Hyppää sisältöön

Kilpailukielto raveissa ja sitä koskevat linjaukset

Hippos-logo

Suomen Hippoksen asettama kilpailukielto koskee oikeutta käsitellä hevosta toto-, lähi-, paikallis- ja harjoitusraveissa, oleskelua varikkoalueella sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja ravien toimihenkilönä (Ravikilpailusäännöt 59.2.3.2). Sääntövaliokunnassa on muutamia vuosia sitten linjattu käytäntö, jonka mukaan kilpailukiellossa oleva henkilö voi ajaa hevosauton varikolle, mutta hänen tulee poistua sen jälkeen välittömästi yleisöalueelle seuraamaan raveja. Kun startit on ajettu ja hevoset lastattu, auton saa ajaa varikolta pois.

Nyt Forssassa maanantaina 10.6. tapahtunut varusteliikkeessä asiointi on ollut yksittäinen tilanne, johon aivan oikein toimihenkilöt puuttuivat. Jotta tilanne saatiin ratkaistua, henkilölle annettiin lupa tehdä ostokset ja viedä ne autolle. Tämän jälkeen henkilö ohjattiin yleisöalueelle. Yleistä linjausta kilpailupäivän aikana varustekaupassa asioinnin sallimisesta ei siis ole tehty. Oleskelu varikkoalueella on kaikkiaan kielletty ja koskee myös varustekauppoja, kahviota ja muita alueen palveluita. Tästä on ohjeistettu myös kaikkia raviratoja ja toimihenkilöitä tuetaan asiaan puuttumisessa.

Suomen Hippoksella ei ole puuttumismahdollisuutta yksityishenkilön toimintaan sääntöjensä puitteissa muuten, kuin kilpailutoiminnan osalta. Vain yhteistyö dopingrikkomuksesta kilpailukieltoon määrätyn henkilön kanssa on erikseen kielletty (Ravikilpailusäännöt 59.2.3.2.1). Hevosauton ajamisen salliminen on ollut käytäntönä linjattu jo aikaisemmin, eikä linjauksen kanssa ole aikaisemmin ollut vastaavia haasteita.

Hippoksen raviurheilujohtaja on puhutellut kyseisen kilpailukiellossa olevan henkilön tiistaina, ja ilmoittanut, että Hippoksen hallitus voi käsitellä asian kilpailutoiminnan näkökulmasta uudestaan kilpailukiellon rikkomisena ja lisäksi tarvittaessa arvioida käytäntöjen muuttamista, mikäli ylilyönnit kilpailukieltoa koskevassa toiminnassa jatkuvat.

Lisätietoja:
Ravikilpailujohtaja Arto Hytönen, arto.hytonen@hippos.fi ja p. 040 730 0089.