Hyppää sisältöön

Hevosen ehdoilla eteenpäin – Huippuravuri Kartier hakee voittoa Joensuun Kavioliiga-raveista

Juankoskelaisvaljakko on aloittanut kautensa voitokkaissa merkeissä. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Juankoskelaisen Heikki Mikkosen valmentama Kartier on yksi kevättalven menestyneistä kylmäveriravureista. Lauantaina ori pyrkii uusimaan viimevuotisen Sanomalehti Karjalainen -ajon voiton. Kyseessä on Kohti Kuninkuusraveja -pistelähtö.      

Kartier on yksi kotimaisen raviurheilun lahjakkuuksista, jonka kaikkea potentiaalia ei ole päästy todistamaan. Oriin uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset, mutta tuleva kausi on alkanut valoisissa merkeissä.

”Tosi hyvät fiilikset hevosesta. Ori on palannut loukkaantumistauolta hyvällä tasolla takaisin, ja se hätyyttelee viime vuoden kuntoa. Se oli vuosi sitten Joensuussa hyvässä vireessä, kun voitto tuli Karjalainen-ajosta, ja samaan iskuun se on tulossa”, Mikkonen kertoo oriin kuulumisia.

”Terveystilanne vaikuttaa hyvältä. Kun hevonen oli terveen tuntuinen, päästiin treenaamaan ja siitä sitten starttiin. Tällä hetkellä ei ole mitään harmaita pilviä näköpiirissä.”

12-vuotiaan Kartierin kilpaurasta kertoo paljon oriin tilastot. 2014 startannut kilpaura käsittää vain 62 starttia, ja näistä voittoihin on päättynyt peräti 26. Loukkaantumiset ovat haitanneet uraa, mutta kilparadoille viihtyvä Kartier on palannut aina hyvässä kunnossa takaisin. Motivoituneen hevosen lisäksi yhtälöön tarvitaan myös hevosen hyvinvoinnista vastaavia ihmisiä.

”Suurimmassa roolissa ovat hoitajat, jotka pitävät hevosesta huolta. Ne ovat sen tärkeimmät ihmiset, ja sitten tulevat valmentajat, eläinlääkärit ja lihashuoltajat.”

”Kartierin lihaspuolesta vastaa Henna Halonen, ja hän on sitoutunut hevoseen todella intensiivisesti. Hoito on varmasti auttanut Kartieria, kun noita vammoja on ollut. Näin lihaspuolesta on pidetty kunnossa. Hänen lisäksi tärkeä lenkki Kartierin hyvinvoinnissa on ollut Kimmo Elfving, joka on hoitanut hevosta useaan otteeseen. Omistajakin on aktiivisesti mukana hevosen elämässä. Tällaisella porukalla Kartierin hyvinvoinnista pidetään huolta”, valmentaja kuvailee ihmisiä hyvinvoivan ravihevosen takana.

Kartieria hoitaa Saara Eerola ja hevosen omistaja-kasvattaja on Päivi Korvenranta.

Tähtäimessä kevään profiililähdöt – Kuninkuusravipisteet siinä sivussa

Kuninkuusravien pääkilpailuiden paikkojen metsästys starttasi jo maaliskuussa Kohti Kuninkuusraveja -pistelähtöjen myötä. Kartier löytyy Superlauantain Kuopion voittonsa myötä oriiden pisteytyksen kärkisijoilta. Joensuun lähdössä voittajaa voi odottaa jälleen 75 pisteen potti.

Kartierin ja valmentajan tähtäimessä olivat viime vuoden Seinäjoen Kuninkuusravit, mutta loukkaantuminen katkaisi suunnitelmat seppelejahtiin osallistumiselle. Vaikka vuosi 2022 on startannut voitokkaissa merkeissä, ei turhia paineita kuninkuuskisasta ole tarkoitus ottaa.

”Kuninkuusravipisteet eivät sillä tavalla vaikuta meidän suunnitelmiimme, hevosen ehdoilla mennään. Jos Kartier pysyy terveenä, niin näitä kevään profiililähtöjä on tarkoitus ajaa, näistä suurin osa taitaa myös olla näitä kunkkarilähtöjä. Ei sillä tavalla lähdetä pisteitä varta vasten keräämään. Sinne mennään, jos sinne päästään, eli startti kerrallaan”, valmentaja-ohjastaja taustoittaa.

Lue lisää: Ensimmäiset Kohti Kuninkuusraveja -pisteet jaetaan Superlauantaina

XXXVIII Sanomalehti Karjalainen -ajo 19.3.2022, lähtö 11, kello 16.45

1. Koskelan Akseli / Jukka-Pekka Kauhanen
2. Rokin Maxi / Teemu Okkolin
3. Nyland / Antti Ala-Rantala
4. Caijus / Esa Holopainen
5. Kartier / Heikki Mikkonen
6. Stallone / Ari Moilanen
7. Pyörylän Paroni / Santtu Raitala
8. Vixeli / Tapio Perttunen
9. Veeran Poika / Jarmo Saarela