Hyppää sisältöön

Muutokset ravien rangaistusmääräyksiin 1.1.2022 alkaen

Kuva:Ville Vuorinen

Rangaistusmääräykset täydentävät Suomen Hippoksen ravikilpailusääntöjä. Tutustu vuoden 2022 merkittävimpiin muutoksiin.

Ohjastajanvaihdokset

Lisätään tekstiin: Esittelyn jälkeenkin ohjastajan saa vaihtaa perustellusta syystä tuomariston päätöksellä.

Poistettu koodit 43030 Myöhästynyt poissaoloilmoitus, 43040 Myöhästynyt ohjastajan poisjäänti-ilmoitus ja 43050 Myöhästynyt sisäänkirjoituksen tarkistus

Hevosen tai ohjastajan poisjäänti tulee ilmoittaa välittömästi, kun se on tiedossa. Hevosen tulee olla kilpailualueella viimeistään ennen hevosen omaa lähtöä edeltävän lähdön esittelyä. Mikäli hevonen ei ole kilpailualueella aikarajan umpeutuessa, se poistetaan lähdöstä (säännöt 41 §).

47050 Ilman kypärää tai sääntöjen mukaista turvaliiviä ajaminen tai lähdössä avustaminen

Lisätään tekstiin: Varikkoalueella ratsastettaessa on käytettävä kypärän lisäksi jatkossa myös turvaliiviä.

Tarkennetaan: Volttauksen aikana avustajan tulee käyttää sekä kypärää että turvaliiviä. Muulloin hevosta avustaessa tulee käyttää aina kypärää.

47090 Valmentajan vastuun laiminlyönti

Täydennetään kohtaa: Kilpailueläinlääkärin harkinnan mukaan hevonen voidaan määrätä 10-20 vrk:n kilpailukieltoon vakavien suuvaurioiden vuoksi. Hevonen voidaan määrätä myös eläinlääkärin tarkastukseen ennen kilpailukiellon purkua. Toistuvien (1 tai useampi aiempi raportti) vakavien vaurioiden yhteydessä valmentajalle voidaan määrätä kilpailueläinlääkärin esityksestä 300-500 euron sakko tuottamuksen asteesta/vakavuudesta riippuen.

48010 Epäasiallinen ajoasu

Tarkennettu epäasiallisen ajoasun määrittelyä

50060 Lähdön viivästyttäminen

Tarkennettu: Kilpailijoiden on oltava lähtöpaikalla (noin 100 metrin säteellä omasta volttauspaikasta) tasoitusajoissa viimeistään 15 sekuntia ennen lähtöä. Mikäli valjakko saapuu lähtöpaikalle määrättyä ajankohtaa myöhemmin, on rangaistuksena ohjastajalle lievä sakko, vähintään 20 euroa. Voltinvetäjälle sakko on ohjeellinen, vähintään 40 euroa.

51010 Lähdön uusinnan aiheuttaminen

Lisätään lähdön uusinnan aiheuttaviin syihin: valitsee väärän lähtöradan etua saavuttaakseen

51060 Väärä volttaus

Siirretty koodista 51040 ja tarkennettu: Ohjeellinen rangaistus on tuomittava valjakolle, joka “valmis”-komennon jälkeen jättäytyy parinsa rinnalta taaemmaksi kuin tämän voilokin etureuna ja aiheuttaa täten takanaan olevalle valjakolle ahtautta kääntymisvaiheessa.

52030 Jättäytyminen

Jättäytyminen aiheuttaa jatkossa aina ohjeellisen rangaistuksen suuruisen sakon.

52040 Lähdön uusinnan aiheuttaminen

Muutettu lähdön uusinnan aiheuttaviin syihin: jättäytymällä aiheuttaa selvää häiriötä takarivin hevoselle. Linjalähdössä siivekkeetöntä autoa käytettäessä auton takalinjaa ei saa ohittaa ennen lähtölinjaa.

99040 Liian nopea poistuminen kilpailupaikalta maaliintulon jälkeen

Mikäli hevonen on poistunut kilpailupaikalta alle 20 minuuttia maaliintulon jälkeen, rangaistaan valmentajaa 50 euron sakolla.

 

Merkittävimmät ajotapoja koskevat sääntömuutokset tiedotettiin marraskuussa, tutustu muutoksiin tarkemmin. Ajotapojen rangaistusmääräyksiä koskevat muutokset astuvat voimaan 1.3.2021. Ajotapojen rangaistusmääräyksistä tiedotetaan kokonaisuudessaan myöhemmin.

Ravikilpailujen rangaistusmääräykset