Hyppää sisältöön

Nuorten hevosten festivaaleilla ratsuhevosten superviikonloppuna 62 laatuarvostelustarttia

Laatuarvostelussa nähdään tulevaisuuden tähtiä ja Suomen parhaita urheiluhevosia. Tapahtuman kumppanina Oriasema Helasuo.

Laatuarvostelu tarjoaa mahdollisuuden päästä aloittelemaan kilpauraa huipputuomareiden silmien alla. Koesuoritus ja rakenteen arviointi antavat hyvän kokonaiskuvan nuoren hevosen ominaisuuksista sen tulevaa uraa ajatellen. Lisäksi tapahtumassa on jaossa sekä rahapalkintoja omistajalle että kasvattajapalkintoihin oikeuttavia kasvattajapisteitä. Nuorten hevosten festivaaliviikonloppuna kilpaillaan myös useita muita nuorten luokkia niin koulu- kuin estekentillä. Lisäksi perjantaina nautitaan myös FWB-yhdistyksen järjestämänä Hippoksen tamma- ja varsanäyttelystä Derbykentällä.

Ypäjän Hevosopistolla kilpailtavaan Laatuarvosteluun ilmoittautui yhteensä 62 ratsukkoa, joista kuusi osallistuu kenttähevosten, 22 estehevosten ja 34 kouluhevosten arvosteluun. Kenttähevosten Laatuarvostelu kilpaillaan perjantaina 18.8. alkaen klo 8:00 Derbykentällä. Estehevosten vuoro on perjantaina 18.8. alkaen klo 12:00 ja askellajihevosten sunnuntaina 20.8. klo 11:00 alkaen juhlakentällä. Laatuarvostelu järjestetään Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja vuoden 2023 Laatuarvostelua, Breeders Prizea sekä 5-vuotisderbyä on mahdollista seurata livelähetyksenä NHF-viikonloppuna.

Suorat lähetykset ja lähetysten tallenteet: haven.fi/live

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Laatuarvostelussa hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikkaa, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista. Tänä vuonna Laatuarvosteluun osallistuvat tammat saavat halutessaan myös jalostusarvostelun.

TuomaritLaatuarvostelun 2023 tuomareina nähdään oman lajinsa rautaisia ammattilaisia niin kotimaasta kuin ulkomailta. Askellajihevosten suorituksia arvostelemassa ovat SRL:n kansallisen tason GP-tuomari, I- ja II-tason valmentaja sekä FWB-hevoskasvattaja Anne-Mari Pekonen Suomesta ja kansainvälisesti tunnettu kouluratsastustuomari ja -valmentaja sekä mm. SWB orilautakunnan asiantuntija Frenk Jespers Hollannista. Estehevosia tuomaroivat puolestaan entinen kansainvälisen tason kilparatsastaja, valmentaja ja Master -ratsastukseno­pettaja Carl-Harry Frey sekä kansainvälinen esteratsastaja, nuorten estehevosten asiantuntija Erin Characlis. Kenttähevosia arvostelee niin ikään Carl-Harry Frey ja Anne-Mari Pekonen yhteistyössä ratsastuksenopettaja, kenttäratsastuksen erikoisammattivalmentaja ja agrologi Maria Möllerin kanssa. Rakennetuomareina toimivat vuosien kokemuksella mm. FWB-orilautakunnan puheenjohtaja Anna Pajanen yhdessä Soila Ristimäen ja Heidi Sihvon kanssa.

LÄHTÖLISTAT 

PERJANTAI
8:00 Kenttähevosten laatuarvostelu     Sukutiedot Lähtölista
10:00 Tamma- ja varsanäyttely               Sukutiedot Aikataulu
12:00 Estehevosten laatuarvostelu         Sukutiedot Lähtölista
SUNNUNTAI
11:00 Askellajihevosten laatuarvostelu Sukutiedot Lähtölista