Hyppää sisältöön

Jälkeläispalkintoanomukset, jalostusarvostelupalkintokorotukset sekä suoritusluokkamerkkihakemukset toimitettava 31.1. mennessä

Kuvassa infograafi hevoskasvatuksen tuista

Jalostushevosille ja –poneille voidaan myöntää jälkeläispalkintoja ja jälkeläisarvokirjaimia jälkeläisten kilpailu- ja näyttelytulosten perusteella. Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten jalostusarvostelupalkinto voidaan korottaa kilpailusuoritusten perusteella. Poneille ja lämminverisille ratsuhevosille voi suoritusten perusteella anoa suoritusluokkamerkkejä. Kaikki edellä mainitut anomukset vuodelta 2023 tulee toimittaa Suomen Hippokseen 31. tammikuuta 2024 mennessä.

Jälkeläispalkitsemiset ja suoritusluokkamerkit sekä jalostuspalkinnon korotukset myönnetään hakemusten perusteella. Juoksija- ja työhevossuunnan suomenhevosten sekä lämminveristen ravihevosten jalostusarvostelupalkintojen korotukset ja jälkeläispalkinnot käsitellään automaattisesti, ratsu- ja pienhevossuunnan suomenhevosten osalta jalostuspalkinnon korotukset sekä jälkeläispalkinnot tulee anoa. Hakemukset voi toimittaa skannattuna sähköpostin liitteenä tai postitse. Rodun mukaan hakemukset käsitellään Suomen Hippoksen Jalostusvaliokunnassa tai Ratsu- ja ponivaliokunnassa. Valiokunnat käsittelevät hakemukset kokouksissaan helmi-/maaliskuussa 2024. 

Hakemukset voi toimittaa postitse tai sähköpostin liitteenä joko skannattuna tai riittävän tarkkana valokuvana.

JÄLKELÄISPALKINTOANOMUKSET 

Jalostusarvosteltu tai rakennetarkastettu hevonen/poni voidaan palkita jälkeläispalkinnolla, mikäli jälkeläisten jalostusohjelman mukaiset jalostusarvostelu- ja kilpailutulosvaatimukset täyttyvät. Suomenhevosen ei tarvitse olla jalostusarvosteltu samalle suunnalle kuin mistä se palkitaan jälkeläispalkinnolla, vaan esim. juoksijasuunnan hevonen voidaan palkita ratsusuunnan jälkeläisistään. 

Suomenhevosten jalostusohjelma 
Kohta 8.6. 

Lämminveristen ravihevosten jalostusohjelma
Kohta 7.4. 

Ratsujen ja ponien jälkeläisarvostelu 

Jälkeläispalkintoanomus, suomenhevoset (PDF) 

Jälkeläispalkintoanomus, ratsut ja ponit (PDF) 

 

SUOMENHEVOSTEN JALOSTUSARVOSTELUPALKITOKOROTUKSET 

Jalostusarvostelupalkintoa voi korottaa kilpailusuorituksilla. Suomenhevosilla jalostusarvostelukorotukset ja jälkeläispalkinnot on anottava ratsu- ja pienhevossuunnan hevosille. Juoksija- työhevossuunnan sekä lämminveristen ravihevosten palkinnot korottuvat automaattisesti. Suomenhevosten kilpailutulokset tulee olla ratsusuunnalla vähintään kansallisista kilpailuista ja pienhevossuunnalla vähintään aluekilpailuista. Kilpailutulosten saavuttamiseen ei ole aikarajoitusta. Lisätietoa jalostusarvosteluluokkien korotuksesta suomenhevosille löytyy jalostusohjelmasta.  

Jalostusarvostelupalkintokorotusanomus, suomenhevoset (PDF) 

SUORITUSLUOKKAMERKIT

Jalostusarvostelluille lämminveriselle ratsuhevoselle ja ponille voi anoa kilpailutulosten perusteella suoritusluokkamerkkiä. 

Ratsuhevosten ja ponien suoritusluokkamerkit 

Suoritusluokkamerkkianomus (PDF) 

 

Lisätiedot ja hakemusten toimitus:
Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset: Soila Lehmusvaara, soila.lehmusvaara@hippos.fi, p. 020 760 5253
Ratsut ja ponit: Sanna Uotila, sanna.uotila@hippos.fi p. 020 760 5257