Hyppää sisältöön

Evartti ja Run For Royalty palasivat Suur-Hollola-ajojen voittajiksi – ”Täydellinen hevonen”

Ravikuningas Evartti hallitsi kylmäveristen Suur-Hollola-ajoa lähdöstä maaliin

Viikonloppuna suomalaiset hevoskasvattajat ja raviurheilun ystävät kokoontuivat Lahden Jokimaalle. Haastavista sääolosuhteista huolimatta kolmen päivän aikana saatiin nauttia huippu-urheilusta, jonka keskiössä olivat Suomessa syntyneet ravihevoset. Viikonloppu huipentui sunnuntaina ensin kylmäveristen ja sitten lämminveristen Suur-Hollola-ajoon.

Kylmäveristen Suur-Hollola-ajon voittajana seppelöitiin hallitseva ravikuningas Evartti, joka palasi Suur-Hollola-ajon voittajakehään kahden vuoden tauon jälkeen. Se voitti kilpailun vuonna 2020 ja sijoittui viime vuonna toiseksi Parvelan Retun jälkeen. Tällä kertaa osat vaihtuivat Parvelan Retun sijoittuessa toiseksi.

Lämminveristen Suur-Hollola-ajo oli Pekka Korven näytös. Lauantain välieristä voittajina finaaliin jatkoivat American Hero ja Run For Royalty. Himmeämmiltä välieräsijoilta mukaan pääsivät myös Magic Madonna ja Full Picture. Finaalissa vahvin oli viime vuonnakin Suur-Hollola-ajon voittanut Run For Royalty. American Hero toi talliin kaksoisvoiton.

Valjakon taktiikka oli suoraviivainen – Evartti johti kilpailua lähdöstä maaliin. 38 000 euron arvoinen voitto irtosi ajalla 21,2, joka riitti pitämään hurjasta loppukiristään tunnetun Parvelan Retun turvallisen välimatkan päässä.

”Toiseen pruuviin hevonen oli oikein loistavan tuntuinen. Kun mentiin volttirinkiin, siinä kohtaa tuntui, että tänään meillä on varmastikin hyvä päivä ja ori tekee hienon esityksen. Mutta tottakai vastuskin oli kova ja sitä ei aina tiedä etukäteen, mihin hyvä esitys riittää”, ohjastaja Santtu Raitala kehui voittajahaastattelussa.

”Suur-Hollola oli ensimmäinen iso voitto, jonka Evartti sai. Se teki sen silloin ihan järkyttävän hyvällä tyylillä ja on kiva palata niin sanotusti rikospaikalle”, Raitala muisteli vuotta 2020.

Ukkonen ja rajut sadekuurot koettelivat Jokimaan rataa koko viikonlopun. Sunnuntaina tarvittiin kaksi normaalia pidempää radankunnostustaukoa, jotta olosuhteet pystyttiin pitämään hevosille turvallisina. Suur-Hollola-ajot pääsivät lopulta starttaamaan noin tuntia alkuperäistä aikataulua myöhemmin. Evarttia eivät viivästykset haitanneet.

“Evartti on sellainen hevonen, mille käy kaikki. Sillä on valtava itseluottamus.”

Evartti on kilpaillut kaikki uransa 105 kilpailua Antti Ojanperän valmennuksessa. Suur-Hollola-ajo oli Evartin uran 45. voitto ja sen myötä voittosumma nousi lähes 900 000 euroon. Evartti on taustajoukoilleen erityinen hevonen monella tapaa. Vuosien työn, saavutusten ja vastoinkäymisten jälkeen siitä on tullut rakas perheenjäsen, jonka kanssa riittää yhä yllätyksiä.

”Täällä raveissa kun ollaan, niin ei siitä oikein saa sellaista kuvaa onko sillä hyvä päivä tänään vai eikö sillä ole. Se tekee asiat omalla tyylillään ja sitten kun tulee tositilanne, se on ehkä vähän skarpimpi ollessaan oikein hyvä”, Ojanperä kuvaili.

“Evartti on älykäs joka tilanteessa. Täydellinen hevonen, vaikea sitä on muuten analysoida.”

Viime kesän suurkilpailutähti ja Suur-Hollola-ajonkin voittanut Run For Royalty voitti lauantaina oman välieränsä vakuuttavasti ja jatkoi samoin askelin sunnuntain finaaliin. Voitto irtosi keulapaikalta ajalla 12,2.

Ja lisää on luvassa, sillä 9-vuotias ori on saanut kutsun kahden viikon päästä kilpailtavaan St Michel -ajoon. Todennäköisesti Run For Royalty nähdään siis  seuraavan kerran Mikkelissä.

Run For Royaltyn on kasvattanut ja omistaa Kinttulan Kartano. Taustalta löytyvät Mathias Furuhjelm ja Michaela Borup, jotka ovat aikaisemmin myös valmentaneet ja hoitaneet Run For Royaltya.

“Loppusuoralla tuntui, että pumppu sanoo sopimuksensa irti. Run For Royaltylla on valtava merkitys, se kruunaa tämän kaiken”, Mathias Furuhjelm kertoi voittajahaastattelussa.

”Se on aina ollut mahtava, mutta nyt ei ole enää sanoja kuvaamaan sitä”, Michaela Borup jatkoi.

Valmentaja Pekka Korpi ja ohjastaja Antti Teivainen ovat olleet ystäviä vuosikymmeniä. Korven ohjastaessa itse American Heroa, olisi Teivainen päässyt valitsemaan ajokkinsa kolmen muun finalistin joukosta. Valinnan teki kuitenkin lopulta valmentaja.

”Kun välierät oli ajettu, Pekka tuli kysymään, millä haluan ajaa. Sanoin, että päätä itse. Kävi hyvä tuuri, että sain suosikilla ajaa. Sanoin heti maalin jälkeen, että kiitos luottamuksesta”, Teivainen kertoi.

Vaikka Teivainen on voittanut Suur-Hollolan ajon kolme kertaa aikaisemminkin, suoritus teki vaikutuksen myös ohjastajaan.

”Yksi parhaista hevosista mitä olen koskaan ajanut. Tekee juuri niin kuin kuski haluaa. Huippuhevosen ominaisuudet.”

Valmentajana Suur-Hollola-ajon voitto oli Pekka Korvelle kahdeksas. Viikonlopun aikana Korven valmennettavat voittivat kaksi Suur-Hollola-ajon välierää, ottivat kaksoisvoiton finaalista ja keräsivät monta hyvää sijoitusta ikäluokkakilpailuista. Palkintoeuroja kertyi yhteensä 185 000.

Korven menestyksen salaisuutta udellaan kerta toisensa jälkeen. Vastaus on kuitenkin aina sama.

“Ei siihen ole muuta selitystä ole kuin hyvät hevoset, paljon työtä ja hyvä porukka tekemässä. En ole oikein oikotietä keksinyt. Pitää vain tehdä töitä ja löytää hyvä alkio mistä käydään rakentamaan”, Korpi kertoi voittajahaastattelussa.

Run For Royaltyn hoitaja Jenina Hamari oli pitkään tuttu näky Pekka Korven menestystamma Magical Princessin rinnalla. Tällä hetkellä Jeninan nuoria suojatteja ovat muun muassa Janne Korven 3-vuotias valmennettava Kinglet Bird sekä Pekka Korvelta lupaavasti aloittaneet 4-vuotias Carla Combo ja 3-vuotias Dream Combo.

Kuvat: Maisa Hyttinen