Hyppää sisältöön

Luonnos valtioneuvoston asetukseksi hevosten hyvinvoinnista julkaistu – Aiheesta tarjolla keskustelutilaisuus 

Ehdotuksen pyrkimyksenä on edistää hevosen mahdollisuutta tyydyttää sen fysiologisia tarpeita ja toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeita. Kuvituskuva Terttu Peltonen

Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut lausunnolle luonnoksen asetuksesta hevosten hyvinvoinnille. Asetuksen tavoitteena on tarkentaa eläinten hyvinvointilakia koskevia vaatimuksia sekä säätää hevosten hyvinvoinnista valtioneuvoston asetuksella, joka korvaisi aikaisemman valtioneuvoston asetuksen hevosten suojelusta. Aiheesta järjestetään myös keskustelutilaisuus maanantaina 6. toukokuuta klo 14.00. 

Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta. Siinä otetaan kantaa hevosten tarhaukseen, juottoon, ruokintaan, karsinoihin ja sosiaalisiin suhteisiin. Suomen Hippos on lausuntokierroksella mukana kasvattamisen ja omistamisen asiantuntija sekä eläinlääkäri Kimmo Lampisen johdolla.  

”Asian käsittely alkoi maa- ja metsätalousministeriön toimesta syksyllä 2023. Asetusta on valmisteltu yhteistyössä mm. alan tutkijoiden sekä Ratsastajainliiton, MTK:n, SEY:n ja Hippoksen kanssa”, Lampinen valaisee. 

”Keskustelua on käyty paljon ja on tietysti koko hevosalan etu, että asetus saadaan hyväksyttävissä olevana voimaan. Suosittelen hevosalan toimijoita tutustumaan nyt julkaistuun luonnokseen siirtymäaikoineen”, Lampinen jatkaa. 

Luonnokseen voi tutustua täällä:
Valtioneuvoston asetus hevosten hyvinvoinnista – LUONNOS 15.4.2024 

Muistioon voit tutustua täällä:
Valtioneuvoston asetus hevosten hyvinvoinnista – MUISTIO 16.4.2024 

Lausunnon luonnokseen voi jättää 12.6.2024 mennessä osoitteeseen kirjaamo.mmm@gov.fi tai kirjeitse osoitteeseen maa- ja metsätalousministeriö, PL 30, 00023 VALTIONEUVOSTO. Sähköiset lausunnot tulee toimittaa pdf-, Word- tai rtf -tallennusmuodossa. 

 

Keskustelutilaisuus hevosten hyvinvoinnista ja uudesta hevosasetuksesta 6.5.2024 

Eläinten hyvinvointikeskus järjestää maanantaina 6. toukokuuta aiheen tiimoilta webinaarin. Webinaarissa asetuksen valmistelusta vastaava Kirsti Huovinen maa- ja metsätalousministeriöstä esittelee asetuksen keskeisen sisällön. Asiantuntija- ja kommenttipuheenvuoroissa käsitellään asetusluonnoksen vaikutuksia hevosten hyvinvointiin tutkimuksen, hevosalan ja eläinsuojelun näkökulmista. Kuulemme myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesosen tervehdyksen ja näkemyksen hevosten hyvinvoinnin nykytilanteesta. Lopuksi on varattu aikaa keskusteluun. 

Avoin webinaari on suunnattu hevosalan toimijoille, viranomaisille, tutkijoille, järjestötoimijoille ja kaikille hevosten hyvinvoinnista kiinnostuneille. Ennakkoilmoittautumisia ei vaadita. 

Ohjelma 

  • Tilaisuus alkaa klo 14.00; tervetulosanat, kansliapäällikkö Pekka Pesonen 
  • Asetusluonnoksen esittely, Kirsti Huovinen 
  • Hevosten hyvinvointi ja sosiaaliset suhteet, MMM Essi Wallenius 
  • Karkearehun säännöllinen tarjoaminen hevosen hyvinvoinnin tekijänä, ELL Anna-Mari Olbricht, Hevostietokeskus 
  • Kommenttipuheenvuorot: Kimmo Lampinen, Suomen Hippos ry , Suomen Ratsastajainliitto ry, Kati White, SEY Suomen eläinsuojelu ry 
  • Aikaa kysymyksille ja keskustelulle 
  • Tilaisuus päättyy klo 16.00 

Linkki webinaariin: Keskustelutilaisuus hevosten hyvinvoinnista ja uudesta hevosasetuksesta