Hyppää sisältöön

Varsojen syntymätodistukset lunastettava 31.12.2023 mennessä – oriinpitäjän tulee merkitä syntymätodistus lunastetuksi 

Syntymätodistuksen lunastuksen tilan voi tarkastaa hevosen tiedoista Oma Tallissa. 

Vuonna 2023 syntyneen lämminverisen ravihevosen tai suomenhevosen syntymätodistus on lunastettava 31.12.2023 mennessä ja varsa on tunnistettava viimeistään 31.3.2024, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Samaa aikataulua suositetaan myös muille roduille. Lisäksi oriinpitäjän tulee merkitä syntymätodistus lunastetuksi. Syntymätodistuksen merkitseminen lunastetuksi onnistuu helposti Heppa-järjestelmässä. Varsan kasvattaja näkee oriinpitäjän merkinnän Oma Tallissa.   

Varsan syntymätodistuksen lunastamisen jälkeen oriinpitäjä merkitsee syntymätodistuksen lunastetuksi Heppa-järjestelmään, tai antaa paperisen syntymätodistuksen kuitiksi siitä, että asiaan kuuluvat varsamaksut on maksettu. Suomenhevosvarsan tai lämminverisen ravihevosvarsan syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä viimeistään joulukuun 31. päivään mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. 

 

Varsan ilmoittaminen rekisteriin 

Varsa ilmoitetaan rekisteriin heti syntymän jälkeen. Se tapahtuu merkitsemällä varsa syntyneeksi Oma Talli -järjestelmään. Oma Tallissa tamman tiedoista, tiineysluettelon vierestä löytyy kohta ”Varsominen”, josta pääsee ilmoittamaan astutuksen tuloksen. 

Ilmoittamisen yhteydessä varsalle anotaan kantakirjaan merkitsemistä sekä ravivarsan kyseessä ollessa ravikilpailuoikeutta. Näitä haettaessa kasvattaja sitoutuu noudattamaan rekisteröintiä ja jalostustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä, kantakirjan jalostusohjelmaa sekä ravikilpailusääntöjä. 

Rekisteriin ilmoitetusta varsasta tehdyt mahdolliset omistajanvaihdosilmoitukset toimitetaan myös heti vaihdoksen tapahduttua Suomen Hippokseen. Mikäli omistajanvaihdos tehdään varsan rekisteröinnin yhteydessä, ei siitä peritä erillistä maksua. 

HUOM! rekisteröimättömän varsan omistajanvaihdosta ei voi tehdä sähköisesti. 

 

Varsan tunnistaminen 

Varsan tunnistuksen suorittaa Suomen Hippoksen auktorisoima tunnistaja. Tunnistajina toimivat hevosjalostusliiton virkailijat, jotka saapuvat paikalle sovittuna aikana. Varsasta kirjataan ylös väri ja merkit, otetaan DNA-näyte polveutumismääritystä varten sekä asennetaan sille mikrosiru. 

Tunnistajan käynti -esite (pdf) 

Hevosjalostusliitosta lähetään edelleen rekisteröintiin liittyvät todistukset ja lomakkeet Suomen Hippokseen. Sen jälkeen, kun DNA-laboratoriosta saadaan varsalle polveutumisen varmistus, lähtee Suomen Hippoksesta lasku polveutumismäärityksestä varsan omistajalle. Tunnistuksen ja rekisteröinnin laskuttaa Ruokavirasto. Kun polveutumismääritys on maksettu Hippokseen, lähetetään passi Granon kautta varsan omistajalle. Kaikki rekisteröintiin tarvittavat dokumentit tulee toimittaa 10 kk kuluessa syntymästä, jotta varsalle ehditään tekemään hevospassi vuoden ikään mennessä. 

Suomenhevosen tai lämminverisen ravihevosen tunnistaminen 

Suomenhevosen tai lämminverisen ravihevosen tunnistamistoimenpiteet on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Ravikilpailuoikeuden edellytyksenä on myös se, että ulkomailla syntynyt varsa on tuotu Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä sekä tunnistettu Suomessa. 

 

Lisätietoja: 

Suomenhevoset: Soila Lehmusvaara, 020 760 5253, soila.lehmusvaara@hippos.fi
Lämminveriset ravihevoset: Anne Sutinen, 020 760 5252, anne.sutinen@hippos.fi
FWB, suomalainen ratsuponi, ulkomaille ensirekisteröitävät ratsurodut: Krista Nyqvist, 020 760 5262, krista.nyqvist@hippos.fi
Islanninhevonen, gotlanninruss, vuonohevonen, roduttomat: Jenni Teikari, 020 760 5259, jenni.teikari@hippos.fi
Newforest, connemara, welsh, shetlanninponit: Sanna Uotila, 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi
Arabit, täysveriset, ulkomaille ensirekisteröitävät erikoisrodut, joille myönnetään EU-passi: Mirka Kivelä, 020 760 5263, mirka.kivela@hippos.fi 

Oriinpitäjätunnukset: Tommi Lähdekorpi, 040 628 1422, tommi.lahdekorpi@hippos.fi 

Varsomisen ilmoittaminen 

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot