Hyppää sisältöön

Varsalive avattu – liity suomenhevosten seuraan 24/7 

Suomen Hippos on avannut suomenhevosten varsaliven tänään tiistaina 7. kesäkuuta. Ainutlaatuisessa livessä pääsee seuraamaan Tiina Levanderin tallin varsovien ja varsallisten suomenhevosten arkea juhannukseen saakka. Varsalivessä saatat nähdä jopa tamma Nevan Karamellin varsomisen!  

Levanderin tallille odotetaan tänä suvena syntyväksi 15 suomenhevosvarsaa, joista seitsemän on jo syntynyt. Seuraavana varsomisvuorossa on tamma Nevan Karamelli ja tallin omistaja Tiina Levander antaa nyt kaikille mahdollisuuden seurata varsomiskarsinan elämää suoran livelähetyksen kautta seuraavan reilun parin viikon ajan. Lisäksi ennen juhannusta kamerat siirtyvät 15 hehtaarin tamma- ja varsalaitumelle asettaen laidunelämän kaikkien näkyville missä ja milloin vain.

”Kun meiltä kysyttiin kiinnostusta lähteä mukaan näyttämään suomenhevosvarsojen alkutaivalta, olimme tietysti mukana. Nevan Karamelli on varsonut jo kerran aikaisemmin, joten se on kokenut ja hyvä emä. Kaikki tammamme ovat tottuneita omien varsakameroidemme valvontaan, joten ne eivät siitä häiriinny”, Nevan-etuliitteellä pääsääntöisesti suomenhevosia kasvattava Tiina Levander kertoo.

Innokkaimmat liveseuraajat saattavat todistaa kameran välityksellä myös varsan syntyhetken, joskin tammat varsovat useimmiten yöaikaan.

“Jos varsomisen aikana tulee komplikaatioita, tai varsominen on vaikea ja siinä tarvitaan apua, annamme työrauhan tilanteessa toimiville sulkemalla kameran ja viestimme tilanteesta sen jälleen salliessa. Olettavasti kaiken pitäisi mennä hyvin ja toivottavasti pääsemme seuraamaan terveen suomenhevosvarsan syntymää”, Levander jatkaa.

Kuvassa Nevan Karkki syömässä ruohoa
Nevan Karamelli (Voiveikko – Ilo Halla, E.V. Johtotähti) on Tiina Levanderin kasvattama 7-vuotias tamma, jonka ensimmäinen varsa syntyi vuonna 2019. Kuva Tiina Levander

Viime vuonna Suomessa syntyi yhteensä 1 064 suomenhevosta. Suomessa hevoset ovat perheenjäseniä  ja varsojen kasvatus elämäntapavalinta.  Kotimaassa kasvatetun hevosen ostaminen jättää hevosen hankintaan käytetyt eurot Suomeen, tukee kotimaista hevostaloutta ja edistää vastuullista suomalaista hevosjalostustyötä.

”Varsan syntymä on aina hyvin erityinen tapahtuma. Etukäteen koettava jännitys ja odotus, joka huipentuu ensimmäisten päivien huimaan kehitykseen. On hienoa, että pääsemme yhteistyössä Levanderien kanssa mahdollistamaan suomenhevosvarsojen elämän seuraamisen livenä ihan jokaiselle,” Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää iloitsee.

Nevan Karamellin ja muiden suomenhevosystävien kuulumisia seurataan viikoittain Suomen Hippoksen hevoskasvatuksen somekanavilla.

Varsaliven tukena Suomen Hippos jakaa kanavissaan kesäkuun ajan tietoa varsomisesta ja hevosen kasvattamisesta.

Varsaliven mahdollistaa Biofarm ja Black Horse –hevosrehut

Onnistuneen varsomisen valmistelut tehdään hyvissä ajoin, ja osa tätä on ruokinnan huomioiminen. Emätamman ruokintaan on panostettava ajoissa jo talvella, jotta syntyvä varsa saa elämälleen onnistuneen alun. Varsaliven mahdollistaa Levaderinkin tilalla käytössä olevat Biofarmin Black Horse -hevosrehut. Tiina Levander käyttää varsovilla tammoilla mm. seleeniä jälkeisten tuloa helpottamaan.

“Tamman ruokinnassa on ensisijaisesti tärkeimpänä tekijänä laadukkaat perusrehut. Sen lisäksi tarvitaan riittävästi lysiiniä sisältävä proteiinirehu sekä heinän pitoisuuksien mukainen kivennäis- ja vitamiinitäydennys. Varsomisen onnistumiseen voidaan vaikuttaa lisäksi E-vitamiinitäydennyksellä, joka sisältää suositellun määrän seleeniä. Erittäin tärkeää on huolehtia riittävästä ja puhtaasta juomavedestä sekä emälle että syntyneelle varsalle. Näin varmistetaan tamman riittävä maidontuotanto ja varsan elimistön totuttaminen vähitellen kiinteään ruokaan”, Biofarmin hevostuotteiden tuoteasiantuntija Arto Lindqvist kertaa tammoille tärkeiden lisäravinteiden tarvetta.

WWW.HIPPOS.FI/VARSALIVE

Varsalive lyhyesti 

  • * Varsalivessä seurataan suomenhevostamma Nevan Karamellia ja sen varsallisia suomenhevosystäviä
  • * Varsaliveä kuvataan 24/7 Tinden Tallilla Virroilta, Äijännevan kylästä.
  • * Tammat ovat tottuneet kameroihin ja varsomista valvotaan. Lähetys on äänetön.
  • * Varsomisen lähestyessä tamman riimuun asennetaan varsomishälytin, jossa välkähtää pieni merkkivalo tasaisin väliajoin
  • * Varsomiskarsinan koko on 12m²
  • * Varsakamera suljetaan, jos varsomisessa havaitaan ongelmia, jotta tilanteessa toimivilla on työrauha.
  • * Varsan ja Karamellin kuulumisia julkaistaan viikoittain Hevoskasvatuksen somekanavilla.
  • * Varsaliven hevosia seurataan 7.6.2022 alkaen aina juhannukseen saakka, ensin tallista ja sitten laitumelta.
  • * Varsaliveä voi seurata Suomen Hippoksen YouTube -kanavalla.
  • * Varsaliven mahdollistaa Biofarm ja Black Horse -hevosrehut.

Varsaliven löydät osoitteesta www.hippos.fi/varsalive

Tinden Tallin toimitaan voit tutustua osoitteessa  www.tindentalli.fi

Black Horse -hevosrehut löydät osoitteesta www.biofarm.fi/content/fi/52/2/0/207/Hevoset.html