Hyppää sisältöön

Hevosjalostuksen tapahtumapäivämääriä keväälle 2022

Suomen Hippos järjestää vuosittain mielenkiintoisia hevosjalostukseen liittyviä tapahtumia. Kevään 2022 jalostustapahtuminen päivämäärät on nyt julkaistu.

17.-18.2. Jokimaa, Lahti – Juoksijaoripäivät (orinäyttely) suomenhevosille ja lämminverisille ravihevosille

Juoksijaoripäivät (orinäyttely) on suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosoriiden vuoden merkittävin jalostusarvostelutilaisuus. Orinäyttelyssä eläinlääkäri tarkistaa oriin terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Oriit saavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä. Lämminveriset ravihevosoriit arvostellaan tuoteselostemallilla ja suomenhevosoriista annetaan muun arvostelun lisäksi kirjallinen selvitys suvusta ja suorituksista, jossa kiinnitetään huomioita erityisesti suvun geneettiseen monimuotoisuuteen.

17.-18.3. Pilvenmäki, Forssa – Jalostuspäivät

Jalostuspäivät on jokavuotinen, pääsääntöisesti kuninkuusravipaikkakunnalla järjestettävä jalostusta ja kasvatusta käsittelevä tapahtuma, joka kerää yhteen Suomen huippukasvattajat. Vuoden 2022 Jalostuspäivät järjestetään Pilvenmäen raviradalla.

31.3.-3.4. Hevosopisto, Ypäjä – Ratsuoripäivät lämminverisille ratsuhevosille ja -poneille sekä suomenhevosille (R-, P-, ja T-suunta)

Suomalaisen ratsuhevos- ja ratsuponikasvatuksen näyteikkuna kerää yhteen ratsupuolen vaikuttajat. Oripäivillä ratsu- tai ratsuponioriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen eli FWB:n ja suomalaisen ratsuponin eli SRP:n jalostukseen. Ratsuoripäivillä 3–5-vuotiaat oriit suorittavat ikäluokan kriteerien mukaisen oritestin ja vanhempien oriiden arvioinnissa huomioidaan niiden kilpailusuoritukset.

Suomenhevosoriiden jalostusarvostelussa eläinlääkäri tarkistaa oriin terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Oriit saavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä. Oriille annetaan muun arvostelun lisäksi kirjallinen selvitys suvusta ja suorituksista, jossa kiinnitetään huomioita erityisesti suvun geneettiseen monimuotoisuuteen.

22.-24.4. Paikka avoinna – Ponioripäivät rotuponeille

Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita. Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan jalostukseenkäyttöoikeuden.

 

Muiden tapahtumien 2022 päivämäärät julkaistaan myöhemmin.

Katso tapahtumakuvaukset täältä

*muutokset mahdollisia