Hyppää sisältöön

Tammapalkkiot vuodelta 2023 haettava 15.10. mennessä

Tammapalkkiot ovat yksi osa hevoskasvatuksen kannusteista. Tammapalkkioiden tavoitteena on kannustaa laadukkaiden tammojen siitoskäyttöä. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Tammapalkkioita maksetaan vuonna 2023 syntyneestä, Suomen Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan merkitystä varsasta, jonka isäori on jalostusarvosteltu ja hyväksytty jalostusarvostelussa rodun vaatimusten mukaisesti. Tammapalkkioiden perusteena käytetään erilaisia tuloksia. Osa tammapalkkioista myönnetään automaattisesti ja osa hakemusten perusteella. Hakemukset on toimitettava kilpailemattomien ja ulkomailla raviuransa kilpailleiden lämminveristen ravihevosten sekä kilpailutulosten perusteella palkittavien suomenhevosratsujen ja lämminveristen ratsuhevosten osalta Suomen Hippokseen 15.10. mennessä. 

Tammapalkkion saamiseksi varsa tulee olla ilmoitettu syntyneeksi kasvattajasitoumuksella syntymävuonna 30.9. mennessä. Tammakohtainen palkkio on suomenhevosilla, lämminverisillä ravi- ja ratsuhevosilla 500 euroa, poneilla, islanninhevosilla ja vuonohevosilla 400 euroa. Tammapalkkio maksetaan varsan kasvattajalle.

Hevoset, joista hakemukset tulee toimittaa 

 • ratsusuunnan suomenhevoset: kilpailutulosten perusteella palkittavat
 • lämminveriset ravihevoset: tammat, joilla ei ole BLUP-jalostusindeksiä Suomessa. Näiden tammojen valinnassa painotetaan sukua ja mahdollisia jälkeläisnäyttöjä. Jalostusvaliokunta vahvistaa valittavat tammat.
 • lämminveriset ratsuhevoset: Tammalla tulee olla vähintään jalostusohjelman mukaiset *-suoritusluokkamerkinnän vaatimusten mukaiset kilpailunäytöt.

Muille kuin edellä mainituille tammapalkkioon oikeutetuille tammoille palkkiota ei tarvitse hakea erikseen, vaan tammat otetaan lasketaan mukaan automaattisesti. Tammapalkkiota ei voida myöntää määriteltyjen kriteerien ulkopuolelta. Hakemuksen voi toimittaa sähköpostin liitteenä.

Tammapalkkioanomus, lämminveriset ravihevoset (pdf) 

Tammapalkkioanomus, ratsut ja suomenhevosratsut (pdf)

 

Lisätietoja: 

R-, P- ja T-suunnansuomenhevoset
Soila Lehmusvaara, puh. 020 760 5253, soila.lehmusvaara@hippos.fi

J-suunnan suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset
Tommi Lähdekorpi, puh. 040 628 1422, tommi.lahdekorpi@hippos.fi

Lämminveriset ratsuhevoset, ponit ja islanninhevoset
Sanna Uotila, puh. 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi

Tammapalkkio – Hippos

 

Lajikohtaiset palkkioperusteet 

SUOMENHEVOSET

J-suunta 

Juoksijasuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan 130 tammalle.

 1. kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat,
 2. 20 tammaa valitaan voittosumman mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, voittosumman minimi kuitenkin 50 000 e,
 3. Loput palkittavat tammat valitaan varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

R-suunta 

Perusteet: Ratsusuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan 40 tammalle.

 1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat,
 2. 20 tammaa valitaan Suomen Ratsastajainliiton aluetason ja kansallisen sekä kansainvälisen tason kilpailutulosten perusteella paremmuusjärjestyksessä hakemusten mukaan,
 3. Loput palkittavat tammat valitaan jalostusarvostelun käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehtyviimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Jalostusarvostelun ajankohtaa ei muutoin ole rajoitettu.

T- ja P-suunta  

Työ- ja pienhevossuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan molempien jalostussuuntien osalta 10 tammalle. Jos palkittavia ei toisella suunnalla ole riittävästi, palkitaan vastaavasti toisen suunnan tamma.

 1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat,
 2. Loput palkittavat tammat valitaan jalostusarvostelun käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvonperusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Jalostusarvostelun ajankohtaa ei muutoin ole rajoitettu.

LÄMMINVERISET RAVIHEVOSET

Lämminveristen ravihevosten tammapalkkio maksetaan 130 tammalle.

 1. 30 tammaa valitaan voittosumman mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, voittosumman minimi kuitenkin 50 000 e,
 2. 10-20 tammaa hakemusten perusteella. Tammoilla ei ole BLUP-jalostusindeksiä Suomessa. Näiden tammojen valinnassa painotetaan sukua ja mahdollisia jälkeläisnäyttöjä. Jalostusvaliokunta vahvistaa valittavat tammat.
 3. Loput tammoista valitaan varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

Tamman tulee olla merkitty pysyvästi Suomen rekisteriin ennen varsan syntymää. Varsan tulee olla oikeutettu FI-kilpailustatukseen.

 

LÄMMINVERISET RATSUHEVOSET JA RATSUPONIT

Palkitaan yhteensä 100 ratsuhevostammaa, sisältäen enintään 20 ratsuponitammaa.

 1. Kaikki jälkeläisistään Valio- tai A-palkitut tammat.
 2. Enintään 20 tammaa kilpailutulosten perusteella hakemuksella. Tammalla tulee olla vähintään jalostusohjelman mukaiset *-suoritusluokkamerkinnän vaatimusten mukaiset kilpailunäytöt.
 3. Loput tammat palkitaan jalostusarvostelun rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä.

PONIT, ISLANNINHEVOSET JA VUONOHEVOSET

Palkitaan yhteensä 100 tammaa.

 1. Kaikki jälkeläisistään Valio tai A-palkitut tammat
 2. Loput tammat palkitaan jalostusarvostelun rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä.
 3. Jokaisen rodun palkittava tammamäärä lasketaan suhteuttamalla rodun astutusmäärä kaikkien palkittavien rotujen kokonaisastutusmäärään. Mikäli jossakin rodussa ei ole riittävästi syntyneitä varsoja, jaetaan ylimääräiset paikat muille roduille.
 4. Varsan isän tulee olla jalostusarvosteltu ja hyväksytty kantakirjan sääntöjen mukaan.
 5. Islanninhevostamman tulee olla kokonaisarvosteltu. Ulkomailla jalostusarvosteltujen islanninhevostammojen FEIF-arvostelun tulee olla vahvistettu Suomessa (toimistokäsittely).

Tammapalkkiot maksetaan hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä osuudesta Veikkaus Oy:n tuotosta Maa- ja metsätalousministeriön kautta. Uuden järjestelmän mukaisia tammapalkkioita on maksettu vuodesta 2020 lähtien.

 

*julkaistu ensimmäisen kerran 19.9.2023