen tavaramerkki toi kuitenkin hevoselle paitsi uran ylivoimaisesti suurimman voiton, myös kolmen kymmenyksen parannuksen ennätykseen.

”Hevosella ajettiin nyt ensimmäistä kertaa ilman kenkiä ja sekkiä. Se ohitti muut viimeisellä sadalla metrillä helposti ja teki todella kovan esityksen”, Hop kehui.

Voitto oli historiallinen paitsi hevoselle, myös sen ohjastajalle. 62-vuotias Hop on ohjastanut urallaan yli 42 000 starttia ja kerännyt niistä 4312 voittoa, mutta Vermo Areenan podiumilla konkarillakin olivat tunteet pinnassa.

”Tämä on suurin lähtö, jonka olen voittanut”, Hop tunnelmoi.

Voiton ja 110 000 euron ykköspalkinnon lisäksi Hickothepooh lunasti Finlandia-Ajosta himoitun kutsun Elitloppetiin. Vermossa kutsun vastaanotti hevosen omistaja ja hoitaja Ernestas Tijunelis.

Kilpailun paras suomalainen oli Next Direction, joka nousi Hickothepoohin vanavedessä loppukirillä toiseksi. Timo Hulkkosen valmentamalle ruunalle Finlandia-Ajon kakkossija oli uran toinen, edellinen tuli vuonna 2019 Readly Expressin voittoon päätyneessä kilpailussa.

”Hevonen oli hyvä. Lopussa katsottiin mitä ehditään saada, ja mitä lähemmäs maalia tultiin, sitä paremmalta näytti”, Next Directionin vakio-ohjastaja Iikka Nurmonen kommentoi.

Tulokset, Finlandia-Ajo 9.5.2021

Hevonen / ohjastaja
1. Hickothepooh* / Vidar Hop
2. Next Direction / Iikka Nurmonen
3. Vernissage Grif* / Alessandro Gocciadoro
4. Milliondollarrhyme* / Fredrik B Larsson
5. Grainfield Aiden / Hannu Korpi
6. Le Gros Bill / Antti Teivainen
7. Ubertino Grif / Hannu Torvinen
8. Dear Friend* / Johan Untersteiner
9. Zarenne Fas* / Santtu Raitala

Lissun Eerikki ja Parvelan Retu kylmäverilähtöjen ykkösnimet

Pekka Luukkonen ja Lissun Eerikki.
Pekka Luukkosen valmentama Lissun Eerikki on äitynyt hurjaan voittovireeseen. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Vermo Areenan sunnuntain muissa lähdöissä nähtiin muun muassa maamme tämän hetken parhaita suomenhevosia. Perinteinen kylmäveristen Erkon Pokaali -lähtö oli Ari Moilasen ohjastaman Lissun Eerikin hallintaa. Puumalalaisen Pekka Luukkosen valmentama ori on hallinnut kevätkauden suomenhevoslähtöjä ja vahva esitys Vermo Areenalla toi sille viidennen voiton yhtä monesta startista. Kuninkuusravirankingin ykkössijaa pitävän 10-vuotiaan oriin omistaa Hevosmaailma-Talli.

Nuorempien suomenhevosten lähdössä Petri Laineen valmentama ja Hannu Torvisen ohjastama Parvelan Retu otti jo 29. peräkkäisen voittonsa. Kuusivuotias huippulahjakkuus on enää yhden voiton päässä Vieskerin ennätyksellisestä 30 voiton mittaisesta putkesta.

Tulokset, Vermo 9.5.