Hyppää sisältöön

Ponien harjoitustoiminta raviradoilla käynnistyy toukokuussa alueellisia rajoituksia noudattaen

Kuva:Ville Vuorinen

Suomen hallituksen koronarajoitusten exit -strategian mukaisesti ponien harjoituslähtöjen ajaminen on paikallisesti mahdollista toukokuussa. Varsinainen poniravikilpailutoiminta omina tapahtuminaan voidaan aloittaa keskiviikkona saadun tiedon mukaan kesäkuussa, samalla kun lasten ja nuorten kilpailu- ja harrastustapahtumien järjestäminen ulkona on mahdollista.

Suomen hallitus esitteli keskiviikkoaamuna strategiaansa koronarajoituksien poistamiseksi. Hallituksen linjauksen mukaan, lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta on mahdollista aloittaa ulkotiloissa paikallisesti jo huhtikuussa. Poniraviurheilun osalta linjaus tarkoittaa, että ponien harjoitusravien sekä -lähtöjen järjestäminen on mahdollista käytännössä toukokuun alusta alkaen, alueellisia kokoontumisrajoituksia noudattaen.

”Keskiviikkona saatiin kauan odotettuja askelmerkkejä siihen, miten rajoituksia aletaan purkamaan. Poniraviurheilun radoilla tapahtuva harjoituslähtötoiminta on mahdollista heti alueellisia rajoituksia noudattamalla”, Hippoksen kehitys- ja markkinointipäällikkö Tomi Himanka kommentoi.

Hippos suosittelee, että raviradoilla tapahtuviin harjoituslähtöihin osallistuu vain lähialueen poniraviurheilijoita.

”Suomen hallitus kertoi toimintaohjeita, joiden mukaan voidaan edetä. Alueet (AVIt, kunnat) ovat kuitenkin viime kädessä vastuussa rajoitusten toimeenpanosta, joten on paljon asioita joita pitää ottaa huomioon. Suositeltavaa on, että ponien harjoitustoiminta on alueellista, eivätkä eri alueen harrastajat toistaiseksi sekoittuisi”, Himanka jatkaa.

Ponien raviradoilla tapahtuviin harjoituslähtöihin ilmoittautuminen tapahtuu Heppa-järjestelmässä ja kilpailijoilla tulee olla voimassa oleva kilpailulisenssi. Ensimmäiseksi raviurheilun harjoituslähdöt aloitetaan poneille. Hallituksen exit-strategiaan on kuitenkin linjattu, että aikuiset voisivat aloittaa ryhmäharrastustoiminnan ulkona toukokuussa. Hippos tiedottaa tarkemmin, kun hevosten harjoitusravitoiminta on mahdollista aloittaa.

Varsinainen ponien kilpailutoiminta voi tämän hetken tiedolla alkaa omana tapahtumanaan kesäkuussa, samalla kun lasten ja nuorten kilpailu- ja harrastustapahtumat ovat ulkona mahdollisia. Suomen Hippos on Olympiakomitean alainen järjestö ja poniraviurheilu katsotaan osaksi muita ulkona harrastettavia ryhmäliikuntalajeja.

Ponien kilpailutoiminnan alkaessa on liikkuminen alueelta toiselle mahdollista. Kilpailutoiminta pyritään aloittamaan valtakunnallisesti, mutta mahdolliset alueelliset poikkeukset tulee ottaa tuolloinkin huomioon.

Ponien harjoitus- ja kilpailutoiminta järjestetään ravikilpailuista erillisenä toimintana toistaiseksi. Se, milloin ponilähtöjä ajetaan ravien yhteydessä, riippuu mm. kokoontumisrajoituksista ja aikuisten ulkona tapahtuvien kilpailu- ja harrastustapahtumien rajoituksista.

”Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kesäkuussa saadaan ponien virallinen kilpailutoiminta käyntiin. Samalla liikkuminen alueelta toiselle olisi mahdollista. Tahtotila on, että poniraviurheilua koskevista rajoituksista päästäisiin mahdollisimman pian eroon”, Himanka kommentoi.

Poneilla tulee olla voimassa oleva mittaustulos varsinaisen kilpailutoiminnan alkaessa.  Vuosina 2003 ja 2007 syntyneiden poniohjastajien tulee suorittaa koe ponilisenssin jatkumiseksi. Koulutus järjestetään vuosittain sähköisenä ponilisenssikokeena, joka on lähetetty alkuvuodesta sähköpostitse. Kokeen voi pyytää myös osoitteesta anni.jarvinen@hippos.fi.

Valtioneuvoston tiedote koronarajoitusten purkamisesta (21.4.2021)