Hyppää sisältöön

Kevään 2022 aikana jalostukseen hyväksyttiin seitsemän uutta käyttösuunnan suomenhevosoritta

Kuvassa kaikkien hyväksyttyjen oriiden rakennekuvat

Historian ensimmäisiä Tk-suunnan oriita jalostusarvosteltiin tänä kevään tamma- ja varsanäyttelyiden yhteydessä. Uusia jalostusoriita hyväksyttiin yhteensä seitsemän. 

”Oli positiivinen yllätys, että näkemäni oriit olivat oikein hyvä tyyppisiä, käyttösuunnalleen laadukkaita ja hyvin tehtäviinsä valmisteltuja”, Suomen Hippoksen puheenjohtajatuomarina toimiva Jenni Timlin kiittää oriiden taustavoimia.  

”Toivottavasti ensi vuonna näemme vielä enemmän käyttösuunnan oriita jalostusarvostelussa, sillä tämän kevään perusteella peruskoulutettu ja perusasiat osaava ori selvittää käyttökokeen helposti. Suosittelen käyttösuunnan jalostusarvostelua kaikille kotisiitoksessakin jo astuville oriille” Timlin päättää.  

Oriiden jalostusarvostelut ja rakennekuvat löytyvät Heila -jalostusjärjestelmästä.  

Ajettavuuskoe: 

Aika-Ajo (Suikun Ralli – Aikansa Tähti, Tähti-Vokker)  

Multi Tähti (Tähti-Vokker – Suskatar, Patrik)  

Vires (Viesker – Tuile, Turo)  

Ratsastettavuuskoe:  

Lennon Helori (Lennon Poika – Ruskan Helmi, Rallaus) 

Kalla Huuakotti (Silvolan Hemminki – Kallis, K.M. Nopsa) 

Kikan Sälli (Joihuri – Kihin Kikka, Kihin-Muisto)  

Valkeakuulas (Voiveikko – Kadelma Kuu, Feeliks Kuu)  

 

Suomenhevosen jalostusohjelma uudistui vuonna 2022 ja suomenhevosten työsuunta laajennettiin työ- ja käyttösuunnaksi. Käytössä olleet jalostussuunnat toteuttavat edelleen suoritushevosjalostusta, samalla kun käyttösuunta tuo laajennettua pohjaa monimuotoisuuden säilyttämiseen. Suomenhevosten suljetussa populaatiossa on erittäin tärkeää, että jalostukseen käytettävät yksilöt ovat terveitä. Käyttösuunnan oriiden arvostelussa korostuvat oriin terveyden lisäksi erityisesti toimivuus ja luonne. 

 

Uutinen 22.4.2022: Suomenhevosten käyttösuunta – mahdollisuus oriin uudenlaiseen jalostusarvosteluun