Hyppää sisältöön

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelykausi käynnistyy syyskuussa 

Kuvituskuva näyttelyistä, hevonen lautakunnan edessä

Varsa rakennearvostelussa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelyiden järjestämisestä vastaavat alueelliset hevosjalostusliitot. Näyttelyiden syyskausi käynnistyy 11. syyskuuta Kajaanin ja Turun näyttelyillä, joiden ilmoittautuminen päättyy 27. Elokuuta. Näyttelykalenterin löydät kokonaisuudessaan Hippoksen Heppa-järjestelmästä.

 

Ilmoittautuminen ja näyttelymaksu

Näyttelyihin ilmoittaudutaan Heppa-järjestelmän kautta. Heppaan kirjaudutaan sisään Oma Talli -tunnuksilla, jolloin näyttelykalenterissa oleva ilmoittaudu linkki on aktiivinen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on noin kaksi viikkoa ennen näyttelyä. Voit myös ilmoittautua puhelimitse tai sähköpostitse näyttelyn järjestävään hevosjalostusliittoon. Hevosjalostusliittojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta hevosjalostusliitot.fi/yhteystiedot 

Näyttelymaksu maksetaan ennakkoon hevosjalostusliiton tilille näyttelyn järjestäjän ohjeen mukaisesti. Näyttelymaksu on vuonna 2021 varsoilta 30 € ja tammoilta 100 €.

Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärin todistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua.

 

Täytyykö hevosen olla rokotettu kilpailusääntöjen mukaan? 

Näyttelyyn osallistuvilta hevosilta ei edellytetä ravi- tai ratsastuskilpailujen mukaisia rokotuksia, mutta voimassa olevia rokotuksia suositellaan vahvasti. Rokotuksia ei tarkasteta näyttelypaikalla. Näyttelyiden kaltaisissa hevosten kokoontumisissa on olemassa aina tartuntatautiriski. Suojaamalla oman hevosesi rokotuksilla suojaat myös muita osallistujia. Muistathan, että näyttelypaikalle saa tulla ainoastaan terveen hevosen kanssa.

 

Minkä hevosen voin ilmoittaa näyttelyyn? 

Hevosjalostusliittojen järjestämissä näyttelyissä arvostellaan suomenhevosia ja lämminverisiä ravihevosia. Pääosin kaikissa hevosjalostusliittojen järjestämissä näyttelyissä arvostellaan sekä tammoja että varsoja, mutta on myös muutamia pelkkiä tamma- tai varsanäyttelyitä. Tiedot löytyvät näyttelykalenterista. Varsoista arvostellaan niin tamma-, ori- kuin ruunavarsatkin. Varsan voi esittää syyskauden näyttelyissä vain kerran.

 

Minkä ikäisen varsan voin ilmoittaa? Entä mille suunnalle voin esittää suomenhevosvarsani? 

Varsoista osallistumisoikeus on 1–2-vuotiailla lämminverisillä ja 1–3-vuotiailla suomenhevosvarsoilla. Arvosteluun voivat osallistua niin tamma-, ori- kuin ruunavarsatkin.

Suomenhevosvarsan voi arvostella mille tahansa suunnalle missä tahansa näyttelyssä. Näyttelykalenterin sarakkeessa oleva arvosteltavat suunnat -tieto koskee ainoastaan tammojen jalostusarvostelusuuntia. Varsan omistaja valitsee itse sen suunnan, jolle haluaa suomenhevosvarsansa arvosteltavan (juoksija, ratsu, pien, työ). Suomenhevosvarsaa, joka on rekisteröity ilman ravikilpailuoikeutta, ei voida arvostella juoksijasuunnalle. Mikäli olet epävarma mille suunnalle haluat varsasi esittää, voit näyttelypaikalla antaa arvostelun alkaessa lautakunnan päättää varsallesi sopivimman suunnan.

 

Mitä näyttelyssä tapahtuu? 

Näyttelyssä hevosesta otetaan ensin mitat ja tarkastetaan purenta sekä arvostellaan kaviot. Varsoilta mitataan säkä- ja lautaskorkeus, jalostusarvosteltavilta tammoilta otetaan lisäksi muita mittoja jalostusarvostelusuunnan mukaisesti. Orivarsoilta tarkastetaan kivekset. Olethan totuttanut varsasi käsittelyyn, jotta lautakunta saa turvallisesti tarkastettua hevosen.

Rakennearvostelussa hevonen esitetään lautakunnalle maasta käsin. Tavallisesti hevonen esittää ensin liikkeensä, jonka jälkeen se asetetaan seisomaan lautakunnan eteen. Kun hevonen seisoo, tulee harjaton puoli olla lautakuntaa kohti. Liikkeet (käynti ja ravi) esitetään näyttelypaikasta riippuen joko kolmiolla tai suoralla. Lautakunta ohjeistaa mitä missäkin vaiheessa tulee tehdä.

Jalostusarvosteltaville tammoille kuuluu lisäksi suorituskokeita. Rakennearvostelun ja suorituskokeiden järjestys voivat vaihdella, riippuen siitä, miten kunkin näyttelyn aikataulu saadaan rakennettua sujuvaksi.

 

Varsan liikkeiden esittäminen ajaen 

Suurimmassa osassa näyttelyitä on mahdollista esittää varsojen liikkeitä ajaen. Näyttelykalenterista löydät tiedon missä näyttelyissä tämä on mahdollista.

Liikkeensä voivat esittää ajaen 2-vuotiaat lämminverivarsat ja 2–3-vuotiaat suomenhevosvarsat arvostelusuunnasta riippumatta. Voit siis esittää esimerkiksi ratsusuunnalle arvosteltavan varsan liikkeet halutessasi ajaen.

Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset. Ohjastajan on käytettävä kypärää, turvaliivin käyttöä suositellaan. Ohjastajalta ei vaadita ajolupakorttia. Ohjastaja on vastuussa siitä, että hänellä on asianmukaiset varusteet. Kärryiksi suositellaan kilpa- tai hiittikärryjä, mutta valmennuskärrytkin käyvät.

Ajaen esittämistä varten varsalla tulee olla voimassa Hippoksen kilpailuvakuutus. Kun ilmoitat, että varsan liikkeet esitetään ajaen, lähetetään vakuutuksesta lasku Hippoksesta. Kilpailuvakuutus maksaa 76 € (1.10. lähtien 45 €) ja on voimassa vuoden loppuun.

 

Tamman jalostusarvostelu ja rakennetarkastus 

Aikuiset tammat (vähintään 3-vuotiaat lämminveriset ja vähintään 4-vuotiaat suomenhevoset) voivat osallistua jalostusarvosteluun tai rakennetarkastukseen (suomenhevoset). Jalostusarvostelua koskevat minimivaatimukset löydät rodun jalostusohjesäännöstä. 

Jalostusarvosteluun liittyy suomenhevosilla suorituskoe, josta löydät lisätietoa Jalostusohjesäännön liitteestä 1 . Lämminverisillä ravihevostammoilla ajokoe on vapaaehtoinen.

Näyttelykalenterin sarakkeesta arvosteltavat suunnat löydät tiedon siitä mille suunnille suomenhevostamman voi missäkin näyttelyssä jalostusarvostella. Rakennetarkastuksen voi tehdä mille tahansa suunnalle missä tahansa näyttelyssä.

 

Turvallisesti näyttelyssä – huolehdithan hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä

  • Tamma- ja varsanäyttelyissä noudatetaan koronaan liittyen voimassa olevia paikallisia koronarajoituksia sekä seuraavia toimintatapoja:
  • Näyttelypaikalle saa tulla vain terveenä ja oireettomana.
  • Muista turvaväli 1–2 m muihin osallistujiin, myös tuttuihin.
  • Huolehti hyvästä käsihygieniasta ja tarvittaessa yski hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan
  • Mittauspaikalla on kerrallaan yksi hevonen, seuraava odottaa ulkona. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä mittaustilanteessa ja kaikissa lähikontakteissa.
  • Näyttelyn toimihenkilö käyttää mittaustilanteessa maskia ja vaihtaa kertakäyttöiset hanskat jokaisen asiakkaan jälkeen.

 

Lisätietoja 

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt

www.hevosjalostusliitot.fi

 

Soila Lehmusvaara, jalostusassistentti, Suomen Hippos

Puh. 020 760 5253

soila.lehmusvaara@hippos.fi