Hyppää sisältöön

Varsalive 2022

TERVETULOA VARSALIVEN 2022 PARIIN!

Suomen Hippos on avannut suomenhevosten varsaliven tiistaina 7. kesäkuuta. Ainutlaatuisessa livessä pääset seuraamaan Tiina Levanderin tallin varsovien ja varsallisten suomenhevosten arkea aina juhannukseen saakka. Varsalivessä saatat nähdä jopa tamma Nevan Karamellin varsomisen!
Nevan Karamellin laskettu aika on 12.6.2022.  

Varsaliven mahdollistaa Biofarmin Black Horse -hevosrehut 

Varsalive lyhyesti 

* Varsalivessä seurataan suomenhevostamma Nevan Karamellia ja sen varsallisia suomenhevosystäviä

 • * Varsaliveä kuvataan 24/7 Tinden Tallilla Virroilta, Äijännevan kylästä. 
 • * Tammat ovat tottuneet kameroihin ja varsomista valvotaan. Lähetys on äänetön.
 • * Varsomisen lähestyessä tamman riimuun asennetaan varsomishälytin, jossa välkähtää pieni merkkivalo tasaisin väliajoin
 • * Varsomiskarsinan koko on 12m²
 • * Karkki on päivisin pääsääntöisesti ulkona ennen varsan syntymää.
 • * Varsakamera suljetaan, jos varsomisessa havaitaan ongelmia, jotta tilanteessa toimivilla on työrauha.
 • * Varsan ja Karamellin kuulumisia julkaistaan viikoittain Hevoskasvatuksen somekanavilla.  
 • * Varsaliven hevosia seurataan 7.6.2022 alkaen ensin tallista ja sitten laitumelta. 
 • * Varsaliveä voi seurata Suomen Hippoksen YouTube -kanavalla.
 • * Varsaliven mahdollistaa Biofarm ja Black Horse -hevosrehut. 

Kuvituskuvana kartta 10 askelta varsan kasvattaksi

 • Haaveiletko omasta varsasta – upeaa! Hevoskasvatuksen kipinän iskiessä tarvitaan ensimmäisenä jalostukseen sopiva ja hyvinvoiva emätamma. Tamman valintaan kannattaa ajallisesti panostaa ja vinkkejä hevoskasvatuksen saloihin voit saada vaikka Suomen Hippoksen järjestämien Heila -jalostustuntien kautta. Huolellisen tamman valinnan jälkeen voikin hyvillä mielin siirtyä varsaprojektin seuraavaan vaiheeseen.

  VINKKI:
  Tutustu Hippoksen sivuilla: muistilista kasvattajalle
  Katso Heila-jalostustunnit Hippos Akatemiassa
  Perehdy emälinjan tuotantoon Heila-jalostusjärjestelmässä

 • Nyt meillä on terve tamma valittuna – hienoa! On aika siirtyä seuraavaan mielenkiintoiseen vaiheeseen eli isäoriin valitaan. Käytettävissä olevia jalostusoriita ja niiden sopivuutta tammalle voi tutkia todella helposti Suomen Hippoksen Heila-jalostusjärjestelmän kautta. Heilasta näet myös  millä oriilla on jalostukseen tarvittava orilisenssi maksettuna. Myös oriasemat tarjoavat sivuillaan paljon tietoa oreista ja niiden meriiteistä.

  VINKKI: Tee testiparituksia Heila –jalostusjärjestelmässä

 • Käyttötarkoituksen mukainen tamma on löydetty ja sille sopiva ori valittu – ja eikun hommiin! Tammat astutetaan maalis-elokuun aikana ja tamman kiimakierrosta kannattaa pitää kirjaa. Tammalle voi sopia ultra-aikoja tai viedä sen siittolaan astutuksen ajaksi. Nykyisin tammat astutetaan pääasiassa keinosiemennyksellä ja siemennys tuleekin aina tehdä koulutetun henkilön toimesta. Astuttamisen jälkeen tammalle tehdään tiineystarkastus ultraäänilaitteella noin 14–16 vuorokauden kuluttua hedelmöityksestä.

  VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: Tamman astutus  ja tiineysaika

 • Kun tamma on onnellisesti kantavana, on aika jännittävän odotuksen! Normaalisti tamma kantaa varsaa 11 kuukautta, keskimääräinen noin 340 vuorokautta. Tiineyden aikana on tärkeää jatkaa tamman hyvästä kunnosta huolehtimisesta sekä tarvittavista valkuaisen, kivennäisten ja vitamiinien saannista. Varsan kehitys alkaa jo kohdussa ja tamman hyvä fyysinen kunto tekee varsan syntymisestä helpompaa.

  VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: Tamman astutus  ja tiineysaika

 • Nyt ollaan kaikista jännittävimmässä pisteessä: varsan syntymä lähestyy. Hevonen on lähtökohtaisesti hyvä synnyttäjä. Noin pari viikkoa ennen varsan syntymää tamma on alkanut kehittää varsalle elintärkeää ternimaitoa. Varmin merkki synnytyksen lähestymisestä on yleensä noin 48 tuntia ennen varsomista tamman utareisiin ilmestyvät vahatipat. Tammat synnyttävät usein öisin ja synnytys on kolmivaiheinen käsittäen avautumis-, ulostyöntö- ja jälkeisvaiheen.

  VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: Varsominen ennakointi ja vaiheet 

 • Karsinassa näkyy tamma lisäksi pienistä kavioista korvanpäihin pelkkää ihanuutta! Varsan napanuora katkeaa noin viisi minuuttia synnytyksen jälkeen. Edessä ovat tärkeät kolme ensimmäistä vuorokautta. Noin tunnin kuluttua syntymästä varsan tulee olla pystyssä ja on myös aika ensimmäisten pikikakkojen. Ternimaidon sisältämiä tärkeitä vasta-aineita varsan tulee nauttia ensimmäisen vuorokauden aikana. Vaikka varsat ovat aivan ihania, tulee niiden antaa levätä rauhassa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että terve varsa on aina hieman leikkisä ja vallaton.

  VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskukseen sivuilta: Varsan kolme ensimmäistä elinvuorokautta

 • Seuraavaksi on aika tärkeiden paperitöiden. Kasvattajan tulee muistaa ilmoittaa varsan syntymä Suomen Hippokseen, huolehtia rekisteröinti kuntoon, lunastaa syntymätodistus oriinpitäjältä sekä tilata varsalle tunnistus. Nämä kaikki tulee olla kunnossa, jotta varsalle voidaan myöntää hevospassi. Vaikka paperityöt eivät yleensä ole kenenkään suosikkiasia, on niissä myös ainakin erittäin miellyttävä tehtävä: varsan nimen keksiminen! Se vasta hauskaa onkin!

  VINKKI: Katso lisää Hippoksen sivuilta: Varsan rekisteröinti 

 • Villinä ja vapaana koko kesä! Varsan elämän ensimmäinen kesä kuluu yleensä emän kanssa laitumella. Laitumella voi olla myös muita varsallisia tammoja ja varsojen leikki onkin mitä mieluisampaa touhua. Usein ainakin 1- ja 2-vuotiskesäksi varsat viedään laiduntamaan vielä muiden ikätovereiden kanssa. Vanhempana tutustuminen uuteen laumaan voi olla aluksi varsinkin orilaitumella hyvinkin vauhdikasta painia poikien kesken. Laiduntaminen on hyväksi sekä hevosen fyysiselle, että psyykkiselle kehitykselle.

  VINKKI: Kesälaitumia voi tiedustella vaikka alueellisilta hevosjalostusliitoilta

 • Tiesitkö, että kaikkien hevosten yhteistä syntymäpäivää vietetään aina 1. tammikuuta! Tämä tarkoittaa sitä, että varsa kääntyy 1-vuotiaaksi vuoden vaihteessa ja silloin eletään jo itsenäistymisen aikaa. Varsa ja tamma vieroitetaan toisistaan pienin askelin, jokaisen yksilön omassa tahdissa. Alkeita, kuten totuttaminen riimuun ja narussa kulkeminen, on tietysti opetettu varsalle ihan pienestä pitäen. Kaikki varsat ovat yksilöitä ja jokainen kulkee omaa polkuaan omassa tahdissa kohden aikuisen hevosen elämään. Vieroittamiseen ja opettamiseen kannattaa ottaa mukaan kokeneiden ammattilaisten apu, jotta hevosen alku saa parhaat mahdolliset lähtökohdat elämän polulle.

  VINKKI: Voit lukea lisää esim. Hevostietokeskuksen sivuilta: varsan vieroitus ja hoito

 • Miksi kasvattaa hevosia? Hevosen kasvattaminen ja omistaminen on poikkeuksellinen kokemus. Hevosia voi kasvattaa yksin tai kimpassa. Kasvattaminen vaatii sitoutumisesta, taloudellista panostusta, aiheeseen perehtymistä ja pitkäjänteisyyttä. Pettymyksiltä ei aina voi välttyä, mutta parhaimmillaan hevosen kasvattamien antaa ainutlaatuisia kokemuksia, yhteisöllistä ajanvietettä ja elämyksiä useiksi vuosiksi eteenpäin.

  Onnea matkaan kaikille hevosia kasvattaneille ja sitä suunnitteleville!