Hyppää sisältöön

Miksi puhutaan hyvinvoinnista, kun puhutaan jalostuksesta?

Jalostuspäivien teemana on tänä vuonna hevosten hyvinvointi. Jalostuksen merkitystä hevosen yksilöllisen hyvinvoinnin tai vaikkapa kilpailuterveyden kannalta pohditaan Kouvolassa 16.–17.3. monipuolisen asiantuntijajoukon voimin. Tervetuloa mukaan myös streamin kautta!

”Jalostus perustuu hyvinvointiin – ja hyvinvointi onnistuneisiin jalostusvalintoihin. Vastuullisuuden ja kestävyyden näkökulmasta ei ole toista ilman toista”, tiivistää Suomen Hippoksen jalostusvastaava Susanna Back.

Ohjelmassa on asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi luvassa käytäntöä: Jalostuspäivät jalkautuvat paikan päällä Kouvolassa kaviouralle seuraamaan, miltä ravihevosen ohjastuntuma käytännössä ja biomekaanisin mittarein mitattuna näyttävät. Hyvinvoinnin monitorointiin perehdytään myös tuoreen hevosen hyvinvointimittariston ja Hyvä Talli -työkalun kautta.

Hyvinvointi edellä tehdyt jalostusvalinnat luovat kestävää laatua:

  • vain terve ja hyvinvoiva hevonen suorittaa omalla, geneettisen potentiaalinsa määräämällä huipputasollaan
  • yksilön rakenne- ja luonneominaisuuksien perusta rakennetaan jo jalostusvalintavaiheessa
  • kestävän ja laadukkaan hevosurheilun ytimessä on fyysisesti ja psyykkisesti  tehtäväänsä sopiva hevonen
  • periytymiseen perehtyminen on satsaus tulevaisuuteen

”Jalostuspäivien ohjelma on koottu palvelemaan niin jalostukseen jo perehtyneitä kuin kasvatuksesta ja kilpaurheilusta kiinnostuneita yli lajirajojen. Tänä vuonna painopiste on niissä mekanismeissa, joilla periytyminen ja perinnöllisyys tutkimuksen valossa ja konkreettiset jalostusvalinnat käytännössä rakentavat perustaa hevosyksilön hyvinvoinnille ja urheiluhevosen suorituskyvylle.”

Myös keskustelulle ja ajatuksenvaihdolle on Jalostuspäivillä varattu aikaa – Lauri Hyvösen vetämät asiantuntijahaastattelut ja paneelikeskustelu avaa jalostuksen kestävyysnäkökulmaa muun muassa urheiluhevosen valmentamisen ja omistamisen kannalta.

Katso Jalostuspäivin tarkempi ohjelma, osta lippu paikan päälle oikealla näkyvästä Osta lippuja -painikkeesta (13.3. mennessä!) tai seuraa mielenkiintoista ohjelmaa streamin kautta!

Kurkkaa Jalostuspäivien sisältötärpit ohesta – ja tule mukaan!

Luonne ja käytös – jalostuksen ja koulutuksen yhteissummapeliä

Kilpahevosen motivoiminen vahvisteilla ja lajityypillisen käyttäytymisen huomiointi treeni- sekä kilpatilanteissa, Anna Kilpeläinen, PedaEquest

Hevosen luonteen ja käytöksen peritytyvyys on monitahoinen ja haastava tutkittava. Luonne ja käytös ovat asioita, jotka on valittu yhdeksi tärkeäksi jalostusarvostelukriteeriksi. Kiinnostavia kysymyksiä ovat mitä ”hyvä luonne” on, ja paljonko hevosen käytökseen ja sitä kautta hyvinvointiin voi koulutuksella vaikuttaa. Myös kilpahevoset ovat hevosia, joiden lajinmukainen käyttäytyminen ja genetiikka tulee ottaa huomioon.

Tuotos ja tulos syntyvät tutkituilla jalostusvalinnoilla

Tuotos, terveys ja rakenne – lypsykarjan jalostuksesta ajatuksia kestävään hevosjalostukseen, kehitysagronomi ja sovelluspäällikkö Terhi Vahlsten, Faba

Nautapuolella on kansainvälisesti tehty paljon jalostustutkimusta nimenomaan tuottavuuteen ja rakenteeseen liittyen. Ominaisuuksien korrelaatiot keskenään ovat isossa roolissa. Tuottavuus on ehdottomasti hyvinvoinnin mittari – ja samat lainalaisuudet ovat hyödynnettävissä hevosjalostuksessa. Genomisen valinnan kautta tehtävä jalostusvalinta on vienyt lypsykarjajalostuksen täysin uuteen aikaan – kannatettava suunta hevosjalostuksessakin!

fbt

Biomekaaninen mittausteknologia hyvinvoinnin ja jalostuksen tukena

Ohjastuntuman mittaaminen sekä vaikutus ravihevosen hyvinvointiin, Niina Kirjorinne, KJR Equitation.

Urheiluhevosen fysiikka ja biomekaniikka rakentuvat sen perinnöllisten rakenne- ja liikeominaisuuksien pohjalle. Tämän päivän tutkimus ja käytännön mittaussovellukset antavat jalostukselle arvokasta lisäinfoa hevosen rakenteen vaikutuksesta liikkeeseen ja sitä kautta esimerkiksi varusteiden optimoinnista tukemaan hevosen luonnollista voimantuottoa.