Hyppää sisältöön

Suomenhevosten valtakunnallinen Ponsse Työmestaruus Kokemäellä lauantaina – osallistujaesittelyt

Luomutar vetää rekeä hiekkapohjalla

Tamma Luomutar tavoittelee Kokemäellä jo neljättä Työmestarin titteliä. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Elävää perinnettä esittelevä, suomenhevosten valtakunnallinen Ponsse Työmestaruuskilpailu järjestetään lauantaina 28. elokuuta Kokemäen raviradalla. Tänä vuonna työmestaruuskilpailu avattiin kaikille suomenhevosille. Kilpailussa tullaankin näkemään useampi ensikertalainen ja neljä konkaria, joista kaksi on edellisvuosien mestareita. Työmestaruuskilpailuja on ensimmäistä kertaa mahdollista seurata suorana verkkolähetyksenä. Tapahtumaan otetaan myös yleisöä ja lipun voi ostaa tapahtumapäivänä sisäänpääsyportilta.

Ponsse Työmestaruuskilpailuun ilmoitettiin yhdeksän suomenhevosta. Sääntöuudistuksen myötä tapahtuma avattiin myös jalostusarvostelemattomille hevosille ja mukaan ilmoittautui viisi ensikertalaista, joista yksi on ruuna. Loput kahdeksan ovat tammoja, joista Luomutar ja Tähden Piirros ovat edellisvuosien mestareita. Työmestaruuden voitto ohjastajana löytyy myös Pelittimen ohjastaja Kauko Tuomiselta. Kilpailun nuorin osallistuja on 4-vuotias Softis, kun taas hallitseva mestari Luomutar ja ensikertalainen Kitkatuli ovat 20-vuotiaita. Myös ohjastajissa nähdään sekä ensikertalaisia, että vuosikymmenien kokemusta.

”On hienoa, että vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen järjestämään tämän arvokkaan tapahtuman. Viime vuonna Covid19-tilanteen takia kilpailut jouduttiin valitettavasti perumaan, joka katkaisi vuosien perinteen. Tänä vuonna tapahtuma on kokenut sääntöuudistuksen ja saanut kumppanin metsäkoneiden johtavista valmistajista Ponssesta.” Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää taustoittaa.

”Ponssen olemassaolon juuret ovat aikansa hevossavotoilla, joissa korostui miehen ja hevosen yhteistyön merkitys, aivan kuten työmestaruuskilpailussakin. Ponsse jatkaa tänä päivänä maailmanlaajuisena toimijana samaa työtä, jota suomalainen ja suomenhevonen ovat savotoissa aikojen saatossa yhdessä tehneet. Kumppanuus sitoo lähtökohdat ja nykypäivän hienosti takaisin yhteen”, Mäenpää jatkaa.

”On mukava huomata, että sääntöuudistus kannusti useamman ensikertalaisen mukaan ja innolla odotamme myös edellisvuosien konkareiden suorituksia. Suomenhevosten valtakunnallinen Työmestaruus on tärkeää osa elävään perinnettä ja suomenhevosen elinvoimaisuutta. Kilpailu on yksi osoitus siitä, että suomenhevonen on tänäkin päivänä ihmisen parhaita kumppaneita ja suomenhevosen hyvinvoinnista pidetään huolta perinteitä unohtamatta.”

Tapahtuman aikataulu
Klo 9.00 Avausseremoniat
Klo 10.00 Juoksukoe 1000 metriä
Klo 11.00 Käyntikoe 500 metriä 500 kilon kuormalla
Klo 13.00 Vetokoe

Palkintojenjako vetokokeen päätyttyä

Ponsse Työmestaruuden tunnelmasta voi nauttia joko paikan päällä Kokemäen raviradalla tai suoran verkkolähetyksen kautta missä tahansa. Koko perheen tapahtumassa Kokemäellä voi elävän perinteen ja uljaiden suomenhevosten lisäksi nauttia kahvion palveluista sekä paikallisesta kesäravien ruokaperinteestä, grillibroilerista ja letuista. Perheen pienemmille tarjolla on keppihevosrata sekä silittelyponi. Paikan päällä kuullaan myös Maamme-laulu veteraanikuoron esittämänä sekä nähdään suomen vanhimmat aktiivikäytössä olevat juhlavaunut.

Liput: 5 euroa sisältäen painetun käsiohjelman
Livelähetys: www.haven.fi/live
Työmestaruus käsiohjelma 2021
Kunniataulukko

Työmestaruuskilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja 2 000 euron rahapalkinnon. Kilpailun tarkoituksena on hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen, suomenhevosen monikäyttöisyyden ja sen geneettisen vaihtelun edistäminen.

 

OSALLISTUJAESITTELYT

Piknen Lyyli – kuva Taimi Heiskanen

Piknen Lyyli ja Mika Karttunen
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2011
Suku (isä – emä, emänisä): Jaapeli – Merlinin Tähti, Kipparin Merlin
Kasvattaja: Hanna Puustinen, Leppävirta
Omistaja: Taimi Heiskanen ja Mika Karttunen, Kesälahti
Hoitaja: Taimi Heiskanen

”Lyylin kanssa lähdemme kilpailuun hakemaan kokemusta ja katsomaan missä mennään kunnon kanssa. Tamma tuli meille vasta vuodenvaihteessa, joten valmistautuminen sen kanssa on jäänyt hieman lyhyeksi. On hienoa, että kisa voidaan taas järjestää ja on mukava päästä kilpailemaan” osaomistaja ja ohjastaja Mika Karttunen kertoo.

Piknen Lyyli on kilpailun ensikertalaisia. Piknen Lyylin ohjastajalle Mika Karttuselle kyseessä on neljännet Työmestaruuskilpailut. Aikaisemmin Karttunen on osallistunut kilpailuun tänä keväänä varsoneen tamma Tirren kanssa. Yhteensä Karttusten tallissa on seitsemän suomenhevosta, joilla kaikilla harrastetaan monipuolisesti eri lajeja.

 

    Kesäsade – kuva Markku Riihinen

Kesäsade  ja Tapio Karhunen
Sukupuoli: Ruuna
Syntynyt: 2004
Suku (isä – emä, emänisä): Kesä-Toto – Kutterin Puru, Uskimus
Kasvattaja: Jukka Närhi, Kärsämäki
Omistaja: Tapio Karhunen, Kuopio
Hoitaja: Tapio Karhunen

”Tihkun kanssa haluamme vain kokea tapahtuman tunnelman ja tavoitteena olisi saada hyväksytty tulos jokaisesta osakokeesta. Meillä ei ole mitään paineita, olemme joskus nuorempina käyneet vetokisoissa, mutta tämän päivän kunto on arvoitus. Tihkun päivät täyttyvät kesäisin Kuopion kaduilla vossikkaa ajellen. Sen lisäksi teemme vierailuja palvelukoteihin, ajamme hääajoa ja Tihku osallistuu myös sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan”, Karhunen kertoo.

Kesäsade on kilpailun ensikertalaisia ja ensimmäinen ruuna osallistuja. Myös ohjasta Tapio Karhuselle ovat kyseessä ensimmäiset Työmestaruuskilpailut.

 

Tähden Piirrot – kuva Pirje Fager-Pintilä

Tähden Piirros ja Kauko Tuominen
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2007
Suku (isä – emä, emänisä): Ventterin Vili – Jojon Tähti, Jaavan Jojo
Kasvattaja: Kauko Tuominen, Sysmä
Omistaja: Kauko Tuominen, Sysmä
Hoitaja: Sanna Reinikainen

”Tähden Piirros on semmoinen vähän ylpeä hevonen, se joko innostuu tai ei. Se on täällä kotona laumanjohtaja ja tuntee oman arvonsa. Se on aina oma itsensä ja vasta kilpailupäivänä näkee, mikä on päivän asennoituminen. Olen varmaan viimeiset kymmenen vuotta sanonut, että nämä ovat viimeiset kisat ja taas ollaan tulossa, se on niin mukava porukka” Tuominen naurahtaa.

Tuomisella on historiassa useampi Työmestaruuskilpailuihin osallistunut hevonen. Kerran hän ohjasti neljää hevosta, jotka kaikki sijoittuivat viiden parhaan joukkoon. Hän on kilpailun menestynein ohjastaja viidellä voitolla. Tähden Piirros ja Tuominen ovat voittaneet Työmestaruuden vuonna 2017 Ypäjällä.

 

Luomuksen Lahja – kuva Riitta Makkonen

Luomuksen Lahja ja Matti Makkonen
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2009
Suku (isä – emä, emänisä): Suikun Ralli – P.V. Luomus ja Patrik
Kasvattaja: Pekka Vehviläinen, Hankasalmi
Omistaja: Matti Makkonen, Hankasalmi
Hoitaja: Matti Makkonen

”Kyntökilpailut jäivät tältä vuodelta väliin, niin ajattelin, että osallistutaan nyt sitten tähän. Ei sen kummempia odotuksia ole, tulemme hakemaan kokemusta ja katsomaan miten Lahja käyttäytyy vieraissa paikassa. Vaikea sanoa miten se tulee suorittamaan, kotona sillä on ajeltu ja se on sellainen kesähevonen” Matti Makkonen kertoo.

Luomuksen Lahja on yksi kilpailun ensikertalaisista, ohjastaja Matti Makkonen on osallistunut Työmestaruuskilpailuin vuonna 2012 hevosella Vimpotar.

 

Softis – kuva Susanna Kauranen

Softis ja Reetta Tervonen
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2017
Suku (isä – emä, emänisä): Suivikas – Rita Rols, Turon Into
Kasvattaja: Mika Karhinen, Pihtipudas
Omistaja: Reetta Tervonen, Virrat
Hoitaja: Reetta Tervonen

”Sohvin kanssa lähdemme hakemaan vain kokemusta hyvillä mielin ilman pärjäämisodotuksia. Sohvi on vielä nuori hevonen ja ykköstoiveemme oli osallistua Kisälliluokkaan, mutta kun sitä ei tullutkaan niin aloitetaan suoraan pääkilpailusta sitten. Tamman päätähtäin on ravien puolella Villimiehentammakilvassa, mutta Sohvi on niin toimiva, että syksyllä aloimme ajaa puita yksi kerrallaan ja siitä se ajatus sitten lähti. Olemme molemmat varmasti kisan nuorimmat ja kokemattomimmat, mutta toivottavasti innostaisimme myös muita kokemattomampia osallistumaan kisaan jatkossa” ohjastaja Reetta Tarvonen kertoo.

Vuonna 1997 syntynyt Tarvonen osallistuu 4-vuotiaan Softiksen tavoin kilpailuun ensimmäistä kertaa.

 

Luomutar – Kuva Pirje Fager-Pintilä

Luomutar ja Mikko Uusimäki
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2001
Suku (isä – emä, emänisä): Luomus Jr – Selissa, Selmeri
Kasvattaja: Immo Kuusimäki, Kokkola
Omistaja: Mikko Kuusimäki, Kokkola
Hoitaja: Mikko Uusimäki

”Luomutar vanhenee vuosi vuodelta, mutta virta siltä ei lopu ikinä, suomenhevonen parhaimmillaan. Tammalle kuuluu hyvää, kilpailuun lähdemme nöyrinä osallistumaan muiden mukana, sillä perinteistä pidetään kiinni, niistä ei luovuta. Nämä ovatkin Luomuttaren 14. kisat peräkkäin, sen kanssa on mukava lähteä reissuun, kun se ei ressaa mistään. Talvi tehtiin metsätöitä, mutta valmistautuminen itse kisaan on jäänyt hieman lyhyeksi kilpailun järjestämisen epävarmuuden vuoksi. Onpa hienoa huomata, että kilpailuun osallistuu useampi ensikertalainen ja myös suoralähetys on hyvä juttu! Tämä Työmestaruus porukka on niin kiva porukka ja ainakin minulle saa soittaa, mielelläni neuvon myös uusia osallistujia. Hienoa, että kisat jälleen järjestetään” Uusimäki kertoo.

Luomutar on osallistunut Työmestaruuskilpailuun vuosittain vuodesta 2007 ja se on voittanut kilpailun kolmesti vuosina 2015, 2018 ja 2019. Historiassa vain yksi hevonen, Vinkale Tyttö, on voittanut kisan neljä kertaa. Ohjastaja Mikko Uusimäellä voittoja on neljä, yksi niistä on tullut hevosella Huhtikuu.

 

Pelitin – Kuva Pirje Fager-Pintilä

Pelitin ja Kauko Tuominen
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2006
Suku (isä – emä, emänisä): Romea Lax – Pelotin, A.T. Vinski
Kasvattaja: Kauko Tuominen, Sysmä
Omistaja: Sanna Tuominen, Sysmä
Hoitaja: Sanna Reinikainen

”Pelitin lähtee Tähden Piirroksen matkaseuraksi. Se on varsomisen jälkeen ollut vähän hätäinen, joten keskitytään vain rauhalliseen suoritukseen. Sillä on myös vähemmän ajettu kuin Tähden Piirroksella. Hevosia meidän suvussa on jalostettu vuodesta 1937 lähtien ja myös kaikki viisi lastani ovat saaneet ylioppilaslahjaksi suomenhevosvarsan. Olen jo alkanut siirtää muitakin hevosia lapsille, Pelitin on jo Sannan (Tuominen) nimissä”, Kauko Tuominen taustoittaa.

Pelittimen emä Pelotin on voittanut Työmestaruuskilpailun vuonna 2008 Tuomisen ohjastamana. Tuominen kuuluu Työmestaruuskilpailujen konkareihin, kerran hän ohjasti neljää hevosta, jotka kaikki olivat viiden parhaan joukossa.

 

Tolopan Tyttö – Kuva Pirje Fager-Pintilä

Tolopan Tyttö ja Teuvo Isokääntä
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2011
Suku (isä – emä, emänisä): Murron Titaani – Muskotti, Vilkki
Kasvattaja: Teuvo Isokääntä, Alavieska
Omistaja: Teuvo Isokääntä, Alavieska
Hoitaja: Teuvo Isokääntä

”Jos kaikki menee hyvin, hevosella on jotain mahdollisuuksia, mutta enemmän lähden kilpailuihin näkemään kavereita. Työhevosihmiset ovat mahtava yhteisö, jossa kaikki auttavat, kukaan ei kadehdi ja neuvoja annetaan. Tolopan Tytön vetokunnosta ei ole tarkkaa tietoa, kyllä edelleen metsästä ajan kaikki puut hevosella. Nuorempana parhaan talvena ajoin metsästä 500 kiintoa puita kahden hevosen voimin, nykyisin vähemmän, mutta edelleen on kolme hevosta pihassa, joilla kaikille voi puita ajaa” Isokääntä kertoo.

Tolopan Tytön ohjastaja Teuvo Isokääntä on kilpaillut Työmestaruuskilpailuissa jo vuonna 2003 Tolopan Tytön emällä Muskotilla. Isokääntä on osallistunut Työmestaruuskilpailuihin Muskotin kolmella varsalla, Tolopan Tytöllä, Titaanin Hurmurilla ja Muskottarella. Tolopan Tytön nimellä on hauska tarina takana, sillä Isokääntä kertoo ruovansa olleen Toloppa nimisestä paikasta kotoisin, joten hänellä on elämässään näin ollen kaksi Tolopan tyttöä.

 

Kitkatuli – kuva Timo Nieminen

Kitkatuli ja Marjo Iso-Jaakkola
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 2001
Suku (isä – emä, emänisä): Uno – Vipin Kimuli, Vieterin-Vilinä
Kasvattaja: Reino Iso-Jaakkola, Punkalaidun
Omistaja: Marjo Iso-Jaakkola, Punkalaidun
Hoitaja: Marjo Iso-Jaakkola

”Näin ensikertalaisena ohjastajana minua jännittää hieman oma suoritus, mutta luotan Kitkaan täysin, se toimii missä tilanteessa vaan ja pärjää aina. Mitään menestyspaineita tai -tavoitteita ei ole, tänä vuonna tulemme kokeilemaan miltä kisaaminen tuntuu ja jos kaikki menee hyvin, niin asetamme tavoitteet ensi vuodelle. Otan kisaan mukaan avuksi lapsesta asti työhevosten kanssa touhunneen Jaana Kosken ja olen kuullut, että siellä kaikki auttavat toisia, joten varmasti pärjätään. Ja jos oikein innostun, niin alan valmistella myös toisen omista vanhemmista hevosistani ensi vuoden mestaruuksiin!”, Marjo Iso-Jaakko naurahtaa.

Ohjastaja Marjo Iso-Jaakkolan lisäksi myös Kitkatuli on yksi kilpailun ensikertalaisista. Tamma on kilpaillut mm. matkaratsastuksessa ja onkin yksi kolmesta suomenhevosta, jotka ovat suorittaneet matkaratsastuskilpailuissa 120 kilometrin matkan.

www.hippos.fi/tyomestaruus