Hyppää sisältöön

Ensimmäiset uudet hevostaitomerkit julkaistu 

Kuvituskuva Eetu Autere

Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry ovat yhteistyössä uudistaneet hevostaitokoulutuksia, ja nyt niistä on julkaistu ensimmäiset uudet hevostaitomerkit suoritusmateriaaleineen. Kaikki teoriamateriaali on jatkossa saatavilla sähköisiltä oppimisalustoilta Hipposakatemiasta ja Kaviouralta. 

Merkkiuudistus pohjautuu SRL:n ratsastusseuroille ja jäsentalleille tehtyyn kyselyyn sekä keskusteluihin eri toimijoiden ja merkkien suorittajien kanssa. Uudistuksessa on vastattu toiveeseen merkkien sisältöjen keventämisestä ja merkkisuoritusten helpommasta järjestämisestä. Oppimisalustoille valmistuu lisäksi kurssi merkkisuoritusten vastaanottamisesta. 

Yhteisiä hevostaitomerkkejä on jatkossa noin kaksikymmentä nykyisen seitsemän sijaan. Vanhoja sisältöjä on jaettu eri merkkeihin, esimerkiksi vanhan perushoitomerkin asiat löytyvät nyt kolmesta eri merkistä. Näin ollen hevostaitomerkkien suorittaminen on entistä kevyempää, ja suoritukset on helpompi sisällyttää hevos- ja ponikerhojen, hoitokurssien ja leirien ohjelmaan. Merkkejä voi suorittaa myös itsenäisesti verkossa haluamassaan järjestyksessä ja oman kiinnostuksen mukaan. 

Hevostaitojen teoriamateriaalin siirtäminen Hipposakatemiaan ja Kaviouralle on mahdollistanut monipuolisten sisältöjen luomisen. Tekstiä ja kuvia täydentävät opetusvideot sekä tehtävät, jotka on suunniteltu tukemaan erilaisia oppimistyylejä ja selkeyttämään opeteltavia asioita. Osa suorituksista voidaan testata teoriakokeella, jolloin käytännön kokeessa keskitytään enemmän hevosen kanssa toimimiseen. Jatkossa merkit ovat digitaalisia ja niitä voi liittää esimerkiksi työhakemukseen. Suoritusmerkintä tallentuu sähköiseen jäsenkorttiin, ja merkistä kiinnostuneet voivat tilata maksullisen ruusukkeen muistoksi. 

Hevostaitomerkit: 

 • Kolme tasoa: perustaitojen merkit, syventävien taitojen merkit ja erikoistumistaitojen merkit. 
 • Aiheesta riippuen merkin suoritukseen vaaditaan joko teoriakoe, käytännön koe tai molemmat. 
 • Hevostaitomerkkejä voi suorittaa Suomen Hippos ry:n alaisessa toiminnassa. Kurssit ovat avoimia Hipposakatemiaan kirjautuneille käyttäjille.  
 • Ratsastuksen parissa merkkejä voivat suorittaa ratsastusseurojen SRL-jäsenet. 
 • Suoritustilaisuuksia voivat järjestää raviradat, hyväksytyt ravikoulut, Suomen Hippos ry:n jäsenyhteisöt sekä SRL:n jäsenseurat ja jäsentallit. 
 • Hevostaitomerkkien teoriamateriaali löytyy Hippoksen Hipposakatemiasta ja SRL:n Kaviouralta samansisältöisenä. 
 • Uudet merkkisäännöt löytyvät Hippoksen nettisivuilta. 

Hevostaitomerkit materiaaleineen Hipposakatemiassa ja Kaviouralla: 

 • Tallille! – Hevostaito 1 (suoritetaan teoriakokeella) 
 • Hevosen hoito – Hevostaito 2 (suoritetaan käytännön kokeella) 
 • Varustaminen – Hevostaito 3 (suoritetaan käytännön kokeella) 
 • Värit, merkit ja rodut – Hevostaito 4 (suoritetaan teoriakokeella, julkaistaan joulukuussa) 
 • Hevosen terveydenhoito – Hevostaito 5 (suoritetaan teoria- ja käytännön kokeella) 

Lue lisää hevostaitomerkeistä

Hevostaitomerkkien suorittaminen: Hipposakatemia

 

Lisätiedot:

Suomen Hippos ry
Johanna Pökkä
Nuoriso- ja harrastustoiminnan koordinaattori

johanna.pokka@hippos.fi 

Suomen Ratsastajainliitto ry
Emmi Kupiainen
Koulutus- ja tapahtumakoordinaattori

emmi.kupiainen@ratsastus.fi