Hyppää sisältöön

Ikäluokkasankari Ville Kalle vei suomenhevosten Derbyn

Ville Kalle vei Keskisuomalaisen Derbyn. Kuva: Hippos / Merja Ahola-Turpeinen.

Ville Kalle vei Keskisuomalaisen Derbyn. Kuva: Hippos / Merja Ahola-Turpeinen.

Lauantaina Jyväskylän Killerillä nähtiin todellinen ikäluokkien taisto, kun 5-vuotiaat suomenhevoset kamppailivat Keskisuomalaisen Derbyn voitosta maaliviivalle asti. Voiton ja 36 000€ ykköspalkinnon vei lopulta ennakkosuosikki ja ikäluokkansa ehdoton hallitsija Ville Kalle. 

5-vuotiaiden suomenhevosten ikäluokan herruus ratkaistiin lauantaina Jyväskylän Killerillä ravatussa Keskisuomalaisessa Derbyssä. Kakkosradalta matkaan kiihdyttänyt ennakkosuosikki Ville Kalle otti alun rauhallisesti, kun keulaan kiihdytti yksi lähdön kovimmista haastajista Santtu Raitalan ohjastama Huisi Hemmo.

Loppusuoran kamppailu käytiin lopulta jännittävissä tunnelmissa, kun voittotaistoon Huisi Hemmon ja Ville Kallen lisäksi ilmoittautuivat vielä kolmatta rataa vauhdilla edennyt Jani Ruotsalaisen ohjastama Sipisee ja Open Stretch kaistaa pitkin ravannut lähdön ainoa tamma Margarida. Margaridaa ohjasti Antti Kinnunen.

Ville Kallen vakio-ohjastajan Ari Moilasen mukaan voitto oli pienistä eroista huolimatta varma, kun Huisi Hemmosta ote oli jo loppusuoran alussa. Jani Ruotsalaisen kolmatta rataa edennyt Sipisee tuli hyvin lopputaistoon, mutta Moilasen mukaan Ville Kalle vastasi niin, että vastustajia ei tarvinnut pelätä.

”Kyllähän tämmöisellä hevosella on hyvä tulevaisuus. Se on vahva ja vielä, kun saadaan lähtönopeutta, niin en näe mitään estettä, että se voisi nousta mille tasolle vain”, summasi Moilanen voittajahaastattelussa.

Ville Kallen valmentajan lapualaisen Jouko Paavolan ja Ari Moilasen yhteistyö lähti liikkeelle yksinkertaisesta puhelinsoitosta. Pitkään on yhteistyö jatkunutkin, kun Moilanen on ohjastanut Paavolan hevosia jo yli 20-vuoden ajan. Moilanen voitti Keskisuomalaisen Derbyn jo viidettä kertaa urallaan.

”Tallissa oli aika kauan pelkästään lämminverisiä. Kuninkuusravien aikana tuli aina suomenhevoskuume ja kerran emännältä salaa ostettiin Turo Pilkku ja sillä ajettiin”, muisteli Paavola hevoshistoriaansa.

Ville Kallen ostotarina oli nopea ja ytimekäs. Suomenhevoskuume johti netti-ilmoitusten pariin ja vastaan tuli mielenkiintoinen orivarsa. Paavolan mukaan tärkeintä oli, että hinnasta ei tingitä.

”Aamulla kengitin hevosta ja Janne (Paavola) tuli sanomaan, että Tuuli (Paavola) löysi netistä sellaisen Nujattaren varsan, jonka isä on Viesker. Sitten kuulin hinnan ja sanoin, että jos nyt ostatte suomenhevosen, niin menette heti soittamaan takaisin. Loppuun vielä varoitin, että yhtään ei hintaa saa tingata, muuten siitä menee siunaus”, summasi Paavola.

Hinnasta ei tingitty ja kasvattaja Eija Kärkkäinen oli todella onnellinen, että Ville Kalle päätyi juuri Paavolan perheen kotiin.

”Tiesin, että heillä on kova ammattitaito ja he ovat todella mukava perhe. Yhdessä on saatu nauttia tästä Ville Kallesta porukalla”, kertoi Kärkkäinen.

Myös Ville Kallen hoitaja Tuuli Paavola, joka oli vastuussa hevosen netti-ilmoituksen löytämisestä, sai hengittää voittajahaastattelussa.

”Nyt on tosi helpottunut olo, että kyllä piti taas jännittää. Aina pitää jännittää”, nauroi hevosen hoitaja Tuulia Paavola.

Keskisuomalaisen Derbyn finaalissa toiseksi kiri Jani Ruotsalaisen ohjastama Sipisee ja kolmannen sijan vei Santtu Raitalan ohjastama Huisi Hemmo.

Kaikkien aikojen suomenhevosen Viesker ja Kari Ahokas esittäyivät Killerin Derby-ravien yleisölle. Kuva: Hippos / Merja Ahola-Turpeinen.
Kaikkien aikojen suomenhevosen Viesker ja Kari Ahokas esittäyivät Killerin Derby-ravien yleisölle. Kuva: Hippos / Merja Ahola-Turpeinen.

Ville Kallen isä Viesker esittäytyi myös Killerin raviradalla kotiyleisön edessä Kari Ahokas rinnallaan. 32-vuotias legenda otti yleisön suosionosoitukset höristen vastaan. Uransa aikana Viesker ravasi 169 starttia ja voitti niistä 136. Viesker on myös viisin kertainen ravikuningas ja maagisen 30 voiton putken hallitsija. Keskisuomalaisessa Derbyssä oli Ville Kallen lisäksi kolme muuta Vieskerin jälkeläistä.

Keskisuomalaisen Derbyn tulokset >

Lisätietoja kilpailusta >