Hyppää sisältöön

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelykalenteri julkaistu 

Näyttelykalenteria tullaan täydentämään kevään aikana, kun järjestävät hevosjalostusliitot saavat loputkin näyttelypaikat sovittua. Kuva Maisa Hyttinen

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten vuoden 2024 näyttelykalenteri on julkaistu Heppa-järjestelmässä. Kalenterista löydät näyttelyiden päivämäärät ja paikkakunnat, viimeiset ilmoittautumispäivämäärät sekä tammojen jalostusarvostelusuunnat. Kalenteri täydentyy kevään aikana.  

 

Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyyn 

Tamma- ja varsanäyttelyihin ilmoittaudutaan viimeiseen ilmoittautumispäivään (noin kaksi viikkoa ennen näyttelyä) mennessä ensisijaisesti Heppa-järjestelmän kautta Oma Talli -tunnuksilla. Ilmoittautumisen voi tehdä myös näyttelyn järjestävään hevosjalostusliittoon.

 

Arvosteltavat hevoset ja osallistumisoikeus 

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten varsanäyttelyissä arvostellaan 1–3-vuotiaita suomenhevosvarsoja ja 1–2-vuotiaita lämminverivarsoja. Suomenhevosvarsa voidaan arvostella missä tahansa näyttelyssä mille tahansa suunnalle (juoksija J, ratsu R, pienhevonen P, työhevonen T). Näyttelykalenterissa olevat suunnat koskevat tammojen jalostusarvostelusuuntia. Näyttelyyn saavat osallistua niin tamma-, ori- kuin ruunavarsatkin. Varsan osallistumiskertojen määrää näyttelyihin ei ole rajoitettu. Lämminveri- ja suomenhevostammat saavat osallistua jalostusohjelman vaatimusten mukaisesti. 

 

Osallistumismaksu

  • Varsat 40 €
  • Lv-tammat ajokokeella sekä J- ja Tk-suunnan suomenhevoset 120 €
  • R-, P- ja T-suunnan suomenhevostammat 140 €
  • Lv-tammat ilman ajokoetta ja sh-tamman rakennetarkastus 100 € 

Osallistumismaksu maksetaan viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä näyttelyn järjestävän hevosjalostusliiton tilille. Tilinumeron löydät näyttelykalenterin lisätiedoista. Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärintodistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua. 

 

Varsojen liikkeiden esittäminen ajaen 

Näyttelykalenteriin on merkitty näyttelyt, joissa 2- ja 3-vuotiaiden varsojen liikkeet on mahdollista esittää ajaen. Liikkeiden esittäminen ajaen on vapaaehtoista ja se edellyttää kilpailuvakuutuksen ottamista. Vakuutuksen hinta on 87 € koko vuodelle tai vaihtoehtoisesti 20 €/näyttely. Vakuutusmaksu laskutetaan Hippoksesta ja se tulee olla maksettuna ennen näyttelyä. Ilmoittaessaan varsan esittämään liikkeet ajaen, omistaja sitoutuu maksamaan kilpailuvakuutuksen. 

Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset, poikkeuksena myös hiitti- ja koppakärryt ovat sallittuja. Tuomaristo näkee liikkeet parhaiten kilpa- tai hiittikärryillä ajettaessa. Ohjastajan on käytettävä kypärää, turvaliivin käyttöä suositellaan. Ohjastajalta ei vaadita ajolupakorttia. Ohjastaja on vastuussa siitä, että hänellä on asianmukaiset varusteet. 

 

Käyttösuunnan (Tk) orinäyttelyt 

Tamma- ja varsanäyttelyiden yhteydessä jalostusarvostellaan myös käyttösuunnan oriit erikseen nimetyissä näyttelyissä. Näyttelyt ovat pääasiassa merkitty kaksipäiväisiksi, toisena päivänä jalostusarvostellaan tammat ja oriit ja toisena varsat. Mikäli hevosmäärä jää vähäiseksi, voidaan näyttely pitää yksipäiväisenä. Mikäli näyttely järjestetään yksipäiväisenä, tiedotetaan siitä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään heti tammojen ja varsojen viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen. 

 

Näyttelyiden rokotussäännöt 2024 

1.1.2024 alkaen Hippoksen tamma- ja varsanäyttelyihin, sekä oriiden jalostusarvostelutilaisuuksiin osallistuvilla hevosilla ja poneilla tulee olla Hippoksen näyttelysääntöjen mukaisesti voimassa oleva rokotussuoja hevosinfluenssaa vastaan. 

  • Kalenterivuonna 2024 1-vuotiaaksi kääntyvällä tai sitä vanhemmalla hevosella tai ponilla tulee olla vähintään kaksi perusrokotetta annettuna.
  • Toinen perusrokote tulee antaa 21–92 vrk:n kuluessa ensimmäisestä perusrokotteesta.
  • Viimeisimmän rokotteen antamisesta tulee olla kulunut vähintään 5 vrk ja enintään 365vrk. 

 

 Lisätietoja: 

Näyttelykalenteri

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot 

Varsanäyttelysäännöt 

Jalostusohjelmat

Näyttelyt Hippoksen nettisivuilla 

Varsojen palkitsemisrajat 

 

Ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelykalenteri julkaistaan viikolla 9.