Hyppää sisältöön

Hevosten herpesvirusta (EHV1) todettu yksittäistapauksena Suomessa – kiinnitä erityistä tarkkuutta tallihygieniaan ja vältä eri tallien välillä liikkumista

Hevosten herpesvirusta (EHV1) todettu yksittäistapauksena Suomessa. Hevosen herpesvirusta esiintyy Suomessakin jatkuvasti. Myös kliinisesti oireettomilla hevosilla voidaan todeta herpes-vasta-aineita, joita muodostuu, kun hevonen kohtaa tämän tyypin viruksen.

Suomen Hippos seuraa tiiviisti hevosten tartuntatautien leviämistilanteita kotimaassa ja sen ulkopuolella. EHV1 taudin vakavaa muotoa on havaittu jälleen, ja tauti on johtanut myös Suomessa yksittäiseen kuolemantapaukseen. Toistaiseksi ei ole merkkejä siitä, että tauti olisi levinnyt yksittäisistä talliyksiköistä laajemmalle.

EHV1-tyypin virukset aiheuttavat hengitystieoireita ja tiineiden tammojen abortoimisia, erityisesti vastasyntyneelle varsalle virus voi olla hengenvaarallinen. EHV1 harvinaisempia oireita on vakavuusasteeltaan vaihtelevat neurologiset oireet, jotka voivat pahimmillaan johtaa raajojen täydelliseen halvaantumiseen. EHV4-tyypin virukset ovat yleisempiä nuorilla hevosilla aiheuttaen hengitystieoireita, kuumetta ja ruokahaluttomuutta. Pelkästään oireiden perusteella ei voida päätellä onko kyseessä herpesviruksen aiheuttama hengitystieinfektio, virus voidaan tunnistaa ainoastaan laboratoriotestillä (PCR tai vasta-aineiden määritys), joka valitaan sen perusteella, milloin oireet ovat alkaneet.

Herpesvirukset leviävät pääasiassa pisaratartuntana sekä käsien ja hoitotarvikkeiden välityksellä. Mikäli herpesvirus on aiheuttanut abortin, on sikiö, jälkeiset ja kohtunesteet erittäin tartuntavaarallisia. Hyvä hygienia on tärkeää ja mikäli tallissa on hengitystieoireilevia hevosia, suositellaan välttää tallien välillä liikkumista. Tartuntojen itämisaika on 2-8 vuorokautta, virusta erittyy jo taudin itämisaikana sekä niissä tapauksissa, kun piilevä virus aktivoituu uudelleen stressin yhteydessä.

Tartuntatautia epäiltäessä on hevosen eristäminen tärkeää. Kantavien tammojen kontaktit kilpaileviin, nuoriin ja vieraisiin hevosiin on hyvä minimoida. On myös hyvä muistaa, että kaikki muutkin hengityssairauksia aiheuttavat virukset voivat olla vaarallisia vastasyntyneille varsoille. Varsojen suojaaminen tartunnoilta hyvillä hygieniakäytännöillä on erityisen tärkeää. Herpesvirus on herkkä tavallisille desinfektioaineille.

Herpesvirusten EHV1 ja EHV4 aiheuttamia hengitystieinfektioita vastaan voidaan rokottaa. Paras suoja saadaan rokottamalla kaikki tallin hevoset, jolloin viruseritystä saadaan vähennettyä ja siten tautipainetta madallettua. Rokotuksilla ei ole tieteellisesti todettu merkittävää tehoa neurologisia oireita vastaan. Tiineet tammat suositellaan rokotettavan tiineyskuukusina 5,7 ja 9 herpesviruksen aiheuttamaa luomista vastaan.

Herpeksen aiheuttamien infektioiden hoito on tukihoitoa (kipulääkitys ja nesteytys), vakavammat tapaukset saattavat vaatia myös muuta lääkitystä ja sairaalahoitoa. Antibiootilla ei ole tehoa herpesviruksen aiheuttamaan infektioon.

Lisätietoa ja näytteenotto-ohjeet: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/hevoset/ehv-1-ja-4/