Hyppää sisältöön

Kotiradan Kuninkuusravit ovat Niverin perheelle unelmien täyttymys

Hulluduunari tavoittelee ravikuningattaren titteliä Kouvolan Kuninkuusraveissa. Hulluduunarin valmentaja Pertti Niveri yhdessä puolisonsa Marianne Niverin kanssa ovat pitkän linjan kouvolalaisia ja suomenhevosihmisiä. Osallistuminen kotiradan Kuninkuusraveihin on Nivereille unelmien täyttymys.

“Se on ihan valtavan iso asia. Täällä on tehty paljon töitä ja asuttu koko ikämme, täällä on paljon tuttuja ja ystäviä ja Hulluduunarin omistajakin on samalta suunnalta. Kyllä se on tosi hienoa”, Hulluduunaria hoitava Marianne Niveri kertoo.

“Tämä on raviurheilussa se unelmien täyttymys. Tietenkin toivotaan, että pärjätäänkin, mutta Kuninkuusravit järjestetään niin harvoin kotiradalla, ja kun hevonenkin on juuri nyt niin hienossa kunnossa, että pääsee mukaan kilpailuun. Kyllä se on suomenhevosihmiselle, niin kuin mekin henkeen ja vereen ollaan, tosi kova juttu”.

“Missään raveissa ei ole sellaista yleisöä. Kaikki ovat tulleet katsomaan suomenhevosia ja kaikki kannustavat kaikkia. Ei ole väliä kuka voittaa, kun kaikki hurraavat yleisössä yhtä paljon. Se on hienoa”, Marianne jatkaa.

Hulluduunari on kilpaillut koko uransa Niverien tallista. Se osallistuu kuningatarkilpailuun nyt toista kertaa. Vuosien varrella luonteikkaan tamman metkut ovat tulleet tutuiksi.

“Se on tosi mukava ja reipas tyttö. Välillä kun sitä hakee tarhasta, niin puolijuoksua saa mennä, kun ei voi olla ihan varma, tuleeko se sieltä itse ennen kuin ehtii hakemaan. Tosi kiltti ja mainio persoona. Ei uskoisi, että ikää ja kilometrejäkin on jo takana”, Marianne kertoo.

Hulluduunari aloitti uransa 6-vuotiaana. Sen jälkeen 13-vuotiaaksi varttuneen tamman ura on käsittänyt 19 voittoa, 38 muuta toto-sijaa ja 138 805 euroa palkintorahoja. Ennätys 21,5aly syntyi edellisessä kilpailussa Mikkelin St Michel -viikonloppuna.

“Matka tähän pisteeseen on ollut vaiheikas. Hevonen tuli meille varsana opetukseen ja kävi välillä muualla, mutta nyt on menty yhdessä monta vuotta. Niihin on mahtunut monta ilon hetkeä ja välillä vähän suruakin”, Marianne kuvailee.

Kotiradan Kuninkuusraveihin liittyy erityinen tunnelataus, mutta myös käytännön etuja. Hulluduunari saa viettää viikonlopun kotitallissa tuttujen kavereiden ja rutiinien parissa.

“Kotirata kyllä puoltaa meitä. Ei tarvitse ajaa monen tunnin välimatkoja ja aamulla voi olla pidempään omassa tallissa. Hulluduunari on hyvä matkustaja, mutta on siitä etua, että kilpaillaan tutussa paikassa ja niin lähellä”, Marianne kertoo.

Niverit tunnetaan pitkäjänteisestä työstään juuri suomenhevosten kanssa. Perheen edellinen kuninkuusravikävijä oli ori Vieskerin Valo, joka sijoittui parhaimmillaan kuninkuuskilpailussa toiseksi vuonna 2014. Tällä hetkellä tallissa valmentautuu kuusi suomenhevosta.

“Suomenhevoset on vähän kuin me suomalaisetkin. Jokaisella on oma persoona ja ne ovat valtavan monipuolisia. Suomenhevonen on suomenhevonen, paras hevonen”, Marianne kuvailee suomenhevosen viehätystä.

Kuninkuusravit järjestetään tänä vuonna Kouvolassa 4.-6. elokuuta.

Kuva: Satu Pitkänen