Hyppää sisältöön

Ennätysmääriä rikottiin suomenhevosten Tk-suunnan jalostusarvosteluissa 2023

Kankalon Poseidon (Antti Armas – Putuliina, Utun Ruutu) on yksi Liisa Hytösen omistamista, tänä vuonna jalostusarvostelluista oriista. Jyväskylän näyttelyyn Hytönen toi Kankalon Poseidon lisäksi oriit Kipinän Toivo, Hehku Hemmo ja Ilo Iivari. Esittäjänä Jaana Seppänen. Kuva Merja Ahola-Turpeinen

Vuonna 2022 suomenhevosen jalostusohjelman uudistuksen myötä käyttöön otettiin uusi jalostussuunta, käyttöhevossuunta. Työhevossuunnan alle kirjatulle käyttösuunnalle jalostusarvosteltiin tänä vuonna ennätykselliset 30 oritta, joista jopa viisi oli Konneveteläisen Liisa Hytösen kasvattamia tai omistamia.

Viime keväänä käyttösuunnalle jalostusarvosteltiin yhteensä seitsemän oritta. Määrä kasvoi tälle vuodelle räjähdysmäisesti, kun oriita arvosteltiin koko vuoden aikana yhteensä 30. Ennätyksiä rikottiin myös Jyväskylän näyttelyssä Liisa Hytösen tuodessa samaan arvosteluun jopa neljä suomenhevosoritta.

”Pikkuhiljaa minulle syntyi ajatus, että tuon kaikki oriit kerralla. Sukujen säilyminen, terveys ja luonne ovat minulle sellaisia arvoja, joista haluan pitää kiinni. Käyttösuunta on tähän tarkoitukseen tosi hyvä uudistus”, Liisa Hytönen kertoo.

”Olen kuullut kritiikkiä arvostelun kokonaiskustannuksista. Itse koen terveyden niin tärkeäksi, että röntgenkuvat ovat vain hyvä asia tarkastaa, joten ei voi jäädä rahasta kiinni. Jos oriin tarjoaa tammoille käytettäväksi, niin kyllä sen tulee todistetusti olla terve” Hytönen jatkaa.

 

Jalostustyötä suomenhevosen eteen jo kolmannessa polvessa

Yhteensä 26 suomenhevosta ja yhden lämminverisen kasvattanut Hytönen on tehnyt erisukuisten suomenhevosten jalostustyöstä jo kolmessa polvessa. Orivarsa on toiveena ensi kesänä syntyvistä varsoista.

”Oria toivon, sillä olisihan se hienoa, jos tulevaisuudessakin olisi ori, jonka voisi tuoda jalostusarvosteluun. Minulle tärkeintä on kuitenkin säilyttää suomenhevosen erisukuisuus, koska jos se menetetään, sitä ei enää saada takaisin”, Hytönen painottaa.

Hytösen kasvatteja on arvosteltu niin T-, R- kuin P-suunnallekin. Tänä vuonna eniten Tk-suunnan astutuksia kerännyt Antti Armas on myös hänen kasvattinsa.

”Ei tarvitse olla huippuravuri ollakseen hyvä ori. Vaikka olisihan sekin ihan huippua, jos joku päivä vielä syntyisi se juoksijasuunnan menestyjä”, Hytönen naurahtaa ja jää innokkaasti odottamaan tulevien (ori)varsojen syntymää.

 

Keväällä käyttösuunnalle jalostusarvosteltu Antti Armas oli tänä vuonna käyttösuunnan ja samalla koko työhevossuunnan käytetyin ori kahdeksalla astutuksella. Astutustilastoja tarkennetaan seuraavan kerran tammikuussa 2024. Kuva Iita-Maria Ahtiainen

 

Käyttösuunta nosti työhevossuunnan oriiden astutuslukuja

Vuoden 2023 alustavat astutusluvut julkaistiin lokakuun alussa. Työhevossuunnalle listattiin 58 astutusta 24 eri oriista. Näistä Tk-suunnan astutuksia oli 51 ja käytettyjä oriita 20.

“Ainutlaatuisen suomenhevosen vastuullisen ja elinvoimaisen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että jalostukseen käytetään oriita, joiden terveys-, rakenne- ja käyttöominaisuudet on kirjattu”, kasvattamisen ja omistamisen palveluiden johtaja Kimmo Lampinen täsmentää.

Samalla kun käyttösuunnan oriiden käyttömäärä lisääntyi, kotisiitosoriiden käyttömäärä väheni.

”Tammanomistajalla tulee olla käytettävissään kaikki tarpeellinen tieto jalostuspäätöksen tueksi, joten kiitos kaikille oriinsa arvostelussa käyttäneelle. Käyttösuunnan oriiden määrän ja käytön kasvu on tietysti hyvä uutinen, ja uudistus on ollut selvästi kaivattu ja tarpeellinen”, Lampinen päättää.

Astutuksia (2022) | oriita (2022)
T-suunta: 7 (14) | 4 (4)
Tk-suunta: 51 (8) | 20 (4)
Kotisiitos: 119 (178) | 50 (73)

 

Yhteensä 44 uutta suomenhevosoritta hyväksyttiin jalostukseen vuonna 2023

Käyttösuunnan suosio nosti vuoden aikana jalostukseen hyväksyttyjen suomenhevosoriiden määrän poikkeuksellisen korkealle viime vuosiin verrattuna. Juoksijasuunnalle hyväksyttiin kuusi oritta, ratsusuunnalle viisi, pienhevossuunnalle kolme ja käyttösuunnalle 30. Yhteensä oriita hyväksyttiin 44. Eri suunnille jalostusarvostellut oriit sekä linkin jalostusarvostelut avaavaan Heila-jalostusjärjestelmään löydät tapahtumasivuilta.

J-suunnan oriit: www.hippos.fi/juoksijaoripaivat
R- ja P-suunnan oriit: www.hippos.fi/ratsuoripaivat
K-suunnan oriit: www.hippos.fi/kayttosuunta

 

Suomenhevosen jalostusohjelma uudistui vuonna 2022 ja suomenhevosten työsuunta laajennettiin työ- ja käyttösuunnaksi. Jalostusohjelma on kokonaisuus, joka ohjaa kunkin rodun jalostustoimintaa. Suomenhevosten suljetussa populaatiossa on erittäin tärkeää, että jalostukseen käytettävät yksilöt ovat terveitä.

Lue lisää aiheesta: Suomenhevosten käyttösuunta – mahdollisuus oriin uudenlaiseen jalostusarvosteluun