Hyppää sisältöön

Ajoluvan huhtikuussa suorittanut Lauri Hyvönen debytoi perjantaina raviohjastajana – ”Suosittelen ajolupakurssia lämpimästi”

Lauri Hyvönen on tuttu kasvo Suomen raviradoilla, mutta virallisena ohjastajana selostaja nähdään ensimmäistä kertaa tulevana perjantaina. Kuva:Hippos/Suvi Hakkarainen

Kajaanin perjantairavien toisessa lähdössä monien mielenkiinto kohdistuu erityisesti numerolla seitsemän kilpailevaan Alladin Brohon, jota ohjastaa tuttu raviääni Lauri Hyvönen. 

Suomen raviyleisölle tuttuakin tutumpi raviselostaja Lauri Hyvönen suoritti huhtikuussa ravikilpailuissa ohjastamiseen oikeuttavan ajoluvan ja debyyttistartti ohjastana on luvassa 21. toukokuuta Kajaanissa.

Vaikka raviurheilu on ollut läsnä Hyvösen elämässä lapsesta asti, ovat käytännön asiat pitäneet selostajan poissa kilpakärryiltä.

”Onhan se aika iso kynnys alkaa käytännön puolta tekemään, jos siihen ei nuoruudessa ole alkanut. Olin lapsena allerginen, enkä voinut hevosten kanssa toimia, vaikka isoveljet niiden kanssa puuhastelivatkin. Kun pääsin allergiasta niin asia alkoi kiinnostaa”, Hyvönen taustoittaa kilpakärryille hyppäämistä.

”Mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä enemmän kiinnostaa hevosten sielunmaisema ja niiden valmentaminen sekä siihen liittyvät asiat.”

Ajolupakurssille osallistuakseen henkilön tulee hallita perustaidot hevosen käsittelyssä, valjastuksessa sekä ohjastuksessa. Valmiudet testataan kurssin alussa järjestettävällä pääsykokeella.

Hyvönen lukeutuu niihin henkilöihin, joilla ei ole omaa tallia jossa olisi mahdollisuus harjoitella hevosen käsittelyä. Muutto uudelle paikkakunnalle sekä oma kimppahevonen toimivat kuitenkin sytykkeenä ajoluvan suorittamiselle.

”Monta vuotta olen kortin suorittamisesta puhunut. Etelään kun muutin, niin sain järjestettyä harjoitteluja niin, etteivät ne häirinneet töitä. Ajoin omaa hevosta Issakan Stigiä muutamaan otteeseen ja kävin Koivusen Harrilla ajoapuna. Siitä tuli semmoinen varmuus, että tässä voi kurssillekin mennä, kun se on turvallista kaikille osapuolille”, Hyvönen kertoo.

Täysin kokemattomalle hevosen käsittelijälle ajolupakurssin suorittaminen voi tuntua kaukaiselta haaveelta. Jos perusasiat ovat kunnossa hevosen käsittelyn kannalta hallussa, tarjoaa ajolupakurssi hyvät välineet taitojen syventämiseen

”Tekeminen hevosen kanssa pitää olla turvallista ja varmaa kaikkien osapuolien kannalta. Jos ajamista haluaa harjoitella muualla kuin esimerkiksi ravikouluissa, niin kyllä se oma hevonen on monesti oltava. Suosittelen kuitenkin lämpimästi korttikurssia. Se oli tosi hyvin järjestetty ja tunneilta oppi paljon. Käytännön opetuksessa asiat opetettiin käytännössä kädestä pitäen. Siellä se varmuus tuli viimeistään, että ajolupa tulee suoritettua.”

Hyvönen suoritti ajolupakurssin huhtikuussa Vermossa. Samalle kurssille osallistui mm. jääkiekon maailmanmestari Antti Pihlström.

”Jos jotenkin miettii etukäteen, että kilvanajo on vaikeaa eikä kurssille siksi uskalla mennä, suosittelen kurssia, jos siihen tulee mahdollisuus. Kaikki oli hyvin järjestetty ja hommia tehtiin porukalla”, Hyvönen kiittelee.

Pari päivää ennen h-hetkeä tervettä jännitystä on ilmassa ja tavoitteet avausstarttiin ovat selvillä.

”Perjantai jännittää kyllä tosi paljon, että mitä siitä tulee. Ruudulta katsoessa ravilähdöt näyttävät helpoilta ja yksinkertaisilta, mutta käytäntö on varsinkin alussa kaikkea muuta. Ensin pitäisi hallita hevonen ja sitten siihen päälle vielä miettiä taktisia kuvioita. Kunnioitan kyllä kaikkia ohjastajia suuresti, jotka sinne viivalle uskaltautuvat.”

”Tavoite on, että mies ja hevonen pysyvät ehjänä perjantaina ja en häiritsisi kenenkään ajosuoritusta”, Hyvönen summaa.

Lähtölista, Kajaani 21.5.2021, lähtö 2 (kello 18.35)

Kesä on ajolupakurssien aikaa – tutustu kurssiaikatauluihin

Ravikilpailussa vaadittavan C- ja mC-ajoluvan voi suorittaa ajolupakurssilla, joita järjestävät raviradat ja hevosjalostusliitot.

Kurssille voi hakea vähintään 16-vuotias vakinaisesti Suomessa asuva henkilö, joka hallitsee perustaidot hevosen käsittelyssä, valjastuksessa ja ohjastuksessa.

Ponilla ohjastamiseen oikeuttavan P-ajoluvan taas voi suorittaa 9-18 –vuotias henkilö. P-ajolupakurssille voi osallistua aikaisintaan sen vuoden kesäkuussa, kun kurssille pyrkivä täyttää yhdeksän vuotta.

Seuraavaksi C-ajolupakurssit alkavat seuraavilla paikkakunnilla:

Pääsykokeiden aikataulut

Kajaani 26.5.2021

Joensuu 28.5.2021

Rovaniemi 28.5.2021

Oulu 6.6.2021

Lisätietoja vuoden 2021 ajolupakursseista ja kurssien aikatauluista löydät Hippoksen verkkosivuilta.

Jos olet kiinnostunut raviohjastamisesta, mutta haluat parantaa hevosten käsittelytaitojasi, voit tutustua Ypäjän hevosopiston kurssitarjontaa.

Lista Suomen ravikouluista.

Kesäkuussa ravikoulutoiminta käynnistyy pitkän tauon jälkeen myös Tampereen Teivossa.