Hyppää sisältöön

Poniraviurheilun superjuhlaa vietetään viikonloppuna Vermossa 257 ponin voimin

Ponikuninkuusravit yleiskuva. Kuva: Hippos /Henna Keto.

Kuva: Hippos /Henna Keto.

Poniraviurheilijoiden kesä huipentuu viikonloppuna Vermossa ravattaviin Ponikuninkuusraveihin. Järjestysvuorossa 17. Ponkuninkuusravit järjestätään maamme pääradalla ensimmäistä kertaa. Viikonlopun aikana ravataan 22 ponilähtöä, joihin osallistuu jopa 257 ponia. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina jaettaviin kuninkaallisiin titteleihin.

Viikonloppuna ponit valtaavat Vermo Areenan ponikuninkuusravien rantautuessa ensimmäistä kertaa Suomen pääraviradalle. Ravit alkavat molempina päivinä klo 13 ja viikonlopun päätteeksi jaetaan perinteiset kuninkaalliset tittelit, kun ponikuninkaan, ponikuningattaren, poniruhtinaan ja poniruhtinattaren titteleistä kilpaillaan kahdessa osalähdössä.

Tittelit ratkaistaan kahden päivän aikana ja ensimmäinen osamatka ravataan lauantaina 1620 metrin matkalla. Sunnuntaina toinen osamatka juostaan 2120 metrin matkalla. Kokonaiskilpailun lopputulokset ratkeavat kahden osalähdön yhteenlaskettujen aikojen perusteella.

Viime vuonna Teivossa kruunatuista kuninkaallisista vain yksi on puolustamassa titteliään. Kouvolalaisen Saana Tuurin ohjastaman ja valmentama hallitseva poniruhtinas Ekstrands Bärgarn ei ole hävinnyt tällä kaudella vielä yhtään lähtöä. Myös toissavuotinen poniruhtinas Circo yrittää uudistaa titteliään. Circoa valmentaa ja ohjastaa iisalmelainen Noora Hartikainen. Kaikkiaan poniruhtinaan tittelistä kamppailee 13 ponivaljakkoa.

Ekstrands Bärgarn poniruhtinas 2020
Ekstrands Bärgarn poniruhtinas 2020. Kuva Hippos /Maisa Hyttinen.

Poniruhtinattaren tittelistä kilpailee tänä vuonna kahdeksan kivikovaa ponitammaa. Viime vuoden voittajaa Odd Mollya ei kilpailussa nähdä, mutta kerran aiemmin tittelin voittaneen oululaisen Julia Saarelan suojatti Farmens Tix on mukana kilpailussa. Kovan kahdeksikon joukossa on myös jatkuvaa nousukuntoa tällä kaudella osoittanut Bibbidy Flit, jota valmentaa ja ohjastaa kouvolalainen Henna Koivisto.

Ponikuningattaren titteliä tavoittelee tällä kertaa täysi 16 ponin lähtö, jossa valta vaihtuu varmasti. Kuningatarkilpailussa on mukana vain yksi tittelin aiemmin voittanut poni hämeenkyröläisen Maija Alfredsin valmentama Pear Cloud. Mukana ovat kuitenkin myös viime vuoden kakkonen Euforia, sekä viime vuoden kolmonen Jokimäen Mindy. Euforiaa valmentaa ja ohjastaa äänekoskelainen Tuukka Varis ja Jokimäen Mindyä kouvolalainen Lotta Mässeli.

Ponikuninkaan titteliä suurena ennakkosuosikkina lähtee tavoittelemaan melkein kaikki starttinsa tällä kaudella voittanut 14-vuotias ori Thorvald. Mikkeliläisen Maria Kiukkaan silmäterä on napannut tällä kaudella jo useamman suurkilpailuvoiton. Thorvald on myös kolminkertainen ponikuningas ja sijoittui viime vuonna Teivon Ponikuninkuusraiveissa toiseksi. Ponikuninkuustitteliä lähtee jahtaamaan myös toinen jo aiemmin tittelin voittanut poni Broängens Ghosakrama. Kouvolalaisen Lotta Rahikaisen valmentama Broängens Ghosakrama hävisi Thorvaldille juuri ravatussa Mikkelin Pikkumestaruudessa vain muutamilla senteillä.

Viikonlopun aikana huippuponien lisäksi radalla nähdään myös huippuponiohjastajia, joista osa tavoittelee useampaa kuin yhtä kuninkaallista titteliä. Näitä ohjastajia ovat muun muassa imatralainen Elmeri Pussi, hämeenkyröläinen Ilona Rekilä, mikkeliläinen Maria Kiukas ja oululainen Julia Saarela.

Lue lisää Ponikuninkuusraveista >

Lähtölistat lauantai >

Lähtölistat sunnuntai >

Aiemmat voittajat >