Hyppää sisältöön

Antti Pihlströmin ohjastajadebyytistä tuloksena heti toinen sija – ”Jatketaan hommia ja katsotaan mitä hevosia tässä pääsisi ajamaan”

Mikkelin maalisuoralla Antti Pihlströmin ohi pääsi vain 12 000 startin kokemuksen omaava Santtu Raitala. Kuva: Terhi Piispa-Helisten

Jääkiekkoilija Antti Pihlström suoritti ravihevosen ohjastajaluvan huhtikuussa. Ensimmäistä starttia ei tarvinnut odottaa pitkään, kun Pihström ohjasti Mikkelin tiistairaveissa osaomistamansa Peanutsin toiseksi komealla ajalla 11,4a/1600 metriä.

Mikkelissä 11. toukokuuta ajetuissa tiistairaveissa katseet kohdistuivat erityisesti illan kuudenteen lähtöön, kun parhaiten jääkiekkokaukaloista tuttu Antti Pihlström ajoi ensimmäistä kertaa lähdön virallisena raviohjastajana.

Huhtikuun lopulla Vermon ajolupakurssilta valmistunut Pihlströmille hevoset ovat tulleet tutuksi pitkän raviharrastuksen varrella, mutta ravikilpailuissa ohjastaminen oli kokeneella urheilijalle täysin uusi kokemus.

Maailmanmestarin avausstartti sujui erinomaisesti ja tuloksena oli heti vakuuttava toinen sija. Edelle pääsi vain Suomen ohjastajien kärkinimi Santtu Raitala Staro Moschinon kanssa.

”Kerran aikaisemmin olen lähtöauton takana käynyt ja nyt tuli toinen kerta tämmöisen hevosen kanssa, niin olihan se vähän eri meininki, mutta ihan hyvi se meni”, Pihlström kommentoi Mikkelin raviradan haastattelussa.

Peanutsin aika 11,4a on suomalaisravureiden tämän vuoden 9. kovin kellotus. Raviohjastajien debyyttistarteissa Pihlströmin voittoaika on myös aivan omaa luokkaansa. Hippoksen tilastojen mukaan edellinen ennätysaika oli Juhani Leinon hallussa, joka kellotti vuonna 2019 avausstartissaan ajan 14,4.

Toisen radan letkaa vetäneellä Pihlströmillä jäi hieman myös jossiteltavaa. Hevosen korvissa olleet vetopallot jäivät vielä avaamatta. Joillain hevosilla korvien ”avaaminen” maalisuoralla terävöittää kiriä ja näin ollen tuloskin monesti paranee.

Kokemuksesta jäi kuitenkin kiekkoleijonalle positiivinen kuva, ja startteja sopii odottaa myös lähitulevaisuudessa.

”Tämä oli kyllä tosi kivaa. Jatketaan hommia ja katsotaan mitä hevosia tässä pääsisi ajamaan.”

Toistaiseksi ravit ovat Pihlströmille harrastus, mutta tulevaisuuden suunnitelmat mies pitää ravien osalta avoinna.

”Ei sitä ikinä tiedä, oli se niin mukavaa”, Pihlström vastasi uteluihin mahdollisesta ammattiohjastajaksi ryhtymisestä.

Pihlströmillä on vielä matkaa Suomen kärkikuskien starttimääriin. Suomen kärkikuski Santtu Raitala starttasi vuonna 2019 yli 1800 kertaa ja 29-vuotias ammattikuski on kerennyt ohjastajaa uransa aikana Suomen kaviourilla yli 12 000 kertaa.

Aitopaikalta Pihlströmin suoritusta seurannut Raitala antoi kuitenkin puhtaat paperit debyyttikuskille.

”Oikein hyvä suoritus. Minun mielestä siinä kohtaa, kun ohjastaja ajaa ensimmäisen startin on kaikki mennyt hyvin, kun kaikki ovat ehjänä maalissa ja kenellekään ei ole koitunut mitään häiriötä. Siihen bonuksena Antille tuli tänään vielä hyvä sijoitus”, Raitala kommentoi voittajaesittelyssä.

Kevään ajolupakursseilla on tilaa – tutustu loppuvuoden kurssitarjontaan

Ravikilpailussa vaadittavan C- ja mC-ajoluvan voi suorittaa ajolupakurssilla, joita järjestävät raviradat ja hevosjalostusliitot.

Kurssille voi hakea vähintään 16-vuotias vakinaisesti Suomessa asuva henkilö, joka hallitsee perustaidot hevosen käsittelyssä, valjastuksessa ja ohjastuksessa.

Ponilla ohjastamiseen oikeuttavan P-ajoluvan taas voi suorittaa 9-18 –vuotias henkilö. P-ajolupakurssille voi osallistua aikaisintaan sen vuoden kesäkuussa, kun kurssille pyrkivä täyttää yhdeksän vuotta.

Seuraavaksi C-ajolupakurssit alkavat seuraavilla paikkakunnilla:

Pääsykokeiden aikataulut

Turku 13.5.2021

Kajaani 26.5.2021

Joensuu 28.5.2021

Rovaniemi 28.5.2021

Oulu 6.6.2021

Lisätietoja vuoden 2021 ajolupakursseista ja kurssien aikatauluista löydät Hippoksen verkkosivuilta.

Jos olet kiinnostunut raviohjastamisesta, mutta haluat parantaa hevosten käsittelytaitojasi, voit tutustua Ypäjän hevosopiston kurssitarjontaa.

Linkki Pihlströmin avausstarttiin: