Hyppää sisältöön

Juniorikypärissä toisena oleva Ronja Röpelinen: ”Olen kilpailuhenkinen ja tykkään ajamisesta”

Juniorikypärä Ronja Röpelinen

Ronja Röpelinen. Kuva: Hanna Närhinen

Sonkajärvellä asuva Ronja Röpelinen osallistuu Juniorikypärien sarjaan toista kertaa. Viime vuonna hän sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi voittaen kaksi osalähtöä. Tämäkin kausi on edennyt myönteisissä merkeissä, toisesta osalähdöstä tuli voitto ja Vermossa keskiviikkona ajettavaan kauden viidenteen osalähtöön Röpelinen lähtee pistetaulukon toiselta sijalta. Sarjaa johtaa Sara Hautamäki.

Keskiviikkona Röpelinen ohjastaa Vermossa Jussi Kivijärven valmentamaa Edfromedia. Hevonen ei ole entuudestaan tuttu Röpeliselle, ja lähtöpaikkakin on haastava, mutta silti osalähtöön lähdetään hyvillä mielin.

”Valmentaja soitti, että haluanko ajaa, ja tietysti halusin. Hänkin sanoi, että olisi mieluummin eturivistä päässyt lähtemään. Jos siitä nyt sitten säästyisi loppuun jotain kiriä, että pääsisi katsomaan, mihin se riittää. Mielenkiintoisen oloinen hevonen”, Röpelinen kertoo.

Juniorikypärien kausi on sujunut hyvin sekä Röpeliseltä että muiltakin osallistujilta.

”Lähdöt ovat tänä vuonna olleet siististi ajettuja. Vähän on ollut lähtöradat huonoja itselläni, mutta sieltäkin olen saanut pisteitä kerättyä. Sekin on mukava, että tänä vuonna on ollut vähän pohjoisemmassakin näitä lähtöjä”, Röpelinen toteaa.

Hevosten pariin Röpelinen on päätynyt perheensä kautta, kuten moni muukin Juniorikypärien osallistuja. Ja kuten useat muutkin nuoret raviurheilijat, kilpailemisen Röpelinen on aloittanut poneilla. Ponilähtöjä Röpeliselle kertyi yhteensä 167, ja ensimmäisen hevoslähtönsä hän ohjasti 16-vuotiaana. Röpelinen kuuluu kokeneimpien Juniorikypärien joukkoon yli 100 ajetun hevoslähdön kokemuksella.

Suurimman osan ohjastetuista lähdöistään Röpelinen on ajanut omilla valmennettavillaan. Tälläkin hetkellä tallista löytyy omia hevosia viisi. Röpelinen on viime vuosina panostanut nuoriin hevosiin, ja hänen tallissaan asuu monta Diamond Farmin kasvattia, jotka tunnetaan Boost-takaliitteestä.

”Niiden kasvattaja ei asu hirveän lähellä, mutta tämä pohjautuu siihen, että meidän naapuri Kirsi Kettunen halusi joskus punaisen ruunan, nimenomaan lämminverisen. Ja (Esko) Puustisella sattui olemaan sellainen, mutta Kirsi ehti jo ostaa itselleen starttihevosen. Niin sieltä Puustiselta tuli minulle punainen vuosikas ori, ja nyt se homma on vähän lähtenyt laukalle niiden kanssa. Ne ovat olleet mukavia ja mielenkiintoisia hevosia. On päässyt niiden kanssa näkemään kaikkea siitä opetuksesta lähtien”, Röpelinen kertaa tarinaa hevosten takaa.

Koska Röpelinen asuu syrjässä moneen ravirataan nähden, aiheuttaa se hieman lisää päänvaivaa raviharrastuksen suhteen. Kesäisin on helpompi löytää kilpailumahdollisuuksia starttihevosille, kun lähellä olevat kesäraviradat ajavat omia päiviään. Koska ympäri vuoden ajavia raviratoja ei lähistöllä ole montaa, on käynyt järkeen satsata nuoriin hevosiin. Näin talvella voi keskittyä omien hevosten valmentamiseen.

Tänä vuonna Röpelisen valmentamat hevoset ovat kilpailleet kahdeksan kertaa. Näistä seitsemän lähtöä on juossut 4-vuotias Hot Rod Boost, joka on elämänsä varrella ollut epäonninen, mutta Röpelinen kehuu hevostaan muuten todella mukavaksi.

”On saanut edes pikkuisen käydä pitämässä tätä omaa tekemistä yllä, että ei unohdu, mitä siellä raveissa tehdään. Onneksi on ollut vähän laina-ajokkejakin, että on päässyt niiden kanssa kilpailemaan”, Röpelinen sanoo.

Röpelinen haluaa ajaa omilla hevosillaan kilpaa, ja käyttää harvemmin ammattiohjastajia.

”Olen kilpailuhenkinen ja tykkään ajamisesta. Että on päässyt ajamaan, on pitänyt olla omia hevosia. Jos on ajettu isommasta rahasta, olen käyttänyt ihan ammattikuskeja. Mutta mielellään ajan itse, niin näkee aina sen hetkisen tilanteen hevosen kanssa”, Röpelinen toteaa.

Töitä Röpelinen tekee maatalouslomittajana, ja hän on myös opiskellut alaa. Lisäksi Röpelinen on suorittanut viime talvena myös hevosenhoitajan ja harrasteohjaajan tutkinnon. Harrasteohjaajan tutkinnossa perehdytään laajemmin hevosalaan.

”Harrasteohjaajan tutkinnolla saa pitää opetusta SRL:n (Suomen Ratsastajainliitto) talleilla. Mutta tutkinnossa käydään läpi myös vaellus- ja retkeilypuolta, ja siihen kuuluu myös raviurheilua. Se on laajempi kokonaisuus”, Röpelinen kertoo.

Tulevaisuudessa Röpelinen näkee hevoset ja raviurheilun isona osana elämäänsä. Hän on ajatellut, että hevoset pysyisivät mukana muiden töiden ohella, mutta toisaalta ajatuksissa on pyörinyt myös hevosten kanssa työskentely.

”On pieni koputus takaraivossa, että pitäisikö olla valmennustoimintaa, erityisesti tätä varsojen opetustoimintaa. Mutta se on vielä suunnittelun asteella”, Röpelinen pohtii.

Juniorikypärien kauden viides osalähtö ajetaan Vermossa 6. lokakuuta ravien 3. lähtönä. Kauden viimeinen lähtö ajetaan 20. marraskuuta Jyväskylässä, jolloin selviää Juniorikypärät-kilpailusarjan voittaja vuosimallia 2021. Juniorikypärien kokonaiskilpailun voittaja palkitaan Ravigaalassa Tampere-talossa 22. tammikuuta 2022.

Pistetilanne 4. osalähdön jälkeen

1. Sara Hautamäki 53
2. Ronja Röpelinen 39
3. Siiri Mäkinen 34
4. Santeri Juutinen 33
5. Henri Mäkinen 30
5. Mira Peltonen 30
7. Tomi Kitunen 27
8. Carolina Krokvik 25
9. Onni Tuomela 23
10. Riia Laine 21
10. Sandra Soininen 21
12. Johanna Säteri 17