Hyppää sisältöön

Suomenhevosten R-, P- ja T-suunnan oriit saivat jalostusarvostelun

Suomenhevosen monipuolisuus oli jälleen hienosti esillä Ypäjän Hevosopistolla, kun 15 suomenhevosoritta esitettiin jalostusarvostelulautakunnalle. Monipuoliset käyttökokeet kartoittivat hyvin oriiden suorituskykyä iän ja jalostussuunnan mukaan. Parhaana R-suunnan oriina palkittiin Kaitaisten Veijari ja parhaana P-suunnan oriina Paletin Liekki.

Työhevossuunnan ajettavuuskokeella arvosteltu ori Rannan Ruhtinas suoritti perjantai-iltana tasaisen varmasti ja palveluhalukkaasti Ta-suunnan jalostusarvostelun tehtävät: ajokokeen työkärryillä, 300 kg kuorman vetokokeen, sekä käynti- ja juoksukokeen aisoissa. R-suunnalle jo aiemmin jalostusarvosteltu ori hyväksyttiin näin myös työsuunnalle ja se palkittiin II palkinnolla.

Lauantaina esiintyivät ratsu- ja pienhevossuunnille arvosteltavat oriit, joista kaksi P-suunnalle sekä R-suunnalle arvostellut suorittivat este- ja askellajikokeen, 4-vuotiaat suorittivat irtohypytyskokeen ja kaksi P-suunnalle tarjottua oritta esitettiin ajaen. Ratsain testatut oriit näyttivät osaamistaan sekä oman että testiratsastajan alla.

”On tärkeää muistaa, että etsimme jokaisesta hevosesta sen parhaita puolia, niitä laatuominaisuuksia, jotka tekevät hevosesta hyvän urheilu- ja suoritushevosen. Vikojen etsiminen ei ole arvostelun tarkoituksena”, muistuttaa testiratsastaja Anna Kärkkäinen.

Estetuomari Raija Jensen ei peitellyt tyytyväisyyttään oriiden estekyvyt nähtyään. Kiitosta saivat myös taustajoukot:

”Näytti todella hyvältä – hevoset oli hyvin valmisteltu. Tässä asiassa on menty hienosti eteenpäin. Tänään nähtiin muutamia hevosia, joista voisi hyvin olla tulevaisuudessa avoimiin 130-luokkiin saakka. Todella positiivinen mielikuva jäi.”

 

Monipuolinen suomenhevonen

Myös suomenhevosen monimuotoisuus tuli päivän mittaan hyvin esille. Eri jalostussuunnat olivat hyvin edustettuina, ja jalostusarvostelun monipuolisuus avasi oriiden kykyjä ja ominaisuuksia monelta eri kannalta. Askellajituomari Hanne-Maria Kiuttu kannustaa tammanomistajia – ja miksei tulevia jalostusoriin omistajaksi haluavia seuraamaan jalostusarvostelutilaisuuksia tarkkaavaisesti jatkossakin:

”Suomenhevosissa on mielenkiintoista se, miten monenlaisia erityyppisiä hevosia mahtuu vaikka saman numeroarvostelunkin sisään. Tammanomistajalle tärkeää on tunnistaa oman tamman ominaisuuksia täydentäviä asioita oriissa ja orivalinnoissa.”

Poikkeusjärjestelyin toteutettu jalostusarvostelutilaisuus sujui mallikkaasti ja erityisesti ilahdutti runsas orimäärä. Suomenhevosen kasvattaminen ja jalostaminen nojaavat suuressa määrin harrastajiin ja yhden oriin omistajiin, joille Suomen Hippos haluaa lausua vilpittömät kiitokset.

”Oriit esitettiin huolellisesti valmisteltuina ja suoritukset olivat sellaisia, että niitä on ollut lautakunnan ilo seurata”, kertoo Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää tyytyväisenä. ”Nähtiin kiinnostava kattaus eri suuntien yksilöitä, joiden taustalla on hyvin mielenkiintoisia suoritushevosia – kokonaisuudessaan todella hieno kokonaisuus.”

Suomen Hippos toivoo kasvattajille tulevaisuudenuskoa ja rohkeutta jatkaa suomenhevosen kasvatus- ja jalostustyötä!

 

Kaikkien oriiden arvostelulausunnot löytyvät Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmästä: Arvostelutilaisuuden hevoset – HEPPA-JÄRJESTELMÄ – Hippos

 

Lisätietoja:

Minna Mäenpää

Jalostusjohtaja

020 760 5250

minna.maenpaa@hippos.fi

 

Soila Lehmusvaara

Jalostusassistentti

020 760 5253

soila.lehmusvaara@hippos.fi