Hyppää sisältöön

Montéohjastajien pituuden mittaaminen ponilähdöissä

monteponeja

Kuva: Ville Vuorinen

Ravikilpailusääntöihin tuli 1.1.2022 alkaen sääntömuutos koskien ponien montélähtöjä. Painorajojen lisäksi montéssa poneilla kilpaileville ohjastajille asetettiin pituusrajat.

Kaikkien poneilla montéssa kilpailevien ohjastajien pituus tulee mitata ponimontélähtöjä varten. Oman pituuden voi mitata etukäteen maakuntaraviradalla tai toimittamalla Suomen Hippokseen esimerkiksi koulun terveydenhoitajan todistuksen ohjastajan pituudesta. Pituuden voi myös mitata ravipäivänä. Mittaustulos on voimassa kalenterivuoden loppuun asti.

A-kategorian poneilla ohjastajan enimmäispituus on 150,0 cm. B-kategorian poneilla ohjastajan enimmäispituus on 155,0 cm (ponin säkäkorkeus 107,1 cm-120,0 cm) ja 160,0 cm (ponin säkäkorkeus 120,1 cm-130,0 cm).

HUOM! Pituusmitat on tilattu maakuntaraviradoille helmikuussa, ja oman pituuden mittaaminen raviradoilla on mahdollista 1.3. alkaen. Vuoden ensimmäiset ponimontélähdöt kilpaillaan 27.2. Vermossa. Montélähdöissä Vermossa kilpailevat ohjastajat mitataan ravipäivänä tai Hippokseen voi toimittaa mahdollisen terveydenhoitajan/lääkärin todistuksen omasta pituudesta.

Pituuden mittaus etukäteen

Ponimontéssa kilpaileva ohjastaja voi käydä mittauttamassa itsensä etukäteen ja mittaustulos on voimassa kalenterivuoden loppuun asti.

Mittaustodistukseksi käy lääkärin/terveydenhoitajan allekirjoittama todistus, esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta saatu todistus omasta pituudesta. Todistuksen täytyy olla kuluvalta vuodelta.

Ohjastaja voi käydä mittauttamassa itsensä myös kaikilla maakuntaraviradoilla (huom! 1.3. alkaen. Mittauksen suorittaa raviradan työntekijä/toimihenkilö. Mittaus suoritetaan ilman kenkiä.

Ohjastajalla itsellään on vastuu lopettaa montessa kilpaileminen, jos hän ylittää pituusrajan vuoden aikana. Liian pitkältä vaikuttava ohjastaja voidaan pyytää käymään tarkastusmittauksessa vuoden aikana.

Pituuden mittaus ravipäivänä

Jos ohjastaja ei ole toimittanut ennen ravipäivää mittaustodistusta Hippokseen (vähintään yhtä arkipäivää ennen ravipäivää), mitataan ohjastaja ravipäivänä. Mittauksen suorittaa raviradan työntekijä/toimihenkilö. Mittaus suoritetaan ilman kenkiä.

Tämä mittaustulos kelpaa myös jatkossa, eli jos ohjastaja jää alle pituusrajan, hän saa ohjastaa kalenterivuoden loppuun asti. Ohjastajalla itsellään on vastuu lopettaa montessa kilpaileminen, jos hän ylittää pituusrajan vuoden aikana. Liian pitkältä vaikuttava ohjastaja voidaan pyytää käymään tarkastusmittauksessa vuoden aikana.

Jos ohjastajan pituus ylittää sallitun pituusrajan enintään 3 senttimetrillä, hän saa ratsastaa kyseisen ravipäivän lähdön, mutta ei enää jatkossa.

Jos ohjastaja on yli 3 cm liian pitkä, hän ei saa ratsastaa ja poni joutuu jäämään pois, ellei korvaavaa ohjastajaa löydy heti.

Mittaustietojen ylläpito

Mittauslomakkeet skannataan/otetaan kuva Hippokseen ja lähetetään kilpailu@hippos.fi sähköpostiin. Sama mittauslomake on käytössä sekä etukäteen pituutta mitattaessa että ravipäivän mittauksissa.

Hippos ylläpitää verkkosivuillaan listaa pituusmitatuista ratsastajista. Listasta valmentajat voivat käydä katsomassa sopivia ratsastajia omalle ponilleen. Raviratojen henkilöstö voi tarkistaa listasta montelähtöjen ratsastajat, joita ei tarvitse mitata ennen lähtöä.

Mittaustulos merkitään puolen senttimetrin tarkkuudella. Tarvittaessa millimetrit pyöristetään pyöristyssäännön mukaisesti. Esim. mittaustulos 153,2cm pyöristetään tulokseksi 153,0cm ja mittaustulos 153,3cm tulokseksi 153,5cm.

Pituusrajat ponimontéssa

Poni Ohjastajan enimmäispituus
A-kategorian ponit (säkäkorkeus 100,0–107,0 cm) 150,0 cm
B-kategorian ponit (säkäkorkeus 107,1–120,0 cm) 155,0 cm
B-kategorian ponit (säkäkorkeus 120,1–130,0 cm) 160,0 cm

 

Monteohjastajien pituusmittaus