Hyppää sisältöön

Onnellinen ja rauhassa itsekäs

kasvokuva Kati Lindsberg

Kati Lindsberg toivoo, että alan ammattilaiset kunnioittaisivat ja arvostaisivat myös itseään. ”Rehellisyydellä ja epäkohtiin puuttumisella rakennetaan alasta sellainen, että sillä on veto- ja pitovoimaa myös uusille harrastajille ja ammattilaisille.” Kuva: Tapio Mäenpää / Totofoto

Työssään menestynyt ja arvostettu ammattivalmentaja Katja Lindsberg oivalsi, että elämässä on muutakin kuin hevoset – tässä tarinassa onneksi, sillä uupumus toi mukanaan uuden alun.  Hevosalan työterveys ja keinot siitä huolehtimiseen ovat yhteisiä asioita: turvallinen ja yhdenvertainen hevosyhteisö kuuluu kaikille. 

”Elämään on tullut niin paljon muuta, että entisiä ei juuri tule muisteltua! Hyviä hetkiä ja onnistumisia kaipaan – mutta en sitä työmäärää”, summaa kuulumisiaan Kati Lindsberg.

’Niitä entisiä’ ovat muun muassa ammattivalmentajauralla tienattu lähes 1,9 miljoonan euron voittosumma. Ja loppuunpalaminen, jonka myötä ammattivalmentajan työhön tuli keväällä 2021 täysi stoppi.

”Minulla oli hyvät hevoset ja asialliset omistajat, joille saan edelleen olla kiitollinen niin luottamuksesta kuin tuesta. Omassa asenteessa työhön alkoi vuosien saatossa olla tuhoisia piirteitä. Vaadin itseltäni järjettömiä asioita.”

Lindsbergin pysäytti lopulta fyysinen romahtaminen.

”Oli kyllä pinnakin niin kireällä, että jos joku olisi minulle aiheestakin sanonut, olisin varmasti suuttunut. Mutta lopulta oli pakko myöntää, että nyt eivät asiat ole enää hyvin.”

”Uupumista en toivo kenellekään. Viisaammin toimimalla varmistamme, että sekä ihmiset että hevoset voivat hyvin. Sen kautta raviurheilulla ja hevosalalla on turvattu tulevaisuus.” – Kati Lindsberg

Ajat muuttuvat, entä asenteet?

Kati Lindsberg on nähnyt hevosuransa aikana niin alan kulttuurin kuin työnteon muutoksen.

”Vaatimuksia työntekoon kasaavat sellaisetkin tahot, joilla ei ole käsitystä hevosesta esimerkiksi eläimenä. Väitän, että kaiken hössötyksen keskellä hevonen ei tilanteessa ole aina voittaja.”

Kati Lindsberg  pyrki tekemään työnsä niin, ettei huomautettavaa olisi ollut kenelläkään. Mutta kaikille ei sekään riittänyt.

”Alalla vallitsi naisia väheksyvä asenne. Väsyin myös jatkuvaan itseni puolustamiseen ja tekemiseni oikeutuksen anelemiseen.”

Tytöttely on ollut osa suomalaista raviurheilukulttuuria. Ala on tasa-arvoistunut jo pitemmän aikaa, mutta työ yhdenvertaisuuden eteen jatkuu. Lindsberg uskoo, että asenteet ovat muutettavissa:

”Tällä alalla ei osaaminen ole esimerkiksi sukupuolesta kiinni. Pitäisi katsoa ammattitaitoa, eikä henkilökohtaisia ominaisuuksia. Ilkeily on aina inhottavaa, oli sen taustalla mitä vain, eikä kenenkään kuuluisi sellaista joutua sietämään.” 

Jos ei hevosia – mitä sitten?

Kun Kati Lindsberg kotiutui lääkäristä uupumisdiagnoosin kanssa, edessä oli miettiminen, mitä sitten?

”Terapia on ollut avuksi siinäkin, että hyväksyn sen, etten tiedä vieläkään.”

Nyt riittää oman jaksamisen mukaan opiskelu luonto- ja ympäristönhoitoalalla. Ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, johon parasta lääkettä ovat välillä vaikkapa hyvät kirjat, karkkipussi ja sohvannurkka.

”Elämää on raviurheilun ulkopuolellakin. Väsyneenä en sitä muistanut, ja ajattelin että tämä homma on ainoa mitä osaan. Mikä ei ole totta minun, eikä kenenkään muunkaan kohdalla!”

Muille tilannettaan pohtiville Lindsberg antaa kaksi tärkeää miettimisen aihetta.

”Meistä kukaan ei ole kuolematon, ja jossain vaiheessa väsymys voi mennä liian pitkälle. Hyvä mittari on myös raha: jos työtä täytyy tehdä omasta selkänahasta tai velaksi, siinä vaiheessa viimeistään täytyy herätä.”

Raviurheilu ja hevoset ovat antaneet Kati Linsdbergille paljon, mutta loppuunpalaminen auttoi löytämään tärkeämpää.

”Uupumusdiagnoosi ei ole mikään kuolemantuomio, päinvastoin. Kohdallani se oli tärkeä ja tarpeellinen – sen kautta sain kokonaan uuden alun.”

 

Hevostallien työ ja tulevaisuus -seminaari 30.11. klo 13-17 Vermo Areenalla.  TTS Työtehoseuran Hevoset ja työ -hankkeen päätösseminaari herättää keskustelua tallityöstä ja työn kehittämisestä. Tilaisuus on seurattavissa myös etänä.

Muista myös Hevosjalostusliittojen tarjoama kaksiosainen hyvinvointiwebinaari! Tallenteet löydät Hevosjalostusliittojen sivuilta!

Niin hevosten kuin ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita myös haastavina aikoina. Muista myös vertaistuki! Kuva: Ville Vuorinen / Suomen Hippos

Vastuullisuusohjelma sitouttaa myös yhdenvertaisuuteen

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen vastuullisuusohjelmassa tasavertaisuus on nostettu tärkeäksi arvoksi ja yhteisön vetovoimatekijäksi.

”Hevosyhteisöllä ei ole varaa menettää yhtään alasta kiinnostunutta ihmistä. Meillä on urheilumaailman näkökulmasta ainutlaatuinen laji, joka ei jaottele harrastajia tai urheilijoita sukupuolen mukaan – ja harrastuskumppanina hevonen, joka ei syrji eikä erottele”, puntaroi Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Kari Eriksson.

Vastuullisuusohjelman yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu nollatoleranssi häirinnälle ja epäasialliselle käytökselle. Häirintätilanteisiin puuttumiseksi Suomen Hippos on laatinut toimenpideohjeet niin häirinnän kohteeksi joutuneelle kuin sivustaseuraajalle. Kaikki häirintä ei ole seksuaalista, vaan ei-toivottua kohtelua voi saada osakseen myös asemansa, taustansa tai vaikka vakaumuksensa takia. Toisaalta sukupuoleen liittyvä epäasiallinen käytös voi näkyä vähättelynä, naljailuna, ulossulkemisena tai muuna ylenkatseena.

”Omilla valinnoillamme teemme hevoskasvatuksen ja raviurheilun kentästä esimerkillisen yhteisön, jossa jokaisella on yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia. Se on tätä päivää ja tulevaisuutta. Muutos alkaa asenteista, puhetavasta – jokaisen arvostamisesta ja huomioonottamisesta sieltä tallinkäytäviltä alkaen”, Eriksson kiteyttää.

Vastuullisuusohjelma

 

Tukea ja apua jaksamiseen

Tukea ja apua jaksamiseen tarjoavat ensisijaisesti ja akuutisti oma terveyskeskus, työterveyshuolto tai opiskeluterveydenhuolto.

Suomen Mielenterveys ry:n Mieli-palvelut

Julkisen terveydenhuollon palveluita Mielenterveystalosta

ProAgria palvelee alueellisesti:
Muutos- hanke  (Pohjois-Pohjanmaa)
Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hanke (Etelä-Savo)

Suomen Yrittäjien jäsenille:
Henkinen hyvinvointi
Yrittäjän talousapu

MTK:n jäsenilleen tarjoamat edut:
Välitä viljelijästä -hanke

Koulutettujen vapaaehtoisten tarjoamaa keskusteluapua:
Maaseudun tukihenkilöverkko

Ely-keskus:
Yrittäjän talousapu
Yrityksen kehittämispalvelut:

(Lista päivittyy.)