Hyppää sisältöön

CEM-tartunta todettu islanninhevostammalla ja -oriilla – muistathan ottaa CEM- ja EVA-testit ennen siitoskauden alkua 

Positiiviset oriit ja osa tammoistakin ovat yleensä oireettomia bakteerin kantajia. Luonnollisesti astuvilla oriilla CEM-näytteen voimassaolon kesto on määritelty rodun jalostusohjelmassa, mutta Suomen Hippos suosittaa viiden vuoden minimivaatimusta tiheämpää testausta etenkin tuontihevosilta, jotka astuvat/astutetaan luomuna. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava vuosittain ennen siitoskauden alkua sekä Taylorella equigenitalis –bakteerin että virusarteriitin (EVA) varalta. Mikäli oriin spermaa myydään EU:n sisämarkkinoilla, on ori tutkittava lisäksi näivetystaudin (EIA) varalta. 

Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava Taylorella equigenitalis-bakteerin (CEM) ja virusarteriitin (Equine viral arteritis EVA) varalta vuosittain. Mikäli CEM-testi ei ole voimassa, on se otettava oriilta ennen seuraavaa siitoskautta joulu-maaliskuun aikana, kuitenkin ennen ensimmäistä astutusta/siemennystä. Mikäli oritta ei ole lainkaan käytetty siitokseen edellisen CEM-näytteen jälkeen, testiä ei tarvitse uusia. Luonnollisesti astuvilla oriilla CEM-näytteen voimassaolon kesto on määritelty rodun jalostusohjelmassa. 

Suomenhevos- ja lämminverioriit: Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava. Mikäli jalostusluokkaan merkittyä eli jalostusarvosteltua oritta käytetään vain luonnolliseen astutukseen, on CEM-testi otettava vähintään 5 vuoden välein. CEM-testivaatimus ei koske perusluokkaan kuuluvia eli kotisiitoslisenssillä astuvia oriita, joita käytetään siitokseen vain luonnollisella menetelmällä.   

Ratsuhevoset, ratsuponit ja rotuponit: Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava. Mikäli jalostusluokkaan merkittyä oritta (yleinen tai tammakohtainen lisenssi) käytetään vain luonnolliseen astutukseen, on CEM-testi otettava vähintään 5 vuoden välein.  

 

CEM- ja EVA-testitulos 

CEM-testin tuloksen on oltava kielteinen. Virusarteriitin testituloksen ei tarvitse olla kielteinen, vaan oriin sperma-annoksiin pitää selvästi merkitä tieto siitä, onko oriin virusarteriittitulos positiivinen vai negatiivinen. Oriinpitäjä on vastuussa siitä, että oriin tautitestaukset on suoritettu lainsäädännön ja jalostusohjelmien mukaisesti.  

Ruokavirasto toimittaa CEM-testitulokset Suomen Hippokseen automaattisesti, mikäli hevosen omistaja ei sitä erikseen kiellä. Puhtaan CEM-testituloksen päivämäärä merkitään Heppa-järjestelmään Suomen Hippoksessa. EVA-testin tulos tulee merkitä spermansiirtotodistukseen, joka toimitetaan spermalähetyksen mukana. 

Mikäli tammalla tai oriilla on sukuelintulehduksen oireita, kannattaa CEM- tartunta vaihtoehto pitää mielessä ja tutkia hevonen ohjeiden mukaan. Oriin CEM-näytteenottopaketin voi tilata Ruokaviraston nettilomakkeella. 

 

Islanninhevostammalla ja -oriilla on todettu CEM-tartunta

Ruokavirasto on tiedottanut CEM:n aiheuttaja Taylorella equigenitalis -tartunnoista islanninhevostammalla ja -oriilla. Tartunnan saaneista tamma oli tuotu Ruotsista, ja sitä ei ollut aiemmin astutettu tai siemennetty. Ori oli tutkittu vuonna 2020 kielteisin tuloksin, eikä sitä ollut käytetty astutukseen sen jälkeen. Näin ollen tammaa epäillään tartunnan lähteeksi. Edellinen CEM-tapaus todettiin Suomessa vuonna 2021 suomenhevosella.

Ruokaviraston tiedotteen aiheesta löydät TÄÄLTÄ.  

 

Lisätietoja CEM- ja EVA-testeistä Suomen Hippoksessa antaa Soila Lehmusvaara, soila.lehmusvaara@hippos.fi, 020 760 5253